Με το “κούρεμα” των ομολόγων η Ελλάδα δεν απέφυγε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ο οποίος θα εμφανισθεί πάλι στο εγγύς μέλλον, συνοδευόμενος από μια πραγματικά μεγάλη κρίση, οικονομική και πολιτική.
Την άποψη αυτή διατυπώνει ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Harald Hau, ο οποίος προϊσταται του ελβετικού Ινστιτούτο Οικονομικών. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι το κούρεμα ήταν ανεπαρκές και εξυπηρετεί κυρίως τις τράπεζες, ενώ το πακέτο διάσωσης φορτώνει βάρη στις πλάτες των φορολογουμένων.
Οι τράπεζες, λέει ο κ. Hau στη συνέντευξη του, “ήθελαν στο παρελθόν να κερδίσουν όσο γίνεται πιο πολλά από τους τόκους.
Τώρα που βλέπουν ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, έχουν αλλάξει πολύ έξυπνα την στρατηγική τους, μετατοπίζοντας το χρέος”. Εκτιμά μάλιστα ότι θα υπάρξει και πάλι απειλή πτώχευσης της Ελλάδας. «Μπορεί να πάρει 9 μήνες ή τρία χρόνια, αλλά θα εκδηλωθεί μια πραγματικά μεγάλη κρίση, οικονομική και πολιτική, η οπιοία θα είναι χειρότερη από αυτή που βίωσε ήδη η χώρα».
Ο Ελβετός καθηγητής υποστηρίζει ότι για να ναπαλλαγεί η Ελλάδα από το μεγάλο βραχνα του χρέους, απαιτείται μια “σωστή εθνική χρεοκοπία”, η οποία «θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης και κάθε ευρώ που θα πήγαινε στους πιστωτές θα ήταν ένα πραγματικό δώρο για αυτούς».
Ο κ. Hau εκτιμά ότι χρεοκοπία θα θεράπευε το πρόβλημα χρέους, ενώ η χαλαρή σημερινή κατάσταση κάνει τα πράγματα χειρότερα. «Πολλές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά εξακολουθούν να δίνουν δάνεια.
Παίρνεις τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα και τα δίνεις στους κερδοσκόπους. Οι πολιτικοί είναι απίστευτα αφελείς που το επιτρέπουν», επισημαίνει