Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικάΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ...

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΤο παρόν σχέδιο νόμου αποδεικνύει έμπρακτα το γεγονός, ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται παγκοσμίως για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών.

Συμβάλλει, επιπλέον, στην εμπέδωση της πεποίθησης ότι η λεηλασία αρχαιολογικών χώρων οδηγεί στην απώλεια αναντικατάστατων αρχαιολογικών, ιστορικών και επιστημονικών πληροφοριών και ότι τα πολιτιστικά αγαθά αποκτούν πραγματική αξία μόνο όταν η προέλευση, η ιστορία και το περιβάλλον τους γίνονται γνωστά με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Με το σχέδιο νόμου:

1) Συνίσταται στο Υπουργείο Πολιτισμού υπηρεσιακή μονάδα σε επίπεδο Διεύθυνσης με τίτλο: «Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών».

2) Εισάγεται ποινική διάταξη με την οποία τιμωρείται η κιβδηλεία Μνημείων.

3) Προβλέπεται η διεθνής δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων για την ανάκτηση πολιτιστικών αγαθών που έχουν παρανόμως εξαχθεί από τη χώρα μας.

4) Επεκτείνονται ποινικές διατάξεις που προβλέπονται για άλλες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος και για τα κακουργήματα που προβλέπονται στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 5) Προβλέπεται η άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και για τα αδικήματα που έχουν σχέση με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η αρχαιοκαπηλία, που ως έννοια περιλαμβάνει τις κλοπές κινητών μνημείων, την παράνομη ανασκαφή και ανέλκυση, καθώς και την παράνομη διακίνηση των μνημείων αυτών, έχει λάβει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις και θεωρείται σε παγκόσμια κλίμακα η τρίτη επικερδέστερη μορφή παράνομης δραστηριότητας, μετά την παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών ουσιών.

 Η προστασία των τεκμηρίων πολιτισμού του παρελθόντος και του παρόντος, τα οποία αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά του κάθε λαού, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη αξία και ταυτότητα.

 Η πάταξη του φαινομένου της αρχαιοκαπηλίας χρειάζεται ευέλικτη διοικητική δράση, περιορισμένη γραφειοκρατία και αποτελεσματική οργάνωση, ιδιότητες δηλαδή οι οποίες επιτυγχάνονται με την ίδρυση αυτής της σύγχρονης υπηρεσίας, που λαμβάνει υπόψη της τη διεθνή εμπειρία και καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του σύνθετου περιβάλλοντος, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

Με την υπ’αριθμ.πρωτ.ΥΠΠΟ/ ΔΙΟΙΚ/Α3/Φ.70/88795/12-10-2006 απόφασή του ο Υπουργός Πολιτισμού συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο την κατάρτιση του ως άνω σχεδίου νόμου για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

Ως πρόεδρος της επιτροπής ορίσθηκε ο Καθηγητής του Αστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Γεωργιάδης.   Τον Απρίλιο του 2007 η νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπέβαλε το πόρισμά της στον Υπουργό Πολιτισμού.

Τον Μάιο του 2007 το σχέδιο νόμου έτυχε της νομοτεχνικής επεξεργασίας της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής.   Τον Ιούνιο του 2007 διακινήθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την υπογραφή του και στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφισή του.

Το σχέδιο νόμου έχει προγραμματισθεί να εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την συνεδρίασή της της Τετάρτης, 11 Ιουλίου 2007.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ   Θεσμικό Πλαίσιο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών   Συνιστάται στο Υπουργείο Πολιτισμού υπηρεσιακή μονάδα σε επίπεδο Διεύθυνσης με τίτλο: «Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών», η οποία υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Πολιτισμού.

ΣΚΟΠΟΙ Η προστασία των πολιτιστικών αγαθών και η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, ιδίως με την αναζήτηση, την τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης, και τη διεκδίκηση κινητών μνημείων, κατά την έννοια του ν. 3028/2002, τα οποία είναι προϊόντα κλοπής, υπεξαίρεσης, παράνομης ανασκαφής ή ανέλκυσης (από τον βυθό θάλασσας, λίμνης ή ποταμού) ή έχουν παρανόμως διακινηθεί στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Η επιστροφή παρανόμως ανασκαφέντων, εξαχθέντων ή άλλως αποκτηθέντων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα, αλλά και η μείωση έως και εξάλειψη στο μέλλον αρχαιοκαπηλικών δράσεων στη χώρα μας. Οι σκοποί αυτοί επιτυγχάνονται ιδίως μέσω:

Της ιδιαίτερης οργάνωσης και εξειδίκευσης της Διεύθυνσης Της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, της δημιουργίας διαρκώς ενημερωμένων βάσεων δεδομένων, της απόκτησης, αξιοποίησης, επεξεργασίας και τεκμηρίωσης σχετικών πληροφοριών

