Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΕυστράτιος Τσομίδης

Ευστράτιος Τσομίδης

nomos.jpgΔικηγόρος και μέλος του δικηγορικού συλλόγου Θεσ/νίκης στην Εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, με κύριο θέμα την χρήση κάμερας και μαγνητοφώνου. Καλημέρα σας κύριε Τσομίδη τι κάνετε;;

Ευστράτιος Τσομίδης: Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ν. Βάνης: Πως βλέπετε την απόφαση του ΣΕΤΕ για τις κρυφές κάμερες που μερικώς δίνει το δικαίωμα στον δημοσιογράφο να χρησιμοποιεί κρυφή κάμερα σε ρεπορτάζ που αφορούν θέματα νομικά.

Ε. Τσομίδης: Δεν θα ήθελα να κρίνω αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν επιτρέπεται να κρίνουμε δημόσια αποφάσεις και μάλιστα του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου και δεύτερον διότι δεν έχω πλήρη γνώση της συγκεκριμένης απόφασης, παρά μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι επιτρέπουν στους δημοσιογράφους, αλλά όχι μόνο φαντάζομαι στους δημοσιογράφους, στον οποιονδήποτε να μπορεί να κάνει χρήση (εντός εισαγωγικών) παρανόμων αποδεικτικών μέσων, όπως λέγονται στην δικονομία μας. Το θέμα είναι ότι αυτήν την στιγμή τελικώς απεδείχθει ότι αυτά τα μέσα απεκάλυψαν πολύ μεγάλες αλήθειες.

Το πρόβλημα που είχε να σταθμίσει το συμβούλιο επικρατείας και  κάθε δικαστήριο είναι εάν και πόσον με την χρήση κρυφής κάμερας, ή μαγνητοφώνου το κακό (εντός εισαγωγικών) να το πούμε έτσι απλά που υφίσταται η προσωπικότητα αυτού που φωτογραφίζεται, ή μαγνητοσκοπείται είναι μικρότερο έναντι της παραβατικής συμπεριφοράς την οποία θέλει να καταγράψει η φωτογραφία,ή η μαγνητοφώνηση. Ως εκ τούτου και με αυτήν την λογική και επαναλαμβάνοντας χωρίς να έχω πλήρη γνώση, ή μάλλον καμιά γνώση του σκεπτικού της απόφασης.

Ν. Βάνης: Το δημοσίευμα κύριε Τσομίδη είναι πρόσφατο, της Κυριακής.

Ε. Τσομίδης: Δυστυχώς δεν έπεσε στην αντίληψη μου, δεν αμφιβάλλω ότι είναι πρόσφατο.

Ν. Βάνης: Ο δημοσιογράφος όταν έχει τρανταχτά στοιχεία, αποδείξεις, προς όφελος της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας την κρυφή κάμερα, ή μαγνητόφωνο, πηγαίνοντας ενάντια στον νόμο, για να μπορεί τα στοιχεία αυτά να τα χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο.

Ε. Τσομίδης: Να σας πω όμως την εξής παρατήρηση. Η απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε χθες και αυτό το οποίο λέτε εσείς τώρα είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί πάγια αρχή. Ναι μεν αποτελεί μια στροφή, ή μια καθιερωμένη νομολογική θέση, όπως λέμε εμείς οι δικηγόροι.

Σημασία έχει ότι και το τελευταίο δικαστήριο που θα κάνει συγκεκριμένη δικογραφία όπου υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ενδεχομένως να πάρει άλλη απόφαση, και αυτό είναι αποτέλεσμα ενός διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας ενός συστήματος το οποίο ακούω ότι θέλει να καταργήσει η καινούργια βουλή και θα έχει και συνταγματική αναθεωρητική λειτουργία. Μέχρι λοιπόν να γίνει αυτό εμείς αυτήν την στιγμή παραμένουμε στο ναι μεν υπάρχει αυτή η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, όμως υπάρχουν και άλλες αποφάσεις του Αρείου Πάγου πιο πριν με αυτό το νόημα, αλλά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι εάν έχεις ένα παράνομο αποδεικτικό μέσο είναι βέβαιο ότι στο συγκεκριμένο δικαστήριο το οποίο θα το προσκομίσεις και θα το επικαλεστείς, το δικαστήριο αυτό θα το λάβει υπόψιν του, ως αποδεικτικό μέσο.

