Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διέλυσε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας,που είχαν σχηματίσει Φατάχ και Χαμάς ,κήρυξε τη Λωρίδα της Γάζας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές, την ώρα που η Χαμάς έχει θέση σχεδόν ολόκληρη την περιοχή υπό τον έλεγχό της,έπαυσε τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγε και δήλωσε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη Τύπου ο σύμβουλός τους Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ δήλωσε ότι ο Μ.Αμπας σκέφτεται επίσης το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όταν η κατάσταση στην περιοχή γίνει πιο ήρεμη, ενώ δεν είναι αρνητικός και στην αποστολή μιας ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αμπάς θεωρεί τους μαχητές της Χαμάς που έχουν καταλάβει τον έλεγχο των περισσότερων θέσεων της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας ως «παράνομη πολιτοφυλακή», δήλωσε ο Ραχίμ.
«Η Χαμάς απορρίπτει τις αποφάσεις του Αμπάς. Στην πράξη αυτές οι αποφάσεις είναι άχρηστες. Ο πρωθυπουργός Χανίγε παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης ακόμη και αν παύθηκε από τον πρόεδρο» δήλωσε από την πλευρά του ο Σάμι Αμπου Ζούρι, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Φατάχ χάνει σταδιακά τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και η Χαμάς καταλαμβάνει την μία μετά την άλλη κρίσιμες θέσεις.
Υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σε ξένους διπλωμάτες ότι «η Γάζα έχει χαθεί», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος ο πρόεδρος ωστόσο ζήτησε για πρώτη φορά από τα στρατεύματα της επίλεκτης φρουράς του να ανταποδώσουν τα πυρά. Οι μάχες συνεχίζονταν με σφοδρότητα από το πρωί της Πέμπτης με την Χαμάς να καταλαμβάνει κτίρια και θέσεις που βρίσκονταν στον έλεγχο της Φατάχ.
Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης κατέλαβε και τη Ράφα, αποκτώντας το έλεγχο σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος των εδαφών στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ισραηλινό βλήμα σκότωσε πέντε παιδιά που επέβαιναν σε όχημα κοντά στη Ράφα, ενώ τη ζωή του έχασε και ο οδηγός. Το Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία. Το κτίριο της Δύναμης Προληπτικής Ασφάλειας πέρασε το μεσημέρι της Πέμπτης στον έλεγχο της Χαμάς μετά από μάχες που στοίχισαν την ζωή 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 80.
Συνολικά, την Πέμπτη οι νεκροί ξεπέρασαν τους 30. Η κατάληψη του κτιρίου σήμανε την απελευθέρωση της Γάζας δήλωσαν μέλη της Χαμάς. «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι η δεύτερη απελευθέρωση της Λωρίδας της Γάζας […] Την περασμένη φορά είχε απελευθερωθεί από τις αγέλες των εποίκων» δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι, αναφερόμενος στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων το 2005. «Αυτή τη φορά απελευθερώθηκε από τις αγέλες των συνεργατών» προσέθεσε.
Τηλεοπτικός σταθμός της Χαμάς μετέδωσε εικόνες από το κτίριο. Μεταδόθηκαν ακόμα εικόνες με ενόπλους της Χαμάς να βγάζουν από το κτίριο αιχμάλωτα μέλη της Φατάχ. Αναφορές από γιατρούς στο νοσοκομείο έκαναν λόγο για εν ψυχρώ και εξ’ επαφής εκτελέσεις από ενόπλους της Χαμάς. Η Χαμάς υποστήριξε ότι βρέθηκαν στο κτίριο έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Φατάχ συνωμοτεί με το Ισραήλ για τη δολοφονία των ηγετών της.
Ένοπλοι της Χαμάς κατέλαβαν επίσης τον έλεγχο του γενικού επιτελείου των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών στη Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. «Ελέγχουμε όλες τις άλλες θέσεις των υπηρεσιών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός από την έδρα της προεδρίας», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος του ενόπλου τμήματος της Χαμάς. Η βία επεκτάθηκε και στην Δυτική Όχθη, όταν ένοπλοι της Φατάχ κατέλαβαν και λεηλάτησαν γραφεία ανθρώπων της Χαμάς, ενώ συνέλαβαν μέλη της Χαμάς στις πόλεις Ναμπλούς και Τζενίν.
Η Λεϊλά Σαχίντ, συνεργάτιδα του κ. Αμπάς και αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η Χαμάς «ουσιαστικά έχει καταλάβει την εξουσία» στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αναπληρωτής υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε πάντως ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα αλλάξει εάν η Χαμάς καταλάβει εξ ολοκλήρου την εξουσία, ενώ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει διαχωρισμός της Γάζας από τη Δυτική Όχθη.
Το Ισραήλ εξακολουθεί να παρατηρεί τα γεγονότα χωρίς να επεμβαίνει μέχρι στιγμής. Ανώτατος αξιωματούχος του στρατού δήλωσε ότι τα εδάφη στη Γάζα υπό τον έλεγχο της Χαμάς όχι μόνο είναι αλλά και θα αντιμετωπιστούν σαν επικίνδυνη κρατική οντότητα. Έδωσε πάντως λίγες πιθανότητες μίας στρατιωτικής εισβολής του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να αντιμετωπίσει την Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία διεθνής ειρηνευτική δύναμη στα σύνορα των Παλαιστινιακών Εδαφών με την Αίγυπτο. Η Χαμάς απέρριψε τον ενδεχόμενο και θα το θεωρήσει εχθρική ενέργεια. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται να αποκόψει τις υπόγειες σήραγγες στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο από την οποία εξοπλίζονται οι δυνάμεις της Χαμάς. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του αναφέρονται σε ένα ισλαμιστικό «Χαμαστάν» το οποίο αναπτύσσεται στα σύνορά του, καθώς και για πιθανότητα διαχωρισμού ανάμεσα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, η οποία ελέγχεται από τη Φατάχ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους θα σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα, την οποία θα στηρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά πιστεύει ότι το να βρεθούν οι κατάλληλες δυνάμεις θα είναι δύσκολο. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Μαχμούντ Αμπάς και του επανέλαβε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς την μετριοπαθή Φατάχ.
«Ο πρόεδρος Αμπάς άσκησε τη νόμιμη εξουσία του ως πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού» δήλωσε η Ράις μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Υποστηρίζουμε πλήρως τις αποφάσεις που έλαβε σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην κρίση στο όνομα του παλαιστινιακού λαού, για να του δώσει μια ευκαιρία να ξαναβρεί την ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον» προσέθεσε. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας.
«Η Χαμάς κατέδειξε τη δική της οπτική της δημοκρατίας, διαπράττοντας για ακόμα μια φορά τρομοκρατικές πράξεις, αυτή τη φορά εναντίον του παλαιστινιακού λαού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου. «Είναι μια υπόθεση την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η βία και η δημοκρατία -η πραγματική δημοκρατία- να έχει μια πιθανότητα να επιτύχει» είπε στους δημοσιογράφους.
πηγή;Newsroom ΔΟΛ