Της παρακολούθησης αγοραπωλησιών και δημοπρασιών στην παγκόσμια αγορά Της ενασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού καθώς και της παροχής πρόσφορης νομικής τεκμηρίωσης

Της συνεργασίας της Διεύθυνσης με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, αλλά και διεθνώς, και κυρίως με τις διωκτικές, τελωνειακές και εισαγγελικές αρχές

Της συνεργασίας της Διεύθυνσης με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς

Της άμεσης παροχής στοιχείων και εν γένει συνδρομής στο έργο της Διεύθυνσης από τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τα αναγνωρισμένα από το κράτος μουσεία

Της συνδρομής του αρμόδιου προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ. στις διωκτικές αρχές και πέραν του νομίμου ωραρίου

Της απόσπασης στη Διεύθυνση Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας με βαθμό Αστυνόμου Β’ ή Αστυνόμου Α’, που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος εξασφάλισης της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου της αρχαιοκαπηλίας  

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Α. Τμήμα Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (μέχρι και το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ.), στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται θέματα που αφορούν:

 α. Στην τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης: ευρημάτων παράνομης ανασκαφής ή ανέλκυσης κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων κινητών μνημείων προερχομένων από την Ελληνική Επικράτεια, ανεξαρτήτως προέλευσης ή κυριότητας αυτών ( μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι λατρείας, ιδιώτες κλπ.) παρανόμως εισαγομένων από τρίτες χώρες ή εξαγομένων σε αυτές ή παρανόμως διακινουμένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητών μνημείων

β. Στην αναζήτηση κάθε στοιχείου το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην τεκμηρίωση απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου επί των κινητών μνημείων της περιόδου αυτής, καθώς και στην εισήγηση των απαιτουμένων ενεργειών για τη διεκδίκηση και ανάκτησή τους.

γ. Στη συνδρομή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δικαστική διεκδίκηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό κινητών μνημείων, τα οποία έχουν κλαπεί ή υπεξαιρεθεί, ή είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής ή έχουν παρανόμως ανελκυσθεί ή διακινηθεί.  

Β. Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (από την αρχή του 5ου αι. μ.Χ. μέχρι και το 1830), στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται θέματα που αφορούν:

 α. Στην τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης ευρημάτων παράνομης ανασκαφής ή ανέλκυση   κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων κινητών μνημείων προερχομένων από την Ελληνική Επικράτεια, ανεξαρτήτως προέλευσης ή κυριότητας αυτών (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι λατρείας, ιδιώτες κλπ.) παρανόμως εισαγομένων από τρίτες χώρες ή εξαγομένων σε αυτές ή παρανόμως διακινουμένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητών μνημείων.

β. Στην αναζήτηση κάθε στοιχείου το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην τεκμηρίωση απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου επί των κινητών μνημείων της περιόδου αυτής, καθώς και στην εισήγηση των απαιτουμένων ενεργειών για τη διεκδίκηση και ανάκτησή τους.  

γ. Στη συνδρομή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δικαστική διεκδίκηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό κινητών μνημείων, τα οποία έχουν κλαπεί ή υπεξαιρεθεί, ή είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής ή έχουν παρανόμως ανελκυσθεί ή διακινηθεί.  

 Γ. Τμήμα Νεώτερων Μνημείων (από το 1831 και μετά), στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται θέματα που αφορούν:

α) Στην τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων κινητών νεωτέρων μνημείων προερχομένων από την Ελληνική Επικράτεια, ανεξαρτήτως προέλευσης ή κυριότητας αυτών (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι λατρείας, ιδιώτες κλπ.) παρανόμως εισαγομένων από τρίτες χώρες ή εξαγομένων σε αυτές ή παρανόμως διακινουμένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητών μνημείων.

  β. Στην αναζήτηση κάθε στοιχείου το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην τεκμηρίωση απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου επί νεωτέρων κινητών μνημείων της περιόδου αυτής, καθώς και στην εισήγηση των απαιτουμένων ενεργειών για τη διεκδίκηση και ανάκτησή τους.  

γ. Στη συνδρομή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δικαστική διεκδίκηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό κινητών μνημείων, τα οποία έχουν κλαπεί ή υπεξαιρεθεί, ή είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής ή έχουν παρανόμως ανελκυσθεί ή διακινηθεί.  

