Υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλλάδας στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου ομολόγου του, Σεργκέι Στανίσεφ. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής υποδεχόμενος τον Ρώσο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι η “ιστορική αυτή συμφωνία σηματοδοτεί και συμβολίζει την έναρξη ενός σπουδαίου έργου”. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία “συμβολή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας ενέργειας”. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2008 για να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011. πηγή; ana-mpa
Τα συν και τα πλην του έργου.Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη .
Σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη, αλλά και αρκετές «γκρίζες ζώνες» που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, φέρνει η συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Το έργο που αναμένεται να αρχίσει το 2008 και να έχει ολοκληρωθεί το 2012 αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, καθώς εντάσσεται στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης.
Με την υλοποίηση του, σημειώνουν «Τα Νέα», οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν θα έχει πλέον λόγους να εμπλέκεται σε άλλα σχέδια κατασκευής ανταγωνιστικών αγωγών στη περιοχή. Παράλληλα, δημιουργούνται δυνατότητες στο στάδιο της κατασκευής του αγωγού για τις τεχνικές εταιρείες και στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών για τους εφοπλιστές. Αλλωστε, η συμφωνία προβλέπει ότι για τα έργα αυτά, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, θα υπάρξει «διακριτική» στήριξη σε επιχειρήσεις από τις συμμετέχουσες χώρες.
Στον αντίποδα, πολλά θέματα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, όπως το αν και κατά πόσο οι ελληνικές εταιρείες που θα συμμετέχουν στην κοινοπραξία του αγωγού θα μπορούν να χρησιμοποιούν μέρος των ποσοτήτων πετρελαίου που θα διέρχονται από το ελληνικό έδαφος για να καλύψουν μέρος των αναγκών της χώρας.
Επίσης, δεν είναι σίγουρο ακόμα αν η Ελλάδα θα ελέγχει το μάνατζμεντ του τμήματος του αγωγού που θα διέρχεται από τη χώρα. Ελλάδα και Βουλγαρία φαίνεται πως αποδέχθηκαν χαμηλά τέλη διέλευσης (1 δολάριο περίπου ανά τόνο) και τα ετήσια έσοδα τους δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. δολάρια. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του αγωγού θα φέρει στο Αιγαίο τάνκερ μεγάλης χωρητικότητας 250.000 – 300.000 τόνων, γεγονός που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους σοβαρού ατυχήματος, με προφανείς επιπτώσεις στη θαλάσσια ρύπανση και συνακόλουθες παρενέργειες στον τουρισμό.
Οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απειλείται με ρύπανση, αφού καθημερινά θα πραγματοποιούνται φορτώσεις πετρελαίου. Ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ρωσίας Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φέρνει στο προσκήνιο τον έντονο ενεργειακό ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ρωσίας. Τρεις ρωσικές εταιρείες, η Transneft (η κρατική εταιρεία που κατασκευάζει τους ρωσικούς πετρελαιαγωγούς), η Gazpromneft πετρελαϊκή θυγατρική της Gazprom) και η Rosneft, μέσω της εταιρείας Πετρελαιαγωγός Mπουργκάς- Aλεξανδρούπολης που συνέστησαν στα τέλη Iανουαρίου, μοιράζονται το 51%. H αμερικανική Chevron και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγωγό CPC, o οποίος μεταφέρει πετρέλαιο της Kασπίας, κυρίως από το Καζακστάν, στο ρωσικό λιμάνι Nοβοροσίνσκ στη Mαύρη Θάλασσα, διεκδικούν μερίδιο στον αγωγό.
Η Oυάσιγκτον, για όσα χρόνια προωθούσε τον αγωγό Mπακού – Tιφλίδα – Tσεϊχάν και μέχρι να ολοκληρωθεί, δεν έβλεπε με καλό μάτι τον αγωγό Mπουργκάς – Aλεξανδρούπολη. Από τη στιγμή όμως που ολοκληρώθηκε, έγινε πιο διαλλακτική χωρίς να πάψει να υποστηρίζει εναλλακτικά σχέδια.
πηγή;in.gr