Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρεται το ψήφισμα που εξέδωσαν από κοινού οι Παμμακεδονικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του ΣΑΕ, στο πλαίσιο των εργασιών της 6ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος: Εμείς, οι Έλληνες ανά τον κόσμο, νιώθουμε βαθιά αγανάκτηση διότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ΠΓΔΜ, συνεχίζει να σφετερίζεται ένα ελληνικό όνομα στο οποίο δεν έχει κανένα ιστορικό δικαίωμα.Είμαστε αναστατωμένοι διότι σε διάστημα 15 διαδοχικών ετών οι ηγέτες της ΠΓΔΜ δεν έχουν κλίνει σε κανένα συμβιβασμό στην πορεία του τελικού ονόματος της χώρας τους και έχουν απορρίψει όλες τις προτάσεις. Μας συνταράσσει το γεγονός πως στο μακρύχρονο αυτό διάστημα η ΠΓΔΜ έχει αγνοήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της να απόσχει από προκλήσεις κατά της γείτονος Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τα εθνικά σύμβολά της όπως το αστέρι της Βεργίνας και τη συνεχή προπαγάνδα μέσω των σχολικών εγχειριδίων, προβάλλοντας νόμιμες διεκδικήσεις στο Ελληνικό έδαφος.
Αγωνιούμε διότι ενώ η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα, διαπραγματευόμενη καλόπιστα επί χρόνια και ωθώντας την οικονομική ανάπτυξη της ΠΓΔΜ σε βαθμό που είναι τώρα η πρώτη επενδύτρια στη γειτονική χώρα, τα Σκόπια δεν έχουν καταβάλει ουδεμία προσπάθεια ανταποκρίσεως προς την επίλυση του ζητήματος του ονόματος. Φοβόμαστε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θεωρεί πως ο χρόνος είναι με το μέρος της και ότι το όνομα που επιθυμεί, θα γίνει τελικά αποδεκτό εάν απλά δεν κάνει τίποτα.
Εν κατακλείδι πιστεύομε ότι είναι καιρός πλέον να τους δείξουμε ότι έχουν πολλά να χάσουν εάν συνεχίσουν αυτή την αδιαλλαξία. Θα είναι προς όφελός τους να διευθετηθεί το ζήτημα του ονόματος με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρηθεί δίκαιο και αξιοσέβαστο από αμφότερα τα μέλη. Πιστεύουμε ότι για να συμβεί αυτό η Ελλάδα πρέπει να πάρει ένα ισχυρό, αποφασιστικό βήμα για να σπάσει το αδιέξοδο που έχει επικρατήσει στο ζήτημα του ονόματος για 15 έτη και να προτείνει τα εξής:
Εκτιμώντας ότι αναθεωρώντας την ιστορία και απαιτώντας την κληρονομιά που ανήκει σε άλλους είναι «πολιτιστική τρομοκρατία,» Εκτιμώντας ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει να παραβιάζει τους όρους της ενδιαμέσου συμφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με την υποχρέωσή της να απόσχει από την πρόκληση της γείτονος ως προς τη χρησιμοποίηση πολιτιστικών συμβόλων και προβάλλοντες εδαφικές αξιώσεις,
Εκτιμώντας ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτά τελικό όνομα της πολυ-εθνικής αυτής χώρας, αλλά η ΠΓΔΜ παρουσιάζει επίμονη αντίσταση σε καλόπιστες διαπραγματεύσεις και έχει απορρίψει πάνω από 150 προτάσεις για το όνομα της χώρας,
Εκτιμώντας ότι ο διεθνής παράγων ακολουθεί διπλά πρότυπα σε αυτό το θέμα με την άρνησή του από τη μια μεριά να μην πιέζει τα Σκόπια να αποδεχτούν προτάσεις του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του προβλήματος, ενώ πιέζοντας την Κύπρο να δεχτεί άδικη πρόταση του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού.
Εκτιμώντας ότι το ζήτημα διαιωνίζεται, τόσο οι ηγέτες της ΠΓΔΜ γίνονται πιο αδιάλλακτοι, Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα χάσει κάθε πλεονέκτημα στο ζήτημα του ονόματος εάν η ΠΓΔΜ γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η μακροχρόνια προσπάθεια του Ελληνισμού να υπερασπιστεί τα πολιτιστικά και ιστορικά δικαιώματά του θα χαθεί.
Δια ταύτα, καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας όπως προτείνουν ένα κοινό ψήφισμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που θα δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψει την συνέχεια των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου υπάρξει συμφωνία και καλούμε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου να εγκρίνουν αυτό το ψήφισμα.
Πλέον, για να δείξει στην υφήλιο ότι ο Ελληνισμός είναι ενωμένος και αδιασάλευτος σ’ αυτό το θέμα, το ψήφισμα πρέπει να είναι σαφές και κατηγορηματικό και να μην επιτρέψει οποιαδήποτε διέξοδο στα Σκόπια για ένταξή τους με ένα προσωρινό όνομα ως ΠΓΔΜ. Εν κατακλείδι προτείνομε όπως το ψήφισμα δηλώνει:
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για την αποδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και με το προσωρινό όνομα όπως ΠΓΔΜ έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για το τελικό όνομα της χώρας.