Σε μια σειρά από ενέργειες έχει προχωρήσει ο Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής ΝΔ Β’ Περ. Θεσσαλονίκης Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά την κυκλοφορία του ετήσιου ημερολογίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το έτος 2012, διαμαρτυρόμενος για την παραποίηση του χάρτη της Ελλάδας.
Στο εν λόγω ημερολόγιο απεικονίζεται ο χάρτης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η απουσία των ελληνικών νησιών τόσο του Αιγαίου Πελάγους όσο και του Ιονίου από το χάρτη της Ελλάδας.
Ο κ. Καράογλου προχώρησε αρχικά στην κοινοποίηση του θέματος στο Υπουργείο Εξωτερικών με την κατάθεση ερώτησης με θέμα «Χωρίς νησιά η Ελλάδα στο ετήσιο ημερολόγιο της ΕΟΚΕ» (Αρ. Πρωτ. 2795/14.12.2011) προκειμένου να πληροφορηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο τις ενέργειες στις οποίες προβλέπεται να προβεί. Εν συνεχεία απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας τόσο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κο Staffan Nilsson όσο και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης κο Herman Van Rompuy, ζητώντας από τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ την απόσυρση της συγκεκριμένης έκδοσης και την αποκατάσταση του ακριβή χάρτη της Ελλάδας με όλα τα νησιά, ενώ από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη διαβεβαίωση ότι στο μέλλον το αυτονόητο της προστασίας των εθνικών συμφερόντων των κρατών μελών από όλα τα όργανα και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύει.
– ακολουθούν η κατατεθείσα ερώτηση και τα κείμενα των απεσταλμένων επιστολών.
Προς Υπουργό:
– Εξωτερικών
ΕΡΩΤΗΣΗ
«Χωρίς νησιά η Ελλάδα στο ετήσιο ημερολόγιο της ΕΟΚΕ»
Πολλαπλά ερωτήματα δημιουργεί η νέα έκδοση του ημερολογίου που επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) για το έτος 2012. Στην εσωτερική πλευρά του εξωφύλλου του ημερολογίου υπάρχει η απεικόνιση του χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χώρα δηλώνεται από τα αρχικά της ονομασίας της και από τα σύνορα που την περιβάλλουν.
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η απουσία των ελληνικών νησιών τόσο του Αιγαίου Πελάγους όσο και του Ιονίου. Τα μόνα νησιά που αποτυπώνονται στον χάρτη και αποδίδονται στη χώρα μας είναι η Κρήτη και η Κεφαλονιά.
Η παράληψη αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στην αφαιρετική αισθητική της εν λόγω χαρτογράφησης, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στερείται της απόδοσης και απεικόνισης των νήσων της και κατ’ επέκταση υπόκειται σε παραποίηση των εθνικών της συνόρων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα νησιά των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαρτογραφηθεί κανονικά και απεικονίζονται στον χάρτη.
Ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την απεικόνιση και τον πλήρη εθνικό χαρακτηρισμό των υπεραπομακρυσμένων περιφερειών, ήτοι της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας των Καναρίων Νήσων, των υπερπόντιων γαλλικών διαμερισμάτων Γουαδελούπη, Γουιάνα, Μαρτινίκα και Ρεϋνιόν, καθώς και των αυτόνομων πορτογαλικών περιφερειών των Αζόρων και της Μαδέρας.
Το ημερολόγιο που αποτελεί δωρεάν έκδοση και προσφορά της ΕΟΚΕ έχει ήδη κυκλοφορήσει και αποσταλεί προς τα μέλη της και άλλους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
– Έχει ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για την παραποίηση του ελληνικού χάρτη και τη μη απεικόνιση των ελληνικών νησιών στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ημερολογίου της ΕΟΚΕ για το 2012;
– Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο; Εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την ανάκληση της εν λόγω έκδοσης του ημερολογίου της ΕΟΚΕ για το 2012;
-Ο- ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Θεόδωρος Καράογλου
κο Staffan Nilsson
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής
και Κοινωνικής Επιτροπής
Rue Belliard 99
1040 Brussels
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις ενστάσεις μου αναφορικά με τη νέα έκδοση του ετήσιου ημερολογίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το έτος 2012.
