Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟμογενειακάΧαμός στον θίασο...

Χαμός στον θίασο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που σύντομα διαλύεται

sae.jpgΑστραπόβροντα την Κυριακή στην καθυστερημένη (εδώ και ένα χρόνο!) συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ που τελικά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 8-9 Οκτωβρίου, 2011 στο ξενοδοχείο «DIVANI».

Το μπάχαλο περί τα οικονομικά, η τύχη του οσονούπω παράνομου -και υπό διάλυση- προεδρείου και η απαράδεκτη πρακτική του Υφυπουργού Δημ. Δόλλη να θεωρεί τα μέλη του προεδρείου ΣΑΕ ως υπαλλήλους του τους οποίους διατάσσει κατά το δοκούν, δέσποσαν στην 8η από συστάσεως του ΣΑΕ Συνεδρίαση των μελών του Προεδρείου.

 Καλό κλίμα δεν υπήρξε ούτε κατά διάνοια, ενώ πολλά από τα μέλη του προεδρείου διατύπωσαν παράπονα…, ..άλλος για αδιαφανή διαχείριση.., ..άλλος για αλαζονική νοοτροπία του Υφυπουργού Δημ. Δόλλη και άλλος για την εσκεμμένα φιλική διάθεση που έδειχνε προς πάντες, ακόμη και προς τους επικριτές του, ο πρόεδρος Στεφ. Ταμβάκης.

Τη «βρόμικη» δουλειά είχε αναλάβει εργολαβικά ο Ταμίας Κώστας Δημητρίου ο οποίος και βρέθηκε στο στόχαστρο της Γραμματέως Όλγας Σαραντοπούλου η οποία ζητούσε έντονα να κατατεθούν τα παραστατικά εξόδων και ο απολογισμός από το 2007 μέχρι και το 2010.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δόλλης, σε δηλώσεις του στον Καναδά πρόσφατα, αναφέρθηκε σε περίπου 6.7 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα το ΣΑΕ, χωρίς, όπως είπε, να έχει πράξει κανένα έργο.

Ο κ. Δημητρίου, προσπαθώντας να απαντήσει σε ερωτήματα που διατύπωναν τα μέλη του προεδρείου, για χρηματικά ποσά η πορεία των οποίων δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη και δεν συνοδεύονταν από παραστατικά εξόδων, ισχυρίστηκε ότι του υποδείχθηκε από «υψηλά ιστάμενο» να καλύψει διάφορες δαπάνες που αφορούσαν έμμεσα μόνον το ΣΑΕ ή και διόλου.

Μάλιστα , σε κάποια στιγμή οι τόνοι ανέβηκαν καθώς δύο ακόμη συντονιστές, οι κ.κ. Χάρης Γκουβέλης και Γεώργιος Αμαραντίδης εκδήλωσαν έντονη δυσφορία και με κανένα τρόπο δεν αποκάλυψαν το ύψος της επιχορήγησης που έχουν λάβει.

Το γεγονός, προκάλεσε την «έκρηξη» έτερου συντονιστή, νεοσυσταθείσης Περιφέρειας, που επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κρυψίνοια περί τα οικονομικά.

 «Εγώ έχω τα βιβλία ανοιχτά. Να τα δει ο κάθε ένας. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το προεδρείο, πρέπει να παρουσιάζει τους απολογισμούς», επεσήμανε. Πάντως η Γραμματέας κυρία ΄Ολγα Σαραντοπούλου αρνήθηκε να υπογράψει τον ετήσιο απολογισμό κάτι που έκαναν τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου, που δέχτηκαν τελικά τις προφορικές «εξηγήσεις» Δημητρίου και του προέδρου κ. Ταμβάκη.

Η κυρία Σαραντοπούλου ζήτησε από την ΓΓΑΕ να δώσει στην δημοσιότητα όλες τις επιχορηγήσεις και τους λογαριασμούς.

Με τόσα ελλειπή στοιχεία, (μου είπε ο τάδε να καλύψω τα δείνα έξοδα κλπ.), με τέτοια απροθυμία να δοθούν τα παραστατικά (δεν είμαι υποχρεωμένος να τα δείχνω στα μέλη του προεδρείου, είπε ο Ταμίας κ. Δημητρίου) και γενικά με τόσες μεθόδους αδιαφάνειας που καταγγέλλουν ορισμένα μέλη του προεδρείου, είναι απορίας άξιο πως οι απολογισμοί του ΣΑΕ περνούν κάθε φορά από την «κρησάρα» του Υπουργείου ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν εγκρίνονται από Πάρεδρο του ΥΠΕΞ.

 Από το γενικότερο κλίμα της διάσκεψης δεν έλειψαν και οι «απειλές» παραιτήσεων (Δημητρίου) ή αποστρατείας (Ταμβάκης).

