ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΑΔΙΚΙΑ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!
Θέμα: Επιστολή συντονιστικής επιτροπής κατοίκων Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος – περιοχής Δώδεκα Αποστόλων – με αφορμή τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικού χώρου στο Κέντρο «ΙΑΝΟΣ» του ΨΝΘ.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Με οργή, αγανάκτηση και πολλά ερωτηματικά, πληροφορηθήκαμε, εμείς οι κάτοικοι του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, την απόφαση που έλαβε – ερήμην μας και χωρίς κανένα διάλογο με την τοπική κοινωνία -, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του 1ου ορόφου του Δημοτικού ακινήτου επί της οδού Παπαρηγοπούλου 7, στο Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων Ατόμων «ΙΑΝΟΣ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Με αυτήν την επιστολή δεν επιθυμούμε να κάνουμε επιπλέον γνωστό το γεγονός ότι κατοικούμε στο πιο αδικημένο διαμέρισμα του Δήμου μας και το οποίο συσσωρεύει ποικίλα και πολύπλοκα προβλήματα.
Παρά τη σωρεία των προβλημάτων η περιοχή μας παρουσιάζει θετικά στοιχεία και τα οποία την καθιστούν από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης:
– Το Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα είναι η πύλη της Θεσσαλονίκης από και προς την Ευρώπη. Από την περιοχή μας εισέρχεται όλη η Ευρώπη, οδικώς και σιδηροδρομικώς, στην πόλη.
– Στο Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα ανήκει μία από τις πιο γνωστές πλατείες στην Ελλάδα. Η πλατεία Δημοκρατίας ή αλλιώς πλατεία Βαρδαρίου.
– Στα πυκνοδομημένα κτίρια του Β΄ Διαμερίσματος κι επί της οδού Παπαρηγοπούλου, συγκεντρώνονται δεκάδες μνημεία με φόντο τα αρχαία τείχη της πόλης.
– Στο Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα ανήκει ένα από τα λαμπρότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης και μάλιστα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ο ναός των Δώδεκα Αποστόλων.
– Εκτός από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στα μνημεία αυτά του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος συμπεριλαμβάνονται η βυζαντινή κινστέρνα, το Πρόπυλο, καθώς και το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ αλλά και πληθώρα άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων.
Παρά το γεγονός της ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής, εδώ και χρόνια επικρατεί η εγκατάλειψη. Δεν έχουμε πάρκα, πεζοδρόμια, παρτέρια, παιδικές χαρές, χώρους πολιτισμού. Αντίθετα έχουμε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, κακοφωτισμένους δρόμους, υψηλή εγκληματικότητα, ανύπαρκτη αστυνόμευση, οίκους ανοχής, εμπόριο ναρκωτικών και σωρεία άλλων προβλημάτων που καθιστούν την περιοχή, ένα υποβαθμισμένο και αδικημένο τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποκομμένο μάλιστα από την υπόλοιπη πόλη.
Σε αυτήν την περιοχή, που έχει ιστορική φυσιογνωμία και χαρακτήρα, ζητούμε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να ανακαλέσει την απόφασή του και αντί να παραχωρήσει δωρεάν τον 1ο όροφο του κτιρίου στο ΨΝΘ, να προχωρήσει σε λύσεις που θα κάνουν λειτουργική και φιλόξενη τη ζωή μας, όπως τουλάχιστον η Διοίκηση του Δήμου έχει ανακοινώσει ότι είναι στις προθέσεις της..
Κατανοούμε και συμπαραστεκόμαστε στην ευαισθησία σας απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα. Για τον λόγο αυτό λοιπόν αντιπροτείνουμε να στεγασθεί σε ένα μεγαλύτερο χώρο που θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης των υπηρεσιών που θα προσφέρει με χώρους απασχόλησης, αλλά και εκμάθησης κάποιας τέχνης, μιας και τα περισσότερα παιδιά που εμπλέκονται με τις εξαρτησιογόνες ουσίες εγκαταλείπουν το σχολείο ή τις σπουδές τους, καθώς και με χώρους αθλοπαιδιών.
Αντιπροτείνουμε λοιπόν τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της πόλης μας, αν και δεν ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης αλλά ανήκουν στο Ελληνικό λαό, να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό και να μη ρημάζουν ως σκουπιδότοποι- Ταυτόχρονα θα εξυπηρετούν ένα σοβαρό φιλανθρωπικό σκοπό που θα δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού μας και όχι αρπακολατζίδικες προχειροδουλειές.
Εμείς ως κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουμε τις ελλείψεις μας και προτείνουμε ο χώρος που εγκρίθηκε να διατεθεί για τον παραπάνω σκοπό, να χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη, ή πολιτιστικό κέντρο νέων, που θα φιλοξενεί ομίλους σκάκι, εργαστήριο ζωγραφικής και κεραμικής, εργαστήριο φωτογραφίας, πινκ-πονκ, ή ότι άλλο προταθεί για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών, εφήβων και νέων της περιοχής μας, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι συγκέντρωσης των νέων στην περιοχή μας, αλλά και στις παρακείμενες γειτονιές.
Διεκδικούμε και απαιτούμε να μην μας υποβάλλετε σε περαιτέρω μαρασμό. Δεν είμαστε ρατσιστές, ή ξενόφοβοι.
Αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα, το ρόλο και το έργο των Μονάδων αυτών και την κοινωνική υπηρεσία που προσφέρουν προς τους εξαρτημένους χρήστες. Αναρωτιόμαστε όμως για το όφελος του τμήματος αυτού σε μια περιοχή όπου λίγα μέτρα παραπάνω «ανθεί» το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών.
Κύριε πρόεδρε
Μην μας υποτιμάτε. Η γειτονιά μας, που στην πλειοψηφία της κατοικούν οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι έχει αναστατωθεί. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντίδρασης και σας παρακαλούμε μην μας εξαναγκάσετε να τους υιοθετήσουμε.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η συντονιστική επιτροπή κατοίκων περιοχής Δώδεκα Αποστόλων
ΦΙΛΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραχωρήσει τον 1ο όροφο του δημοτικού κτιρίου στην Παπαρηγοπούλου 7, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων Ατόμων.
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση αυτή και είμαστε αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι την ανάκληση της απόφασης.
ΓΕΙΤΟΝΑ,
ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 15/10-2012 ΑΠΟ ΤΙΣ 6.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΨΧΝ.
Την ίδια μέρα θα πρέπει ΟΛΟΙ στις 14.00 να παραβρεθούμε στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ όπου θα ζητήσουμε παρέμβαση από το δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα μας .
Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους κατοίκους της περιοχής, κάθε ηλικίας και φύλου και ζητούμε να δώσετε δυναμικό παρόν.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΑΔΙΚΙΑ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