μέχρι νεωτέρας έκρινε τα κανάλια το ΕΣΡ για τη μη καταβολή του 1,5% του ετήσιου τζίρου τους στο χώρο του κινηματογράφου. Η ανεξάρτητη αρχή αρνήθηκε την επιβολή κυρώσεων στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, εξαιτίας του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες από την πλευρά των κρατικών φορέων.
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης. Ειδικότερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέρριψε (μάλιστα για δεύτερη φορά αφού είχε προηγηθεί και άλλη απόρριψη πριν μερικούς μήνες), αίτημα των Ενώσεων του χώρου του κινηματογράφου και συγκεκριμένα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Μικρού Σωματείου για τη Διάδοση της Ταινίας Μικρού Μήκους, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, για τη λήψη μέτρων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, για τη μη καταβολή του νόμιμου ποσοστού στους δικαιούχους.
Πρόκειται για ποσό που για το 2005 κυμαίνεται περί τα 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2004 περί τα 6,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (αρ.7 παρ.1. του ν.1866/1989) , «οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να διαθέτουν το 1,5% των ακαθαρίστων εσόδων τους, μετά την αφαίρεση των φόρων και επιβαρύνσεων υπέρ του Δημοσίου, των Ν.Δ. και των ΟΤΑ για την παραγωγή ή συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, με απαραίτητο προορισμό τις κινηματογραφικές αίθουσες».
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, τα χέρια του Συμβουλίου είναι δεμένα. Ειδικότερα διευκρίνισε ότι η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα των Ενώσεων των κινηματογραφιστών γιατί το Συμβούλιο δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια κατά των σταθμών. Αυτό γιατί η δικαιοδοσία της ανεξάρτητης αρχής, έχει ως προϋπόθεση μια σειρά πραγμάτων.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καθοριστεί από ειδική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού το ακριβές ποσό που κάθε εταιρεία οφείλει να διαθέσει για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών βάσει των δημοσιευμένων ετήσιων ισολογισμών. Επίσης, θα πρέπει να γίνει προσδιορισμός της ταινίας που θα παραχθεί κατά την εν λόγω διαδικασία, να συνταχθεί ειδική έκθεση για κάθε εταιρεία να κοινοποιηθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς και να δημοσιευθεί σε τρεις τουλάχιστον εφημερίδες με ημερήσια κυκλοφορία.
Εφόσον αυτά συμβούν και αφού διαπιστωθεί ότι η τηλεοπτική εταιρεία έχει παραλείψει να διαθέσει το ποσό που έχει καθορίσει η ειδική επιτροπή, μέσα σε 18 μήνες από τη δημοσίευση του ετήσιου ισολογισμού τότε μόνον το ΕΣΡ μπορεί να επιβάλει τις όποιες κυρώσεις.
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι προαναφερθέντες κινηματογραφικοί φορείς κινήθηκαν δικαστικά εναντίον των μελών του ΕΣΡ, κατηγορώντας τους για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της μη επιβολής κυρώσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές ωστόσο, απήλλαξαν τα μέλη του ΕΣΡ θεωρώντας ότι καλώς έπραξαν, αφού δεν ενέπιπτε στην αρμοδιότητα τους να κινηθούν, μιας και οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος δεν έχουν ολοκληρωθεί.
πηγή:naftemporiki