Ωστόσο ακούστηκε και η ατάκα από μέλος του προεδρείου: «Δεν θα παραιτηθεί κανείς, θα λογοδοτήσετε όλοι!».

 Για να ακουστεί και η απάντηση του Συντονιστή Νοτίου Αφρικής: «Θέλει να γίνει πρόεδρος γι΄ αυτό τα κάνει αυτά»!

Ένταση προκλήθηκε και όταν ο Ταμίας του ΣΑΕ κ. Δημητρίου σχολίασε το κείμενο επιστολών που απέστειλαν, το απόγευμα της Παρασκευής, στα μέλη του προεδρείου τόσο ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Παναγιωτόπουλος, όσο και ο κ. Δόλλης.

Ο κ. Δημητρίου σχολιάζοντας το ύφος και τον τόνο των δύο επιστολών το χαρακτήρισε απαράδεκτο ενώ ειδικότερα για την επιστολή Δόλλη τη χαρακτήρισε Γκεμπελίστικη».

Στην επιστολή ο κ. Δόλλης εξέφραζε την δυσφορία του προς τα μέλη του προεδρείου για την επιλογή της Αθήνας, αντί της Θεσσαλονίκης που ο ίδιος επιθυμούσε επειδή είναι η Έδρα του ΣΑΕ και το Κέντρο του Απόδημου Ελληνισμού, για την συνεδρίαση του προεδρείου.

 Υποστήριζε ότι μόνο από σεβασμό στο θεσμό του ΣΑΕ επρόκειτο να παραστεί το απόγευμα της Κυριακής «εθιμοτυπικά», ταξιδεύοντας πίσω από τη συμπρωτεύουσα, όπου συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Άγιον Όρος, ειδικά για τη συνάντηση.

Με την άφιξή του στην Συνεδρίαση ο κ. Δόλλης, που είχε ενημερωθεί για τα «Γκεμπελισμού» αναφέρθηκε στο χαρακτηρισμό Δημητρίου και άφησε υπονοούμενα για το ταμείο του ΣΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπήρξαν μέλη του προεδρείου-Συντονιστές οι οποίοι άκουσαν με περίσκεψη ακόμη και τις χρονικές δεσμεύσεις του Υφυπουργού για την ψήφιση νέου νόμου που θα νομιμοποιεί το προεδρείο, αλλά και θα αναδημιουργεί το ΣΑΕ.

«Πέρυσι, ήταν πάλι Οκτώβρης μήνας που είχαμε συναντηθεί με τον κ. Υφυπουργό και είχε δεσμευτεί τότε ότι θα ετοίμαζε τον νέο νόμο για το ΣΑΕ και θα ήτανε έτοιμος σε λίγους μήνες, μετά, μάλιστα, από διάλογο που θα είχε με την ομογένεια. Ούτε διάλογο είδαμε, ούτε νόμο.

Γιατί να πιστέψω ότι αυτό θα γίνει τώρα;» δήλωσε συντονιστής εκ των πλέων δραστήριων. Ένας ακόμη Συντονιστής, από χώρα όπου μιλιούνται δύο γλώσσες, εξέφρασε την έκπληξή του για το κλίμα της συνεδρίασης, και για την αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και που όμοια δεν είχε ξαναδεί σε οργανισμό.

Σχετικά με την αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ ο ίδιος συντονιστής είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει στην περιφέρειά του: «Θα πρέπει να κόβω τιμολόγια σε όσους δίνουν χρήματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Άλλοι είναι οι νόμοι σε εμάς και άλλοι οι νόμοι εδώ».

Ενστάσεις για τη διακοπή της χρηματοδότησης προέβαλαν αρκετοί Συντονιστές, όπως π.χ. ο συντονιστής Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Χάρης Γκουβέλης επισημαίνοντας στον κ. Δόλλη ότι δεν είναι δυνατόν να διακόπτεται η χρηματοδότηση ξαφνικά και να μένουν μετέωροι υπάλληλοι και να μην μπορεί το ΣΑΕ να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις όπως λογαριασμοί τηλεφώνων, ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός επαναλάμβανε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα».

Την Δευτέρα το απόγευμα επρόκειτο να συναντηθούν μέλη του Προεδρείου με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Και εδώ, όμως, εκδηλώθηκε αντίδραση καθώς οκτώ μέλη του συντονιστικού ΣΑΕ Αμερικής, με επιστολή τους, δηλώνουν ότι ο κ. Σπυρόπουλος δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να τους εκπροσωπήσει, δεδομένου ότι εδώ και δυο χρόνια έχει ανασταλεί η λειτουργία του ΣΑΕ Αμερικής. (10 Οκτωβρίου 2011) /πηγή:kalami

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής: Είμαστε ασυντόνιστοι, ασυνεννόητοι και αναποτελεσματικοί..

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...