Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚρυπτογραφία και Emails...

Κρυπτογραφία και Emails στην καθημερινή μας ζωή.

George Aravidis

Καθημερινά, όλοι όσοι συμμετάσχουμε στην ψηφιακή κοινωνία των ΗΥ, γινόμαστε μάρτυρες διαδικτυακών επιθέσεων αλλά και μάρτυρες διαρροής ευαίσθητων δεδομένων.

Ομάδες ατόμων, με αρκετά προχωρημένες γνώσεις πάνω στην ασφάλεια ΗΥ, καθημερινά ανακαλύπτουν «τρύπες» ασφαλείας πάνω σε ιστοσελίδες ή και σε κεντρικούς διακομιστές ( Servers ) διαφόρων οργανισμών.

Οι ομάδες αυτές, στην καλύτερη περίπτωση αμέσως ενημερώνουν τον εκάστοτε υπεύθυνο ασφαλείας της ιστοσελίδας ή του Server, ώστε να διορθώσει την «τρύπα» αυτή, ενώ στην χειρότερη περίπτωση, οι ομάδες αυτές προβαίνουν σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση επι των δεδομένων του οργανισμού.

Παρόλο που υπάρχουν σχετικοί νόμοι του Ποινικού Κώδικα ( άρθρο 370Α, 370Β , 370Γ ), μια διαρροή πληροφοριών ύστερα απο επιτυχημένο hacking, δεν είναι και ότι ευχάριστο.

Δυστυχώς τα σενάρια αυτά θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο, μιας και η εποχή μας πλέον στηρίζεται αποκλειστικά στους υπολογιστές.

Εισάγουμε επομένως τον όρο της ψηφιακής ληστείας και αυτό που έχει αξία σήμερα είναι η πληροφορία και όχι τόσο τα χρήματα.

Η πληροφορία ( ειδικότερα αν προέρχεται απο έναν μεγάλο οργανισμό ) είναι αυτή που διαμορφώνει την οικονομία, την αγορά αλλά και τον στρατό και η κλοπή πληροφοριών κοστίζει πολύ και είναι καταστροφική για τον οργανισμό.

Πρέπει να τονιστεί, ότι μόνον το 2% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, λαμβάνουν υπόψιν σοβαρά το ρίσκο διαρροής εμπιστευτικών δεδομένων και πληροφοριών, κάνοντας χρήση προχωρημένων εργαλείων που διασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών αλλά και των αποθηκευμένων δεδομένων μέσα στους ΗΥ.

Τα εργαλεία αυτά, δεν είναι άλλο απο τα γνωστά εργαλεία κρυπτογράφησης.

( PGP, TrueCrypt Κλπ )

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε αναφέρει, πώς μπορούμε να κάνουμε ποιό ασφαλές το Gmail μέσω της διπλής εξακρίβωσης της γνησιότητας των στοιχείων ενός χρήστη της εν λόγο υπηρεσίας, ώστε να είναι δύσκολο σε κάποιον τρίτο ( hacker ) να μπει στα προσωπικά εισερχόμενα email ενός χρήστη.

Το παρόν άρθρο, ως μια νοητή επέκταση του προηγούμενο άρθρου για το Gmail, ευελπιστεί να δώσει μια ακόμα επιπλέον πληροφορία, σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας Gmail αλλά παρόλα αυτά επιθυμεί να έχει μια δωρεάν ασφαλή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με χρήση πολύ προχωρημένου αλγόριθμου κρυπτογράφησης.

Το σκεπτικό που κρύβεται πίσω απο το παρόν άθρο αναλύεται στα ακόλουθα 3 απλά βήματα

α) Σύνταξη του μηνύματος

β) Κρυπτογράφηση του μηνύματος με κωδικό που θέλουν οι δύο εμπλεκόμενοι.

c) Αποστολή μέσω Email του κρυπτογραφημένου μηνύματος.

Ο παραλήπτης, είναι φανερό ότι πρέπει να κάνει την αντίστροφη δουλειά, δηλαδή την αποκωδικοποίηση του μηνύματος, ώστε να μπορεί να διαβάσει το αρχικό μήνυμα στα Ελληνικά.

Η κρυπτογραφημένη αποστολή ενός μηνύματος ( end to end ) διασφαλίζει το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς ενδιάμεσος να διαβάσει το μήνυμα , εκτός απο τον αποστολέα και τον παραλήπτη, που γνωρίζουν και τον κωδικό.

Για την δωρεάν κρυπτογράφηση, θα χρησιμοποιήσουμε την ιστοσελίδα

http://www.everpassword.com/aes-encryptor , η οποία είναι απλόχειρα διαθέσιμη για τον οποιονδήποτε ενδιαφόμενο.

