Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
με θέμα «Διάσωση του ιστορικού αρχείου του Νίκου Μπιλιλή»
Το κινηματογραφικό και φωτογραφικό αρχείο του Νίκου Μπιλιλή, το σπουδαιότερο κινηματογραφικό αρχείο των Βαλκανίων, μετά το αρχείο των αδερφών Μανάκια, που βρίσκεται στη ΠΓΔΜ, κινδυνεύει να χαθεί ή να βρεθεί και αυτό εκτός ελληνικής επικράτειας.
Ο Νίκος Μπιλιλής, που εργάστηκε επί σειρά ετών ως κινηματογραφιστής, παραγωγός και ανταποκριτής ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών επικαίρων, αλλά και με την ιδιότητα του συλλέκτη, κατάφερε να συγκεντρώσει και να συντηρήσει ένα εξαιρετικής ιστορικής αξίας αρχείο, αποτελούμενο από το κινηματογραφικό αρχείο της Θεσσαλονίκης της περιόδου 1911-1990,
ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά φιλμς της περιόδου 1895-1975, κινηματογραφικές φωτογραφίες και αφίσες, φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης και αθλητικό αρχείο, αλλά και μηχανήματα ιστορίας κινηματογράφου και λειτουργούντα μηχανήματα εικονοληψίας, προβολής και μοντάζ.
Σήμερα το αρχείο αυτό βρίσκεται σε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, στα αυξημένα έξοδα των οποίων αδυνατεί να ανταποκριθεί ο ιδιοκτήτης τους, καθώς και στα ιδιαίτερα δαπανηρά και αυξημένα έξοδα συντήρησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και χρόνια ο συλλέκτης είναι πρόθυμος να παραχωρήσει δωρεάν το ιστορικό του αρχείο στην ελληνική πολιτεία με μόνη αξίωση τη διάσωσή του και μόνη αμοιβή αυτή των πνευματικών δικαιωμάτων από τη χρήση του αρχείου.
Είναι λυπηρό ότι ένας άνθρωπος σε ηλικία 86 ετών φθάνει στο σημείο να κάνει «Υπεύθυνη δήλωση μετανοίας» απέναντι στην πατρίδα του, ενώ βλέποντας πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική πολιτεία να αξιοποιήσει το ιστορικό κινηματογραφικό του αρχείο και να παραμείνει στην Ελλάδα, να στρέφεται πλέον προς πάσα κατεύθυνση και προς ξένους αγοραστές.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:
– Έχει ανταποκριθεί το αρμόδιο Υπουργείο μέχρι σήμερα στην πρόσκληση του Νίκου Μπιλιλή για δωρεάν διάθεση του αρχείου του στην ελληνική πολιτεία; Και αν ναι, γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες;
– Ενδιαφέρεται το αρμόδιο Υπουργείο για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού αρχείου, και αν ναι σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα προκειμένου να παραμείνει στην Ελλάδα;
Προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Ταφόπλακα στην κατασκευή των δυο νοσοκομείων στη Μίκρα»
Ταφόπλακα στην κατασκευή των δυο νοσοκομείων στη Μίκρα Ταφόπλακα έχει μπει στην ανέγερση του Ογκολογικού και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, η κατασκευή των οποίων θα γινόταν στη Μίκρα Θεσσαλονίκης.
Το ιστορικό ξεκινά το 2007, οπότε και υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του τότε Δήμου Μίκρας και του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος θα παραχωρούσε στο δημόσιο έκταση 127 στρεμμάτων για την ανέγερση των εν λόγω νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ένα χρόνο μετά, το 2008, υπογράφηκαν τα έργα, το κόστος των οποίων θα ξεπερνούσε τα 700 εκατ. ευρώ και η υλοποίηση των οποίων θα γινόταν μέσω ΣΔΙΤ.
Η δυναμικότητα κάθε νοσοκομείου, τα οποία θα λειτουργούσαν ως δημόσια νοσοκομεία, θα ανερχόταν στις 400 κλίνες. Σημειωτέον, ότι με την ανέγερσή τους θα εξασφαλίζονταν 6.000 θέσεις εργασίας.
Πέντε χρόνια μετά, κανένα έργο δεν υλοποιήθηκε και κανένα νοσοκομείο δεν κατασκευάστηκε. Η όλη διαδικασία δεν προχώρησε, ναυάγησε και μαζί με αυτή και η κατασκευή δυο σημαντικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα αναμόρφωναν πλήρως τον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.
Η κατασκευή των δυο νοσοκομείων θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής και θα είχε αρκετά οφέλη για τον τόπο. Δυστυχώς όμως, καμία προσπάθεια δεν πραγματοποιήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να χάσει δυο σημαντικά έργα υποδομής.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε ενέργειες, προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση του Ογκολογικού και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Μίκρα;
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα «Χωρίς οικοδομική άδεια το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης»
Χωρίς οικοδομική άδεια το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης Ένας χρόνος πέρασε από τότε, που εξερράγη βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, προκαλώντας μεγάλες και σοβαρές ζημιές στην υποδομή του κτιρίου.