 Δ. Τμήμα Παρακολούθησης και Καταγραφής στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα που αφορούν:

 α. Στην τήρηση και ηλεκτρονικών αρχείων κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων κινητών μνημείων παράνομων ανασκαφών ή ανελκύσεων κατασχεθέντων κινητών μνημείων προσώπων που εμπλέκονται στην παράνομη απόκτηση και διακίνηση κινητών μνημείων προσώπων που κατέχουν ανιχνευτές μετάλλου ή άλλα όργανα διασκόπησης για τη διερεύνηση του υπεδάφους, του βυθού ή του πυθμένα  

β. Στην τήρηση αντίστοιχου φωτογραφικού αρχείου των τριών πρώτων περιπτώσεων και αρχείου εντύπων της πέμπτης περίπτωσης  

 γ. Στην παρακολούθηση της διεθνούς αγοράς κινητών μνημείων, είτε μέσω Διαδικτύου, έντυπων καταλόγων αγοραπωλησιών, δημοπρασιών, εκθέσεων ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

δ. Στην παρακολούθηση νέων αποκτημάτων από μουσεία και άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού και στη σύνταξη καταλόγων με ευρήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε αυτά  

ε. Στην αναζήτηση κάθε στοιχείου, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην τεκμηρίωση απαιτήσεων του Ελληνικού Κράτους.  στ. Στην παρακολούθηση και την ενημέρωση των Κεντρικών, Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. σχετικά με τις τρέχουσες τιμές των κινητών μνημείων στη διεθνή και ελληνική αγορά.

Ε. Τμήμα Νομικής Τεκμηρίωσης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα που αφορούν: 

α. Στη νομική τεκμηρίωση των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την ανάκτηση κινητών μνημείων κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων, προερχομένων από παράνομη ανασκαφή ή ανέλκυση ή παρανόμως διακινηθέντων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.  

 β. Στην τήρηση αρχείου διεθνών, πολυμερών και διμερών συμβάσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των διατάξεων του αντίστοιχου ισχύοντος δικαίου και της συναφούς νομολογίας των διεθνών, κοινοτικών, αλλοδαπών και Ελληνικών Δικαστηρίων.

ΣΤ. Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται:

–  Η Γραμματειακή Υποστήριξη

Η Οικονομική Διαχείριση

 Το Αρχείο και το Πρωτόκολλο Θέματα εκτάκτου προσωπικού της Διεύθυνσης.  

 Όργανα Διοίκησης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών  

 Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων της Διεύθυνσης  

 Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού συγκροτείται εννεαμελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί.

 Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απαρτίζεται από μέλη Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων της αλλοδαπής και της ημεδαπής, από ερευνητές και γενικότερα από πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους ή εμπειρίας στην αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, ιστορία της τέχνης και στο δίκαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι οι εξής: Παροχή συνδρομής στη Διεύθυνση για την επιστημονική τεκμηρίωση και την προέλευση των κινητών μνημείων, που ερευνά ή διεκδικεί η χώρα μας, καθώς και για κάθε άλλο επιστημονικό θέμα που άπτεται του αντικειμένου της Διεύθυνσης.

  Γνωμοδότηση για κάθε θέμα, συναφές με το έργο της Διεύθυνσης, το οποίο παραπέμπεται στην Επιτροπή από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης. Χορήγηση Αμοιβών

 Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξεως καθορίζονται οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια υπολογισμού του ύψους και ο τρόπος χορήγησης της χρηματικής αμοιβής σε όποιον συμβάλλει στην ανάκτηση μνημείων που κατέχονται παρανόμως ή στην καταστολή των ποινικών αδικημάτων που προβλέπονται στο ένατο κεφάλαιο του ν. 3028/2002, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει.

  Κιβδηλεία Μνημείων

Σύμφωνα με διάταξη που εισάγεται με το παρόν σχέδιο νόμου, το αδίκημα της κιβδηλείας μνημείων που διαπράττει όποιος εισάγει, εξάγει ή κατέχει εκμαγεία, αντίγραφα ή απομιμήματα μνημείων, με σκοπό να τα διαθέσει ως γνήσια ή εν γνώσει του πιστοποιεί τα αντικείμενα αυτά ως γνήσια μέσω δηλώσεων, αξιολογήσεων, δημοσιοποιήσεων ή αποτυπώσεων σε σφραγίδες ή επιγραφές ή με κάθε άλλο μέσο ή παράσταση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη, τα δε αντίγραφα κατάσχονται και δημεύονται.

 Άρση απορρήτου

Στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών προβλέπονται με το παρόν σχέδιο νόμου διατάξεις για την άρση του απορρήτου σε σχέση με εγκλήματα σχετικά με την αρχαιοκαπηλία. Η διάταξη κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αδικημάτων, που στρέφονται κατά της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διεθνής Δικαιοδοσία Ελληνικών Δικαστηρίων

Τα Ελληνικά Δικαστήρια έχουν αποκλειστική διεθνή δικαιοδοσία να εκδικάζουν διαφορές που αναφέρονται σε θέματα κυριότητας, νομής και κατοχής κινητών μνημείων κατά την έννοια του ν. 3028/2002.