Τα βήματα για την κρυπτογράφηση του κειμένου είναι τα ακόλουθα:

a) Στον πλοηγητή μας ( Internet Explorer ή Mozilla Firefox ) πληκτρολογούμε την διεύθυνση

http://www.everpassword.com/aes-encryptor

 β) Στο παράθυρο σύνταξης (Plain / Encrypted Text ) , συντάσσουμε το κανονικό μήνυμα προς αποστολή.

c) Στο πεδίο Password, γράφουμε τον κωδικό, βάση του οποίου θα κρυπτογραφηθεί το κείμενο μας. Προσοχή! Ο κωδικός θα πρέπει να ειναι γνωστός μόνον μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη ύστερα απο προφορική μεταξύ τους συνεννόηση.

d) Πατάμε click στο κουμπί Encrypt

e) Αμέσως παρακάτω, πλέον έχει ήδη σχηματιστεί το κρυπτογραφημένο κείμενο, το οποίο τώρα μπορούμε να το κάνουμε ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ και ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ , στο κυρίως σώμα του email που θέλουμε να στείλουμε.

Στο παράδειγμα μας, η πρόταση George Aravidis / Thessaloniki , με Password George2012 , έχει κρυπτογραφηθεί ως εξής:

U2FsdGVkX1+faAIMfOCg4GEhG7eciwryogNQD9iGPvIVsMANVGYcrtBKdp5N6vim

f) Τέλος, στέλνουμε το παρακάτω κρυπτογραφημένο Email

U2FsdGVkX1+faAIMfOCg4GEhG7eciwryogNQD9iGPvIVsMANVGYcrtBKdp5N6vim

στον παραλήπτη μας.

Τα βήματα για την απο-κρυπτογράφηση του κειμένου είναι τα ακόλουθα:

1) Κάνουμε αντιγραφή του μηνύματος που μόλις λάβαμε U2FsdGVkX1+faAIMfOCg4GEhG7eciwryogNQD9iGPvIVsMANVGYcrtBKdp5N6vim

στο παράθυρο της ιστοσελίδας που αναφέραμε παραπάνω.

2) Δίνουμε τον κωδικό , στο πεδίο Password.

3) Πατάμε click στο κουμπί Decrypt.

4) Λίγο παρακάτω στην ίδια ιστοσελίδα , έχει σχηματιστεί το κανονικό κείμενο στα Ελληνικά και το οποίο μπορούμε να διαβάσουμε πλέον κανονικά.

Όπως είναι φανερό, τα βήματα για την κρυπτογράφηση αλλά και την αποκρυπτογράφηση είναι σχετικά απλά. Η εν λόγο δωρεάν υπηρεσία κάνει χρήση του πανίσχυρου αλγόριθμου κρυπτογράφησης AES ( Advanced Encryption Standard ) με μήκος κλειδιού 128Bit, 256Bit.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τον Αλγόριθμο AES , μπορεί κανείς να επισκεφθεί την σελίδα

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Encryption_Standard

 

George Aravidis / R&D , Ερευνητής ασφάλειας πληροφοριών.

Email : aravidis@yahoo.com

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Γ. Σγουρός: Εμείς κάναμε έργα χωρίς κομπασμούς και φανφάρες, όπως το Μουσειακό και Πολιτιστικό Κέντρο «ΓΕΡΑΝΕΙΑ» στο Μάζι Μεγάρων, που αναγνωρίστηκε από όλους.

«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να παρευρεθώ την Κυριακή 22 Ιουνίου στα εγκαίνια του Μουσειακού Κέντρου Πολιτιστικών Προϊόντων «ΓΕΡΑΝΕΙΑ», στη Μονή Αγίας Παρασκευής, στο Μάζι Μεγάρων. Ένα έργο, που σηματοδοτεί την ενίσχυση και προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής παράδοσης...

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΚΑΙ ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Έγραψε ο δικηγόρος Παύλος Αλτίνης στο facebook… ΤΟ ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΧΩΡΙΑ !!!!!!!! ΟΙ ΞΙΝΟΝΕΡΙΤΕΣ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΧΑΦΙΕΔΕΣ !!!!!!!! Στις 4 Ιουλίου 2025 έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ξινό-Νερό Αμυνταίου Φλώρινα...

Η Ιουλία Καλλιμάνη Στην περιοδεία σε Όλη την ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Όπου η εμφανίσεις της είναι sold out .

Μετά της εμφανίσεις στο Tokyo Theater Athens,που έκανε sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα η Ιουλία Καλλιμάνη τώρα κανί γράφει sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα σε ολη την ΕΛΛΑΔΑ και του εξωτερικού.. Η Ιουλία Καλλιμάνη, στο TOKIO sold out εμφανίσεις η...

Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ:- Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/7 10:23 «Όποιος λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΓΠ περιλαμβάνεται σε καταλόγους διαθέσιμους στο κοινό. Οι εν λόγω κατάλογοι έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στα ενωσιακά μέτρα χρηματοδότησης. Ωστόσο,...