Αυτό που αποκαλύφθηκε μετά την έκρηξη ήταν, ότι στο κτίριο έγιναν αυθαίρετες παρεμβάσεις και δεν υπήρχε σχετική οικοδομική άδεια. Η έκθεση, την οποία διενήργησαν αρμόδια κλιμάκια της πολεοδομίας έδειξε, ότι αφενός βρέθηκαν ΦΕΚ, που ενέχουν θέση οικοδομικής άδειας και επιτρέπουν την εκτέλεση εργασιών εντός του κτιρίου, ωστόσο δεν έχει βρεθεί οικοδομική άδεια ή άλλη διαπιστωτική πράξη, που να νομιμοποιεί το κτίριο.
Αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης, αλλά και πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου κτίσματος.
Τα ερωτηματικά, που δημιουργεί το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά. Ένα κτίριο, όπου η προσέλευση πολιτών καθημερινά είναι μεγάλη, φέρει πλήθος πολεοδομικών παρεμβάσεων, χωρίς να ενεργήσει κανείς και με το αρμόδιο Υπουργείο να παρατηρεί αμέτοχο.
Οφείλει άμεσα ο αρμόδιος Υπουργός να διερευνήσει το θέμα και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα, αναφορικά με την έλλειψη οικοδομικής άδειας και το πλήθος αυθαίρετων παραβάσεων στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου;
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «Αναγνώριση των πεσόντων της αεραποβατικής επιχείρησης ΝΙΚΗ»
Αναγνώριση των πεσόντων της αεραποβατικής επιχείρησης ΝΙΚΗ Τον Ιούλιο του 1974, κατά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, καταδρομείς από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε αεραποβατική επιχείρηση για την ενίσχυση των Ελληνικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής -Αττίλας 1 και 2.
Η επιχείρηση αυτή, κατά την οποία δέχτηκαν επίθεση όλα τα αεροσκάφη, καταρρίφθηκε ένα από αυτά και βρήκαν τον θάνατο οι επιβαίνοντες, ονομάστηκε «ΝΙΚΗ».
Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε από τον ελληνικό και ξένο τύπο ως επιχείρηση «αυτοκτονίας».
Σημειωτέον, ότι η επιχείρηση αεραπόβασης αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Αεροπορίας του Ισραήλ και καταγράφεται ως ηρωική πράξη.
Παρόλο, όμως, που πέρασαν τόσα χρόνια, οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση καταδρομείς δεν έτυχαν καμίας ηθικής επιβράβευσης και τιμής από την πολιτεία. Αντιθέτως, απαξιώνονται από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και τους φορείς.
Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην ηθική επιβράβευση των συμμετεχόντων στην επιχείρηση ΝΙΚΗ, για την οποία ούτε δαπάνη απαιτείται, ούτε κάποια οικονομική επιβάρυνση.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας:
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην αναγνώριση και στην απόδοση τιμών στους συμμετέχοντες στην αεραποβατική επιχείρηση «ΝΙΚΗ» της 21ης-22ας Ιουλίου 1974;
Προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων»
Ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων Τεράστια είναι η αύξηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα και καπνός), καθώς το προηγούμενο έτος υπερδιπλασιάστηκε, ξεπερνώντας το 15%, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας τους, ενώ περισσότερα από 1.000 περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο.
Είναι γεγονός, ότι η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση του λαθρεμπορίου και σε τραγικό αδιέξοδο τους περιπτερούχους.
Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις της φορολογίας το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους μόνο κατά 350.000 ευρώ, έναντι του προσδοκώμενου ποσού των 1,4 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση της φορολογίας και της τιμής πώλησης των καπνικών προϊόντων δεν οδήγησε σε μείωση των καπνιστών, αλλά οδήγησε σε αύξηση του λαθρεμπορίου, καθώς οι καπνιστές στράφηκαν σε παράνομες αγορές.
Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες, σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων γενικότερα.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε αφανισμό και άλλοι περιπτερούχοι και να αυξηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας;
Προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Αποσαφήνιση διαδικασιών πώλησης των τεσσάρων αεροσκαφών της πρώην Ο.Α.»
Σωρεία ευλόγων ερωτημάτων δημιουργούνται στον ελληνικό λαό από την υπόθεση αγοροπωλησίας τεσσάρων υπερατλαντικών αεροσκαφών Α 340-300 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Apollo Aviator Group.
Τα 4 αεροπλάνα αγοράστηκαν την περίοδο 1997-1999 έναντι 560 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ από το 2009 βρίσκονται σε ακινησία στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος».