Χρόνος Έναρξης λειτουργίας της Διεύθυνσης

 Με την ψήφιση του Νομοσχεδίου από τη Βουλή, θα οριστεί η έναρξη λειτουργίας της Διεύθυνσης με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ Ν.Π.Δ.Δ. – ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Αναγκαιότητα για την ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» Η λειτουργία του νέου Μουσείου με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού, του εξασφαλίζει διοικητική ανεξαρτησία, ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη και στην υλοποίηση των αποφάσεων.

 Σύντομο ιστορικό

 Το Μουσείο «Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» δημιουργήθηκε το 1976, προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή αρχαίων κινητών μνημείων που δώρισαν το 1972 στο Ελληνικό Δημόσιο ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου. Το Μουσείο στεγάστηκε τότε σε κτίριο του Δημοσίου στην Πλάκα και λειτούργησε ως υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού υπαγόμενο στην Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  

 Εν συνεχεία οι δωρητές, Παύλος και Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, ανήγειραν με δικές τους δαπάνες νέο κτίριο, σε ιδιόκτητο οικόπεδό τους, όμορο προς το υφιστάμενο Μουσείο, το οποίο συνενώθηκε κατασκευαστικά και λειτουργικά με το ήδη υφιστάμενο κτίριο του Μουσείου, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύγχρονο Μουσείο.

Το νέο αυτό κτίριο καθώς και η νομίμως υφιστάμενη και καταχωρημένη συλλογή κινητών μνημείων των δωρητών θα παραχωρηθεί από τους ίδιους κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.  

 Παρουσίαση σχεδίου νόμου για την ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου»  Θεσμικό πλαίσιο Μουσείου Ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», με έδρα την Αθήνα, υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού.  

Τα Όργανα Διοίκησης του Μουσείου

 Το Διοικητικό Συμβούλιο Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ο Διευθυντής   Το Διοικητικό Συμβούλιο:

–  Διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Είναι επταμελές (τρία μέλη του Δ.Σ. θα είναι υποδεικνυόμενα από το «Ίδρυμα Π. και Α. Κανελλοπούλου»)

– Η θητεία του είναι τετραετής   Περιουσία Στο Μουσείο περιέρχονται κατά χρήση και χωρίς αντάλλαγμα:

α) Το υφιστάμενο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο «Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» και που ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο.

β) Το νεοανεγερθέν κτίριο, ως επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου του Μουσείου αυτού, το οποίο ανοικοδομήθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, με δαπάνες της.

Στο Μουσείο παραχωρούνται κατά χρήση για συντήρηση, φύλαξη και έκθεση τα κινητά μνημεία και έργα τέχνης:

 α) της νομίμως υφιστάμενης και καταχωρημένης συλλογής κινητών μνημείων των δωρητών Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου,που παραχωρείται κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

β) που ανήκουν στο Δημόσιο και εκτίθενται ήδη στο υφιστάμενο Μουσείο «Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου». Στο Μουσείο παραχωρείται και μεταβιβάζεται κατά κυριότητα, στο σύνολό του, ο κινητός εξοπλισμός (προθήκες, έπιπλα, συσκευές, κινητές εγκαταστάσεις κλπ.) του υφιστάμενου Μουσείου και της επέκτασής του. 

 Χρόνος Έναρξης Λειτουργίας του Μουσείου Μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου από τη Βουλή, θα οριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου και θα καταρτιστεί ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας του

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μούσες  εν Χορώ–Summer Nights ο Σώτης Βολάνης.

Οι «Μούσες Εν Χορώ» με τον Σώτη Βολάνη αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης, με ιστορία που ξεπερνά τις τρεις δεκαετίες. Ο Σώτης Βολάνης Αν και εντυπωσιακό φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς το...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΚΙΕΦ 28/4/2025 – ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Σήμερα η Θράκη μας βιώνει ημέρες προ της πτώσεως της Κωνσταντινούπολης. Με την αθρόα λαθρομετανάστευση μουσουλμάνων να αλλοιώνει την εθνοτική της μορφή. Με την υπογεννητικότητα που μαστίζει την ακριτική μας περιοχή, όπως και την ελληνική κυριαρχία στο σύνολό της. Με...

Γιάννης Σγουρός: Αλαλούμ για τον αγωνιστικό και μαζικό αθλητισμό

Μπαφιάσαμε από λόγια... Παρακολουθήσαμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει με υπερηφάνεια την ανακαίνιση δύο εγκαταστάσεων, που φτιάχτηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων χάρη πάλι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Δύο Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, που είχαν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και...