Σε μια απλή κούκλα βιτρίνας, που χρησιμοποιούνται καθημερινά σε καταστήματα ρούχων σε όλες τις μεγαλουπόλεις, είναι ενσωματωμένη μια φωτογραφική μηχανή μέσα στο μάτι της, με την οποία «κατασκοπεύει» τους ανυποψίαστους πελάτες.
Το μανεκέν EyeSee, που αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία Almax, βασίζεται στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των εγκληματιών σε αεροδρόμια που χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για την αναγνώριση του αγώνα, την ηλικία και το φύλο του αγοραστή και τροφοδοτεί αυτές τις πληροφορίες πίσω σε μια κεντρική βάση δεδομένων και ήδη μοσχοπουλιέται σε πολλές μεγάλες μπουτίκ στο Μιλάνο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Οι κούκλες αυτές διάγουν… «διπλή ζωή»: παρουσιάζουν ρούχα αλλά παραβιάζουν και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.
Μετά την φωτογράφιση κάθε πελάτης φακελώνεται: καταγράφονται η ηλικία, το γένος και, εφόσον ενδιαφερθεί για κάτι, οι αγοραστικές του προτιμήσεις. Κατόπιν τα δεδομένα περνάνε σε έναν κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος, διαμέσου ενός λογισμικού προγράμματος στατιστικής ανάλυσης, φτιάχνει προφίλ πελατών ή ομαδοποιεί τις προτιμήσεις.
Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα στο τμήμα μάρκετινγκ κάθε εταιρείας, ώστε να διαμορφωθεί η μελλοντική στρατηγική πωλήσεων.
Οργανώσεις για την υπεράσπιση του απαραβίαστου των προσωπικών δεδομένων έχουν καταγγείλει τη χρήση της Eyesee, αν και τα περισσότερα καταστήματα συνήθως ενημερώνουν τους πελάτες ότι η κούκλα τους φωτογραφίζει.
Οι κούκλες-«κατάσκοποι», οι οποίες πωλούνται στην «αλμυρή» τιμή των 2.500 ευρώ έκαστη, κάνουν θραύση για έναν ακόμη λόγο: πολλά καταστήματα τις χρησιμοποιούν προκειμένου να εντοπίζουν περιπτώσεις πελατών που επιδίδονται στο «σπορ» της κλοπής προϊόντων.
Ωστόσο, θέτει νομικά και ηθικά ζητήματα στην ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρήση και αυτών των κάμερων ,για τις οποίς οι λιανοπωλητές θα πρέπει να ορθώσουν πινακίδες στα καταστήματά τους, προειδοποιώντας τους πελάτες τους, ότι πρόκειται να κινηματογραφηθεί
πληρ: infowars.bloomberg video, Βήμα