Ωστόσο, σήμερα σύμφωνα με την έκθεση του τεχνικού συμβούλου της Γαλλικής SL Engineering & Services η αξία τους έχει διαφοροποιηθεί, καθώς έχει λήξει ο κύκλος ζωής ζωτικών συστημάτων και μερών των αεροσκαφών με αποτέλεσμα η αρχική εκτίμηση ύψους 180 εκατ. ευρώ για την πώλησή τους να πέσει στα 35-45 εκατ. ευρώ για να κλείσει η συμφωνία στα 31 εκατ. ευρώ με τον συγκεκριμένο αγοραστή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το γαλλικό πρακτορείο AFP .
Το 2010 είχε προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός για την πώληση των υπερατλαντικών αεροσκαφών έναντι 93 εκατ. ευρώ στην αμερικανική Cirrus, η οποία ωστόσο απέσυρε την προσφορά της πριν κλείσει η συμφωνία. Ενώ ο δεύτερος πλειοδότης απορρίφθηκε ως αναξιόπιστος οικονομικά.
Ο ελληνικός λαός που επιβαρύνθηκε να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά των τεσσάρων αεροσκαφών βλέπει σήμερα να ναυαγεί στην πράξη η μεγάλη προσπάθεια για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να σταματήσει ένας κύκλος ζημιών για το ελληνικό δημόσιο, αλλά και να προκύψει μία σημαντική πηγή οικονομικών εσόδων για το κράτος, καθώς τα τέσσερα αεροσκάφη της εταιρείας φαίνεται να πωλήθηκαν μόλις στο 5% της τιμής αγοράς.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:
– Ποια είναι η ακριβής τιμή αγοράς των τεσσάρων αεροσκαφών της πρώην ΟΑ που πραγματοποιήθηκε με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου;
Ποιο είναι το ακριβές ποσό της πώλησής τους, που τελικά θα καταλήξει στα ελληνικά ταμεία και τι έχει κερδίσει ελληνικό δημόσιο από την εν λόγω αγοροπωλησία;
– Με βάση ποια κριτήρια αναπροσαρμόστηκε η αρχική αποτίμηση, από τη γαλλική εταιρεία τεχνικών συμβούλων, της αξίας των τεσσάρων αεροσκαφών από 180 εκατ. ευρώ στα 31, που τελικά φαίνεται να έχουν πωληθεί;
– Έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στους απαραίτητους ελέγχους της εταιρείας αγοράς των τεσσάρων αεροσκαφών;
Προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών
με θέμα «Έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων»,
προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «Στα αζήτητα η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης» και
προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «Σε μαρασμό οδηγείται το στρατόπεδο “Παύλος Μελάς”»
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1.
Έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων»
Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη, καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα περισσότερες από 150.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ.
Ο χρόνος αναμονής σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τα δύο χρόνια Σε ακόμα δυσχερέστερη κατάσταση βρίσκονται οι δικαιούχοι διαδοχικής ασφάλισης, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων καθυστερεί ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τον ψηφισθέντα Νόμο 3996/2011, άρθρο 38, (ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011) αποσαφηνίζονται οι διαδικασίες έκδοσης σύνταξης και τα χρονικά περιθώρια μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που δεν ξεπερνούν τους τρεις ή τους έξι μήνες κατά περίπτωση από την προθεσμία υποβολής της αίτησης.
Επιπλέον στο άρθρο 38, παράγραφος 3 διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η έκδοση της οριστικής σύνταξης μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια προχωρά διαδικασία για την έκδοση προσωρινής σύνταξης, μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Στην πράξη, ωστόσο, φαίνεται να προκύπτουν πρακτικά ζητήματα ολοκλήρωσης των διαδικασιών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκδοση των προσωρινών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία και η δυσχερής οικονομική κατάσταση των δικαιούχων.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών:
– Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη άμεσα οι σχετικές ρυθμίσεις για την απόδοση των προσωρινών συντάξεων στους δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους;
2. Στα αζήτητα η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης
Τέλος δεν έχουν οι εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σηφουνάκης, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, αρκέστηκε και πάλι σε αόριστες και θολές εξαγγελίες, αναφορικά με την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η έκταση εφαρμογής του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης θα περιοριστεί σε στενότερα όρια συγκριτικά με τον αρχικό σχεδιασμό.
Σημειωτέον, ότι στην αρχική πρόταση το Ρυθμιστικό Σχέδιο περιελάμβανε ολόκληρους τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, ένα τμήμα του νομού Πέλλας και το βόρειο τμήμα του νομού Πιερίας. Το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει εκτός από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς.
Ασαφές παραμένει στο νέο ρυθμιστικό, η χωρική ένταξη της Χαλκιδικής, ενώ φαίνεται ότι δεν θα συμπεριληφθούν τα τμήματα της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας.
Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της περιοχής παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός, ότι είχε εξαγγελθεί η θεσμοθέτησή του στις αρχές του 2011. Συνεπώς, εκκρεμεί παρά τις εξαγγελίες του κ. Σηφουνάκη, που αποτελούν επανάληψη των προηγούμενων εξαγγελιών της κας Μπιρμπίλη.
Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες, που το ίδιο δημιούργησε, αναφορικά με το ρυθμιστικό σχέδιο, που επηρεάζει τις εκφάνσεις στη ζωή της πόλης. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής:
– Πότε προτίθεται να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης και ποιες θα είναι εν τέλει οι εντασσόμενες σε αυτό περιοχές;
3. Σε μαρασμό οδηγείται το στρατόπεδο “Παύλος Μελάς”
Σε πλήρη μαρασμό οδηγείται το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη.
Οι διαδικασίες παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η παρέμβαση του οικείου Δήμου Παύλου Μελά να είναι αδύνατη.
Μάλιστα, πρόσφατα πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος των εγκαταστάσεών του, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται από ομάδες περιθωριακών ατόμων.
Η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης σημαίνει, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει δράση για την προστασία των εγκαταστάσεων του παλιού στρατώνα και των σημαντικών, από αρχιτεκτονικής απόψεως, κτιρίων του.
Το στρατόπεδο έπαψε να χρησιμοποιείται από το 2002. Οι μελέτες για την αξιοποίησή του και την ένταξή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι ήδη έτοιμες. Οι καθυστερήσεις, όμως, που παρατηρούνται δημιουργούν πλήθος προβλημάτων με σημαντικότερο αυτό της χρησιμοποίησής του από περιθωριακά άτομα, τοξικομανείς κ.α.
Η προστασία και η ανάπλαση των εγκαταστάσεών του είναι επιτακτική ανάγκη και οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης προς τον Δήμο Παύλου Μελά, προκειμένου να ξεκινήσει ο Δήμος την αξιοποίησή του.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας:
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στον οικείο δήμο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα «Χάρτης της λεγόμενης “Μεγάλης Μακεδονίας” σε σχολείο της Οχρίδας»
Χάρτης της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας» εμφανίστηκε στο Δημοτικό Σχολείο «Γκριγκόρ Πρλίτσεφ» στην πόλη της Οχρίδας. Στο σχολείο αυτό φοιτούν μαθητές από όλες τις εθνικές κοινότητες της περιοχής και ο συγκεκριμένος χάρτης βρίσκεται στην αίθουσα των μαθημάτων του σχολείου, ζωγραφισμένος στον λευκό τοίχο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Σλαβικό Υπουργείο Παιδείας, ερωτώμενο για την εμφάνιση του χάρτη αυτού, δεν έχει προβεί σε καμία απάντηση επί του θέματος.
Η ύπαρξη του χάρτη προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για τη στάση που τηρεί η συγκεκριμένη χώρα, αλλά και για την αντιμετώπιση από το αρμόδιο Υπουργείο. Τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν το κοινωνικό αίσθημα και εγείρουν αντιδράσεις.
Οι θιασώτες τέτοιων ενεργειών, ξεπερνώντας κάθε όριο το μόνο που κατορθώνουν είναι να ενισχύουν τα πατριωτικά αισθήματα του Ελληνικού λαού και να διατρανώνουν, ότι η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Οφείλει άμεσα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να λάβει θέση επί του συγκεκριμένου θέματος και να προβεί σε διάβημα, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εμφάνισης χάρτη σε σχολείο της Οχρίδας, που εμφανίζει τη λεγόμενη «Μεγάλη Μακεδονία»;
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού με θέμα
Συνεχίζονται τα σκανδαλώδη παιχνίδια στον ΟΠΑΠ»
Τα σκάνδαλα, τα deals μεταξύ κολλητών, οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και η εξυπηρέτηση συμφερόντων συνεχίζονται στον ΟΠΑΠ, τη στιγμή που ο Ελληνικός λαός υποφέρει και στενάζει υπό το βάρος των συνεχιζόμενων μέτρων και της ανέχειας. Συγκεκριμένα, η διοίκηση Σπανουδάκη με απόφασή της χορηγεί το ποσό των 300.000 ευρώ προς όφελος του πρώην Προέδρου του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΠΑΠ και νυν επίκουρου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κων/νου Κοσκινά
Για την ιστορία, ο κ. Κοσκινάς τοποθετήθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ τον Οκτώβριο του 2000, με ΚΥΑ των τότε Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού σε θέματα Αθλητισμού, Παπαντωνίου και Φλωρίδη αντίστοιχα. Από τον Ιούνιο του 2001 παράλληλα με τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, κατέλαβε και τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, θέσεις που διατήρησε έως τον Μάιο του 2004, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο κ. Κοσκινάς, επικαλούμενος, ότι παράτυπα αντικαταστάθηκε και απομακρύνθηκε από τις θέσεις που κατείχε πριν τη λήξη της σύμβασής του, προέβη στην άσκηση αγωγής κατά του ΟΠΑΠ, απαιτώντας να του καταβληθεί το ποσό των 514.000 ευρώ, ως διαφορά αποδοχών και αποζημίωση.
Οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις του ήταν σαφώς ασύμβατοι με τις διατάξεις του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών, που προβλέπουν την ανάκληση μελών του Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Οι διοικήσεις του ΟΠΑΠ, που ακολούθησαν αρνήθηκαν να δεχτούν εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης και επέμειναν στην εκδίκασή της.
Η ανάληψη των καθηκόντων όμως, της διοίκησης από τον κ. Σπανουδάκη άλλαξε σαφώς το τοπίο υπέρ του κ. Κοσκινά. Συγκεκριμένα, στις 30/12/2009 ο κ. Κοσκινάς επανήλθε στο προσκήνιο, αλλά όλες οι προσπάθειες και συνεννοήσεις της διοίκησης για εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσής του προσέκρουσαν στο νομικό σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Δημήτρη Παναγέα.
Αποτέλεσμα ήταν, ο «ενοχλητικός» κ. Παναγέας να αντικατασταθεί από τον κ. Γιώργο Γανωτή, πρώην Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ και στενό συνεργάτη του πρώην Υπουργού Κ. Λαλιώτη.
Η διαπλοκή και τα σκάνδαλα δεν σταματούν εδώ, καθώς ο κ. Γανωτής και μια σειρά άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται, εργάσθηκαν κατά το παρελθόν σε εταιρείες διαφήμισης, οι οποίες λάμβαναν και λαμβάνουν το μερίδιο του λέοντος της διαφημιστικής πίτας του ΟΠΑΠ.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού:
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να σταματήσει τις όποιες αξιώσεις του κ. Κοσκινά περί καταβολής υπέρογκων ποσών στον ίδιο ή θα συμφωνήσει και θα επιβραβεύσει όπως πράττει επανειλημμένως, τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ κ. Σπανουδάκη, Γανωτή κτλ, τα οποία ενέκριναν «κατόπιν εισηγήσεως νομικού συμβούλου» προ ημερών το ποσό των 300.000 και πλέον ευρώ στο πλαίσιο της πράσινης αλληλεγγύης, και ικανοποίησαν το αίτημα του κ. Κοσκινά για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, με την καταβολή της παραπάνω αποζημίωσης;
– Είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου η διαλεύκανση των σκανδαλωδών υποθέσεων, όπως διαφημιστικών, συμβουλευτικών υπηρεσιών επί ασφαλιστικών θεμάτων, προσλήψεων ημέτερων, Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών, συμβούλων, δημοσιογράφων, φωτογράφων κτλ., που ταλανίζουν τον ΟΠΑΠ και θέτουν σε κίνδυνο με τους χειρισμούς αυτούς την πορεία και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο (Αθλητισμό, Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό);
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
με θέμα «Ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων Ν.4014/2011 για τη μόνιμη κατοικία»
Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, που βάσει του Ν.4014/2011, προσπαθούν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους.
Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου κατοίκων του συνοικισμού Κάτω Πυλαίας, εκφράζουν την αγωνία τους, αναφορικά με την οικονομική δυνατότητα για την ρύθμιση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων -μονίμων- κατοικιών τους.
Η αγωνία των μελών συνοψίζεται στο ύψος του προστίμου, όσο και στο μικρό χρονικό όριο των 36 δόσεων, που ο Ν.4014/2011 προβλέπει για την εξόφληση αυτής της οφειλής. Αναντίρρητα, οι 36 δόσεις θεωρούνται λίγες σε σχέση με το ύψος του προστίμου και τη διάταξη που αναφέρεται στην απώλεια της ρύθμισης, στην περίπτωση που δεν πληρωθούν 3 συνεχόμενες δόσεις.
Η δύσκολη οικονομική περίοδος και τα πενιχρά οικονομικά αρκετών οικογενειών, κάνουν επιβεβλημένη την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 5 ή 6 χρόνια, δηλαδή σε 60 ή 72 δόσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες θα προβούν στην τακτοποίηση των αυθαίρετης μόνιμης κατοικίας τους και την ίδια στιγμή το Ελληνικό δημόσιο θα πολλαπλασιάσει τα έσοδά του, εξαιτίας του πλήθος των δηλώσεων τακτοποίησης.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής:
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε σχετική διάταξη, που θα ρυθμίζει με ευνοϊκότερους όρους την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μόνιμων κατοικιών;
–Προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
«Δραματική αύξηση των ποσοστών του AIDS στην Ελλάδα»
Συγκλονιστικά και ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στο AIDS στη χώρα μας, καθώς καταγράφεται τόσο αύξηση των οροθετικών όσο και διαφοροποίηση στα χαρακτηριστικά των νέων περιστατικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΟ) κατά την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2011 τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι 11.430, εκ των οποίων 803 αφορούν νέα περιστατικά.