Ν. Βάνης: Θα σας πως το εξής. Επειδή υπάρχει μια παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που αφορά σε κάμερες στον εργασιακό τομέα.

Ε. Τσομίδης: Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι πάγια νομολογία. Διότι εκεί έχει νομολογηθεί ότι ναι μεν για λόγους ασφαλείας πρέπει να υπάρχουν οι συγκεκριμένες κάμερες, αλλά αυτές δεν μπορούν να προσβάλλουν τις ιδιωτικές στιγμές των εργαζομένων.

Ν. Βάνης: Μιλάμε κύριε Τσομίδη για προσωπικά δεδομένα.

Ε. Τσομίδης: Ακριβώς.

Ν. Βάνης: Νομίζω ότι ο νόμος έχει κάποιες ασάφειες σε ότι αφορά τις κάμερες στον εργασιακό τομέα. Να μην κρίνουμε τους νομοθέτες του Συμβουλίου Επικρατείας;;

Ε. Τσομίδης: Να τους κρίνουμε μεν, αλλά δεν μπορούμε να τους κρίνουμε με τον τρόπο με τον οποίον προσπαθούμε εμείς όταν δεν γνωρίζουμε το κείμενο. Και επιπλέον διότι θεωρώ, ότι το να αρχίσουμε να κρίνουμε ένα νομικό κείμενο δεν έχει και άμεσο ενδιαφέρον για τους ακροατές. Οι ακροατές θέλουν να ακούσουν κάτι συγκεκριμένο και όχι νομικούς ολικισμούς.

Ν. Βάνης: Κύριε Τσομίδη θα ήθελα να μας ευχαριστήσω για όσα διαφωτιστικά μας είπατε στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα”, γιατί ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει αυτά.

Ε. Τσομίδης: Εγώ θέλω να σας πω το εξής. Ο κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει κατ΄ αρχήν να έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, στην δημοσιογραφία, και μάλιστα αυτό είναι κάτι το οποίο ίσως είναι καινοφανές, αλλά αρκεί η δημοσιογραφία να γίνεται στα πλαίσια της λειτουργίας της νομιμότητας, και επιπλέον να έχει εμπιστοσύνη που σε κάθε περίπτωση που θίγεται κάποιο ατομικό δικαίωμα, έστω και με καθυστέρηση θα βρει το δίκιο του.

Καλή σας μέρα.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πολιτικά χαρακτηριστικά Η δίωξη κατά Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Τι λέει η ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη δίωξη κατά Βαγγέλη Μαρινάκη και της διοικησης της ομάδας. Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τεσσάρων ακόμη στελεχών της, για τα αδικήματα της υποστήριξης και χρηματοδότησης εγκληματικής...

Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της παλαιά Μονής Εσφιγμένου και προσέφυγε στον ΟΗΕ.  

Άγιο Όρος: Η Μονή Εσφιγμένου προσέφυγε στον ΟΗΕ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παλαιά  Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, έπειτα από χρόνια αντιπαράθεσης με την ελληνική πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφεύγει για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ,...

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ” – Όλοι οι Έλληνες μαζί με Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή για την αναγέννηση της Ελλάδας.

Από το 2021 ( είχαμε καλέσει δημόσια Σαμαρά και Καραμανλή να ρίξουν τον Μητσοτάκη, απαλλάσοντας την χώρα από τον "χώρο" των "woke" και της ερμαφρόδιτης πολιτικής στα ζωτικά εθνικά μας θέματα, ενώ το 2023 καλέσαμε στο "Ολοι Μαζί", σε...