Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή το γνωστό κουαρτέτο, συμμετέχουν σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα νέο γύρο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια μεγάλη διπλωματική αμηχανία που πιθανότατα να δημιουργηθεί εξαιτίας του παλαιστινιακού αιτήματος για αναγνώριση της κρατικής υπόστασης από τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ΗΠΑ είναι η κορυφαία διπλωματική πίεση στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο πλευρές για διαπραγματεύσεις, παρά να διακινδυνεύσουν μια επιζήμια σύγκρουση στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.Η Υφυπουργός Χίλαρι Κλίντον ηγείται των συνομιλιών και είναι σε τηλεφωνική επαφή με τις τρεις αντιπροσωπείες στην περιοχή, οι οποίοι συντονίζουν τις προσπάθειές τους..
Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αποφύγει την απειλή για βέτο του παλαιστινιακού αιτήματος για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένων Εθνών, μια κίνηση που ενδέχεται να επιφέρει περισσότερη ζημιά στη φήμη της Αμερική στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά την ισχυρή υποστήριξη του για κινήσεις προς την αυτοδιάθεση της περιοχής αυτό το έτος.
Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι δεν θα εκτραπεί η υποβολή της επίσημης αίτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το καθεστώς του πλήρους μέλους, και ότι οι διπλωματικές παρεμβάσεις έχουν έρθει πολύ αργά.
Η Ουάσιγκτον φοβούμενη την απομόνωση του βέτο της, έχει ζητήσει την υποστήριξη από τη Βρετανία, ιδίως στη στάση του κατά της παλαιστινιακής λύσης, αν πρόκειται για μια ψηφοφορία. Δύο άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την Παλαιστινιακή κίνηση.
Η Γαλλία τρέφει συμπάθεια προς το παλαιστινιακό αίτημα, αλλά επιδιώκει ένα συμβιβαστικό ψήφισμα που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τη Γερμανία, η οποία είναι σε αντίθεση με τον ΟΗΕ σχετικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, με την ελπίδα να διαμορφώσει μια κοινή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βρετανία μέχρι τώρα δεν έχει δηλώσει τι θα ψηφίσει, αλλά διπλωματικές πηγές λένε ότι είναι διχασμένη ανάμεσα στις αμερικανικές πιέσεις για να υποστηρίξει τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το ότι μια τέτοια κίνηση θα την κάνει να αλλάξει το κύρος της Βρετανίας στη μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα ενώ ακόμα συμμετέχει ενεργά στη Λιβύη.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς , δήλωσε ότι θα λάβει το αίτημα για πλήρη αναγνώριση ως κράτος για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ορισμένες αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες τον πιέζουν για να υποβαθμίσει το αίτημα στη Γενική Συνέλευση, η οποία μπορεί να προσφέρει παρατηρητή του καθεστώτος στους Παλαιστινίους, για να σώσει την Ουάσιγκτον από την αμηχανία να πρέπει να ασκήσει βέτο.
Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από τους Παλαιστίνιους τώρα “θα μπορούσε να δυσφημίσει αποφασιστικά την ηγεσία [Μαχμούντ Αμπάς], ενθαρρύνω τους εχθρούς του και να προκαλέσει ταραχές μεταξύ των ανθρώπων του».
Το Ισραήλ έκανε, επίσης, την τελευταία στιγμή προσπάθειες για να πείσει τις χώρες που δεν είχαν δηλώσει τι θα ψηφίσουν ,να μην ψηφίσουν για το παλαιστινιακό ψήφισμα, αν και έχει αναγνωρίσει ότι θα χάσει στην ψηφοφορία στη γενική συνέλευση. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι έχουν τη στήριξη περίπου 130 χωρών μέχρι στιγμής, ακριβώς πέρα από την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για ένα ψήφισμα για να πετύχει.
Οι υπουργοί του Ισραήλ απείλησαν με αντίποινα σε περίπτωση που η Παλαιστινιακή προσφορά πετύχει. Τα αντίποινα αναφέρονται κυρίως στον έλεγχο τμημάτων της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι, επίσης, απειλεί να κόψει οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.
Πηγή: Guardian