Παράλληλα, τα στοιχεία που διαθέτει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS καταγράφουν τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού των νέων μολύνσεων του ιού του AIDS από τοξικομανείς. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η διαφοροποίηση αυτή στα χαρακτηριστικά των νέων περιστατικών που αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Το ποσοστό της αύξησης των κρουσμάτων αυτών αγγίζει το 1250%, με την καταγραφή 190 περιστατικών εκ των οποίων το ένα τέταρτο αφορά νέες γυναίκες κάτω των 25 ετών.
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους οροθετικούς, καθώς η μονάδα ειδικών λοιμώξεων της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε με προγραμματισμό να εξυπηρετεί 40 άτομα, ωστόσο σήμερα καλείται να εξυπηρετήσει περισσότερα από 1.000 άτομα.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
– Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί κατάλληλα η μονάδα ειδικών λοιμώξεων της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό των οροθετικών που εξυπηρετεί;
-Προς Υπουργό Οικονομικών
με θέμα «Αύξηση ανταλλακτηρίων χρυσού στη Θεσσαλονίκη»,
Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη κλείνουν η μία μετά την άλλη, ένας κλάδος που σημειώνει μεγάλη αύξηση είναι τα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει στηθεί ένα καλά οργανωμένο δίκτυο, καθώς τα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού έχουν αυξηθεί δραματικά σε κάθε πλευρά της Θεσσαλονίκης
Πρόκειται για ένα φαινόμενο της εποχής, καθώς η ανεργία και η οικονομική κρίση αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους οικονομικές δραστηριότητες. Ήδη σε κάποιες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί ύποπτες ή και παράνομες συναλλαγές ανταλλακτηρίων, που δεν διατηρούν βιβλία, αποκρύπτουν ΦΠΑ, δεν κόβουν αποδείξεις.
Μια ολόκληρη βιομηχανία διακίνησης χρυσού και ασημιού δρα εκμεταλλευόμενη την ανάγκη του Έλληνα πολίτη που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:
– Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα λειτουργίας και συναλλαγών των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού, που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και να προστατευθούν οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη από επιτηδείους
-Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ»
προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
με θέμα «Αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ»
Σε δεινή θέση βρίσκονται οι μηχανικοί, που εντάσσονται στο ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι από 1 Δεκεμβρίου καλούνται να καταβάλλουν τις αυξημένες εισφορές τους στο Ταμείο. Με το Ν. 3986/2011 επέρχονται μεταβολές στις εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.).
Το κόστος των εισφορών, που καλούνται να καταβάλλουν οι μηχανικοί είναι αυξημένο σχεδόν στο διπλάσιο, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονο πρόβλημα στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αρμόδιο Υπουργείο αυξάνει τις εισφορές σε ένα ταμείο, όπως το ΤΣΜΕΔΕ, που είναι οικονομικά εύρωστο και βιώσιμο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των μελών του, που ήταν ανέκαθεν υψηλές.
Συνεπώς, δεν θα πρέπει να ενταχθεί στις διατάξεις του ανωτέρω νόμου. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να αναπροσαρμόσει την πολιτική του και στη δεδομένη δυσχερή οικονομική περίοδο να μην προβεί στην αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην επανεξέταση του θέματος σχετικά με τη μη αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ;
–Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
με θέμα «Δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Ένας χρόνος έχει περάσει από την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σε όλη τη χώρα και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αυξάνονται δραματικά. Απόδειξη της προχειρότητας της Κυβέρνησης, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος, αποτελεί η σωρεία δυσλειτουργιών, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των αιρετών να εντοπίσουν τα κενά, να προτείνουν λύσεις και να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα, οι δυσχέρειες είναι σημαντικές, με αποτέλεσμα η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να υπολειτουργεί.
Ζητήματα, όπως η σχολική στέγη, η υλοποίηση αθλητικών υποδομών, η μεταβίβαση οικονομικών πόρων στις περιφέρειες και μια σειρά λειτουργικών προβλημάτων, παρακωλύουν και δυσχεραίνουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των περιφερειών.
Εξαρχής, είχαμε τονίσει, ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη», χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός και η αναγκαία προετοιμασία, θα δημιουργούσε πλήθος προβλημάτων. Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε.