Στην εσωτερική σελίδα του εξωφύλλου απεικονίζεται ο χάρτης των χωρών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι ο χάρτης της χώρας μου, της Ελλάδας έχε υποστεί αλλοίωση. Το σύνολο των ελληνικών νησιών τόσο του Αιγαίου Πελάγους όσο και του Ιονίου δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη, με μοναδικές εξαιρέσεις την Κρήτη και την Κεφαλονιά.
Παρόλα αυτά τα νησιά των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και οι υπεραπομακρυσμένες περιφέρειες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συμπεριλαμβάνονται κανονικά στη χαρτογράφηση, ενώ υπογραμμίζεται καθαρά και η εθνική τους ταυτότητα. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι γιατί ο μεγάλος αριθμός των ελληνικών νησιών δεν αποτυπώθηκε στον εν λόγω χάρτη.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η απουσία των ελληνικών νησιών από τον χάρτη της Ελλάδας αποτελεί παραποίηση των ελληνικών εθνικών συνόρων. Ενώ το συγκεκριμένο ημερολόγιο δίνει λανθασμένες πληροφορίες για τα εθνικά σύνορα κράτους μέλους με την υπογραφή μάλιστα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής σημασίας για την Ελλάδα, σας ζητώ να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποσυρθεί η εν λόγω έκδοση του ημερολογίου της ΕΟΚΕ και να ξανασχεδιαστεί ο ακριβής χάρτης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ελληνικών νησιών, ώστε στη νέα έκδοση να παραχωρούνται ακριβείς και σωστές πληροφορίες για τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω ότι έχω ήδη κοινοποιήσει το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών με την υποβολή σχετικής ερώτησης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης έχω αποστείλει σχετική επιστολή παραπόνων και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με εκτίμηση
Θεόδωρος Καράογλου Θεόδωρος
κο Herman Van Rompuy
Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Rue de la Loi 175
B-1048 Brussels
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στη νέα έκδοση του ετήσιου ημερολογίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το έτος 2012 και να εκφράσω την ένστασή μου για ένα θέμα εθνικής σημασίας για την Ελλάδα.
Στην εσωτερική σελίδα του εξωφύλλου απεικονίζεται ο χάρτης των χωρών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι ο χάρτης της χώρας μου, της Ελλάδας έχει υποστεί αλλοίωση. Το σύνολο των ελληνικών νησιών τόσο του Αιγαίου Πελάγους όσο και του Ιονίου δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη, με μοναδικές εξαιρέσεις την Κρήτη και την Κεφαλονιά.
Παρόλα αυτά τα νησιά των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και οι υπεραπομακρυσμένες περιφέρειες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συμπεριλαμβάνονται κανονικά στη χαρτογράφηση, ενώ υπογραμμίζεται καθαρά και η εθνική τους ταυτότητα.
Η απουσία των ελληνικών νησιών από τον χάρτη της Ελλάδας αποτελεί παραποίηση των ελληνικών εθνικών συνόρων, παραχωρώντας λανθασμένες πληροφορίες για τα εθνικά σύνορα κράτους μέλους πλήττοντας ταυτόχρονα τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΕ.
Προς μεγάλη μου έκπληξη μια τέτοια πληροφορία προέρχεται από επίσημη έκδοση Επιτροπής της ΕΕ. Από τη δική σας θέση, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σας ζητώ να ερευνήσετε το θέμα και να διαβεβαιώσετε ότι στο μέλλον ευαίσθητα ζητήματα χωρών μελών της ΕΕ προστατεύονται από όλα τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ.
Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω ότι έχω ήδη στείλει επιστολή παραπόνων στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής εκφράζοντας την ένστασή μου σε ένα τόσο σημαντικό θέμα εθνικής σημασίας για τη χώρα μου, ζητώντας του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απόσυρση του ημερολογίου, καθώς και για την αποκατάσταση του ελληνικού χάρτη στη νέα έκδοση.
Επίσης έχω κοινοποιήσει το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών με την υποβολή σχετικής ερώτησης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Με εκτίμηση
Θεόδωρος Καράογλου