Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» στις 12 Μαρτίου 2011 οργανώνει στη Θεσσαλονίκη τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό “ Flavor & Taste ” Τυριού ΦΕΤΑΣ .
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την προσπάθεια των Ελλήνων τυροκόμων και να βοηθήσει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί παράλληλα με τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής που λαμβάνει χώρα στην 21η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών DETROP 2011 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 11-13 Μαρτίου 2011.
Το γεγονός αποτελεί πρωτοτυπία της Λέσχης και θα γίνει θεσμός με σκοπό τη σύνδεση των Ελλήνων παραγωγών με τους Αρχιμάγειρες
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Παραγωγοί με άδεια ελληνικού τυροκομείου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και σχετική άδεια τυποποίησης Φέτας Π.Ο.Π. από τον ΟΠΕΓΕΠ (Agrocert).
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Υπεύθυνοι για το Διαγωνισμό είναι ο δρ. Μπόσκου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) και ο κ. Γεώργιος Παλησίδης Επιστημονικός Συνεργάτης από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Γαστρονομίας).
ΒΡΑΒΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ ΝΙΚΗΤΩΝ
* Οι νικητές του Διαγωνισμού θα υπογράψουν Ιδιωτικό Συμφωνητικό με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β.Ελλάδος κ. Νικόλαο Πανταζόπουλο για τη χρήση ειδικού σήματος βράβευσης στις ετικέτες των συσκευασιών του τυποποιημένου προϊόντος ΦΕΤΑΣ που θα λάβει μέρος στο Διαγωνισμό.
* Τα βραβεία είναι:
1η θέση ΧΡΥΣΟ βραβείο,
2η θέση ΑΡΓΥΡΟ βραβείο,
3η θέση ΧΑΛΚΙΝΟ βραβείο.
* Δίπλωμα συμμετοχής σε όλες τις εταιρίες που θα λάβουν μέρος στη διαδικασία.
Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων καθώς και των διπλωμάτων συμμετοχής σε όλους τις διαγωνιζόμενους τυροκόμους.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:
Η γευστική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρα 11:00 πμ από ειδική επιτροπή αξιολογητών, που θα αποτελείται από:
Chefs de cuisine, Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, Επιστήμονες Τροφίμων, Δημοσιογράφοι, Εστιάτορες, Έμποροι Τροφίμων κ.α.. III.
Η αξιολόγηση θα αφορά τα κύρια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τυριού (υφή, χρώμα, άρωμα και γεύση) καθώς και της ολική ευαρέσκεια του προϊόντος.
Θα τηρηθεί κωδικοποιημένη διαδικασία με «τυφλά» δείγματα και θα εφαρμοστούν αυστηρά πρωτόκολλα γευστικών δοκιμών .