Οι αιρετοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε όσα αντιμετωπίζουν. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν να πολλαπλά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες όλης της χώρας;
–Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
με θέμα «Πλήρης απαξίωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος»,
–προς Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
με θέμα «Έκλεισε το γραφείο Θεσσαλονίκης του Επικουρικού Κεφαλαίου»
– Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
με θέμα «Κλειστοί 26 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα»
–Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
με θέμα «Στον αέρα οι εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών»,
–Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
με θέμα «Στο κόκκινο τα ΤΕΙ της χώρας»και
–Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
με θέμα «Πλήρης υποβάθμιση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ, κος Θεόδωρος Καράογλου.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Πλήρης απαξίωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι του Θεάτρου, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος θεατρικός φορέας της Βόρειας Ελλάδας να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καταβάλλει την τακτική επιχορήγηση για τα 2/3 του μηνός Σεπτεμβρίου, για τον Οκτώβριο, αλλά και για το Νοέμβριο. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι του θεάτρου να μην έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Οκτωβρίου, αλλά και του τρέχοντος μήνα.
Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει τους ίδιους και παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του Θεάτρου. Το ΚΘΒΕ έχει περιέλθει σε οικονομική δυσπραγία και για αυτό αναγκάζεται να περικόψει έργα από το ρεπερτόριό του, προκειμένου να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του. Έχει μετατραπεί σε έναν απαξιωμένο και καταχρεωμένο οργανισμό, από εκεί που ήταν μια πολυδύναμη πολιτιστική μηχανή, που κάλυπτε τις ψυχαγωγικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.
Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να διευκολύνει την κατάσταση και να καταβάλλει τα χρωστούμενα στο ΚΘΒΕ, προτού δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού:
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων έναντι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, έτσι ώστε να μην προκύψουν εκ νέου προβλήματα λειτουργικής φύσεως;
2. Έκλεισε το γραφείο Θεσσαλονίκης του Επικουρικού Κεφαλαίου
Σε μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια προχώρησε η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, η διοίκηση οδήγησε σε κλείσιμο το γραφείο Θεσσαλονίκης του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο απασχολούσε μόλις 6 υπαλλήλους, οδηγώντας τους ίδιους στην ανεργία και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.
Το γραφείο της Θεσσαλονίκης διαχειριζόταν εκκρεμείς υποχρεώσεις για περίπου 20.000 αυτοκίνητα, που τώρα αναγκαστικά θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από το κατάστημα της Αθήνας. Το συγκεκριμένο γραφείο στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετούσε τους ζημιωθέντες των ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων η άδεια ανακλήθηκε, καθώς επίσης και ζημίες από ανασφάλιστα οχήματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Το επικουρικό κεφάλαιο έχει συσσωρεύσει τεράστιες υποχρεώσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, οι οποίες σήμερα δεν είναι διαχειρίσιμες. Η κίνηση της διοίκησης του Επικουρικού Κεφαλαίου δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις καταναλωτών με τις εταιρείες. Οδηγεί 20.000 δικαιούχους αποζημιώσεων, τους ασφαλιστές και τους δικηγόρους των υποθέσεων, να απευθύνονται στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας.
Η διοίκηση οδηγεί σε ανεργία τους 6 υπαλλήλους του γραφείου, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιλύσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Επικουρικό Κεφάλαιο. Η απόφαση αυτή δεν λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα, αλλά δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους χιλιάδες πολίτες της περιοχής.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας:
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της διοίκησης του Επικουρικού Κεφαλαίου, που οδηγεί στην ανεργία τους 6 υπαλλήλους του γραφείου της Θεσσαλονίκης;
3. Κλειστοί 26 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα
Απαράδεκτες εικόνες αντικρίζουν τουρίστες και επισκέπτες, που επιθυμούν να εισέλθουν σε αρχαιολογικούς χώρους. Σε όλη τη χώρα 26 αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Η έλλειψη προσωπικού φύλαξης έχει ως αποτέλεσμα σημαντικοί και αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι να μη λειτουργούν.
Συγκεκριμένα για το νομό Θεσσαλονίκης, οι χώροι που παραμένουν κλειστοί, είναι η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και τα Ανάκτορα του Γαλερίου, το Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς, το Γενί Τζαμί και ο Μακεδονικός Τάφος στην περιοχή του Φοίνικα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η μείωση των επισκεπτών μουσείων της χώρας εκτιμάται κατά 26,5% και η μείωση των εισπράξεων εκτιμάται στο 27,9%.
Είναι φανερό, ότι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, τόσο στα μουσεία όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους.
Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με μουσειακά εκθέματα και πολυσήμαντους αρχαιολογικούς χώρους, να αποκλείει την πρόσβαση επισκεπτών και τουριστών σε αυτά, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού φύλαξης.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ομαλά οι 26 αρχαιολογικοί χώροι, που παραμένουν κλειστοί εξαιτίας έλλειψης προσωπικού φύλαξης;
4.Στον αέρα οι εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών
Σε κατάρρευση κινδυνεύουν να οδηγηθούν τα κεκτημένα δεκαετιών των Ελλήνων εργαζομένων μετά την ψήφιση του νόμου 3899/2010, καθώς ήδη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε εκρηκτικά αδιέξοδα.
Ειδικότερα, με το άρθρο 16, παρ. 3 του Ν. 3899/2010, προσδιορίζεται ότι «η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας».
