Έλενα Βάνη
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε για μια «Ευρασιατική Ένωση” τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο όρος της Ευρασίας ορίζεται ως η μάζα γης που συντίθεται από τις ηπείρους τις Ευρώπης και της Ασίας. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται και στη γεωπολιτική στις διεθνείς σχέσεις.
Ο κ. Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι είναι υποψήφιος για πρόεδρος, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη Ένωση θα αποτελέσει παγκόσμιο παίκτη στα Διεθνή δρώμενα. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν έχουν ήδη προχωρήσει σε Τελωνειακή Ένωση και οικονομική ένωση.
Πρωτοακούγοντας τα λεγόμενα αυτά, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, το μυαλό όλων στρέφεται ότι αυτό μοιάζει καταπληκτικά με την ιδέα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος αρνήθηκε να προτείνει την εκ νέου τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης, λέγοντας ότι ένα νέο μπλοκ θα έχει διαφορετικές τιμές. Σε άρθρο της εφημερίδας Ιzvestia αρνήθηκε κατηγορηματικά την ιδέα οικοδόμησης Σοβιετικής Ένωσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ¨”Θα ήταν αφελές να προσπαθήσει να αποκαταστήσει ή να αντιγράψει κάτι που ανήκει στο παρελθόν, αλλά μια στενή ενσωμάτωση με βάση τις νέες αξίες, την οικονομική και πολιτική βάση είναι μια απαίτηση της στιγμής που ζούμε.”
Η Ευρασιατική Ένωση θα βασιστεί στην εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων περιφερειακών συμμαχιών. Σκοπός της συμμαχίας αυτής έιναι κυρίως η αλλαγή της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής διαμόρφωσης ολόκληρης της ηπείρου. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν έχουν σχηματίσει ήδη μια οικονομική συμμαχία που καταργεί τους τελωνειακούς φραγμούς. Η Κιργιζία και το Τατζικιστάν έχουν δηλώσει ότι μελετούν το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν στην πρωτοβουλία. Ενώ η Ρωσία ζητά από καιρό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πρώην σοβιετικών κρατών.
Σε αντίθεση αυτών, οι ανταποκριτές λένε ότι προηγούμενες προσπάθειες για στενότερους δεσμούς έχουν αποτύχει, λόγω των έντονων οικονομικών διαφορών.
Με μια πρώτη ματιά φαντάζει ιδανική η σκέψη του ρώσου προέδρου. Είναι έντονες οι προσπάθειες του να κάνει την χώρα του πιο ανταγωνιστική και να θέλει να την ανάδειξη ως μια απλησίαστη και μοναδική υπερδύναμη που θα βασίζεται αποκλειστικά κυρίως στην δικές τις δυνάμεις.
Πηγή:BBC