Αυτή η διάταξη πρακτικά σημαίνει, ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και του σταδίου της μεσολάβησης, ο διαιτητής της συλλογικής εργασιακής διαφοράς, που θα οριστεί από τον ΟΜΕΔ, δεν μπορεί να επηρεάσει τίποτε άλλο πλην του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.
Αυτό σημαίνει, ότι στη διαιτητική απόφαση δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η διατηρητική ρήτρα, δηλ. ο όρος ότι «όλες οι διατάξεις προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αντίστοιχων με αυτή Διαιτητικών Αποφάσεων, συλλογικών συμφωνιών και επιχειρησιακής συνήθειας εφόσον δεν έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί, εξακολουθούν να ισχύουν και αποτελούν ενιαίο σύνολο», όπως κατά πάγια συνήθεια γινόταν μέχρι πρόσφατα.
Η κατάργηση της διατηρητικής ρήτρας στις διαιτητικές αποφάσεις σημαίνει ότι τα οικονομικά (πάσης φύσεως επιδόματα και αποζημιώσεις κ.λπ.) και θεσμικά δικαιώματα (ημέρες άδειας, ωράρια εργασίας, συνδικαλιστικές διευκολύνσεις κ.λπ.) που είχαν αποκτήσει για δεκαετίες οι εργαζόμενοι μέσω των κλαδικών, επιχειρησιακών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για σύναψη συλλογικής σύμβασης θα εξανεμιστούν.
Οφείλει, άμεσα, το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί του θέματος, το οποίο συνιστά μια ωρολογιακή βόμβα στη λειτουργία των συλλογικών εργασιακών σχέσεων.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:
– Τι πρωτοβουλίες προτίθεται αναλάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να μη μείνουν αρρύθμιστες οι εργασιακές σχέσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που ήδη βλέπουν τις κατακτήσεις τους να καταργούνται συλλήβδην;
5. Στο κόκκινο τα ΤΕΙ της χώρας
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, καθώς η λειτουργία τους κινείται σε οριακά επίπεδα. Η συρρίκνωση του προϋπολογισμού τους και η περικοπή των επιχορηγήσεών δυσχεραίνει τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο εάν σύντομα δεν ληφθούν μέτρα.
Μάλιστα, η έλλειψη διδασκόντων είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πολλά ΤΕΙ δεν έχουν σταλεί ακόμη οι επιχορηγήσεις των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πάγιες ανάγκες τους.
Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η λειτουργία βρίσκεται στο κόκκινο, με χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι καταρτίζονται λίστες αναμονής φοιτητών για τα εργαστηριακά μαθήματα, ενώ τα αμφιθέατρα είναι ασφυκτικά γεμάτα. Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, σε σημείο να υπάρχει κίνδυνος για το επίπεδο της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Ο τακτικός προϋπολογισμός του ιδρύματος μειώθηκε κατά 60%, συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων:
– Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην καταβολή των επιχορηγήσεων προς τα ΤΕΙ της χώρας, έτσι ώστε να συνεχίσουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους;
6. Πλήρης υποβάθμιση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
Στην με αρ. πρωτ. 23570/27.09.2011 ερώτησή που κατετέθη αναφορικά με τα «Προβλήματα λειτουργίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης» και για την οποία δεν υπήρξε σχετική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, γίνεται λόγος για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Ο ηλικίας 97 ετών οργανισμός, σε λίγα χρόνια συμπληρώνει 100 χρόνια πορείας και δραστηριότητας στον καλλιτεχνικό τομέα της χώρας. Είναι αμφίβολο, όμως, εάν θα προλάβει να συμπληρώσει αυτή την επέτειο, καθώς έχει φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που χρονίζουν εδώ και μεγάλο διάστημα.
Ο προϋπολογισμός του είναι ήδη μειωμένος κατά 51%, γεγονός που σε συνδυασμό με τα σωρευμένα χρέη απειλεί τη λειτουργία του. Έχει ήδη μειωθεί στις 650.000 ευρώ και με τις νέες περικοπές δεν θα είναι σε θέση να καλύψει ούτε την αμοιβή των καθηγητών αορίστου χρόνου.
Τη χρονιά αυτή φοιτούν στο Ωδείο 400 σπουδαστές και εργάζονται 85 καθηγητές, με διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Μάλιστα, αρκετοί καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλοί από αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης δεν επιτρέπουν την πρόσληψη νέων διδασκόντων και ως εκ τούτου η λειτουργία του επιβαρύνεται σημαντικά.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η λειτουργία του μοναδικού κρατικού ωδείου της χώρας μας;
Γραφείο Τύπου
Θεόδωρος Καράογλου Βουλευτής Β΄Θεσ/νίκης
τηλ.: 2310 525545 φαξ: 2310 525547
e-mail: info@karaoglou.gr