«Κατ’ αρχήν συμφωνία»
Σε κατ΄αρχήν απόφαση για εκ περιτροπής ανάληψη της διοίκησης του ΝΑΤΟϊκού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων της Λάρισας από Έλληνα και Τούρκο διοικητή συναίνεσε η Ελλάδα στη Σύνοδο των χωρών-μελών του NATO στις 6-7 Μαΐου. Η υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Μέχρι τώρα, η Ελλάδα φιλοξενούσε το Συνδυασμένο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα (CAOC-7) και η Τουρκία στο Εσκί Σεχίρ (CAOC-6). Με τη νέα δομή, τα στρατηγεία αυτά μειώνονται και η χώρα μας θα φιλοξενεί το Κέντρο της Λάρισας (CAOC-4 πλέον), ενώ το αντίστοιχο της Τουρκίας κλείνει.
Το κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων της Λάρισας θα έχει ως τομέα ευθύνης τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και της χώρας μας. Το ΓΕΕΘΑ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κατ’ αρχήν συμφωνία ως προς την εναλλαγή των διοικητών του CAOC-4» στη Λάρισα και σημειώνει ότι «το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη».
Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ τονίζει ότι «την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Έλληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Έλληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου).»
Αντιδρώντας στις εξελίξεις αυτές -στις οποίες είχε αναφερθεί νωρίτερα ο τουρκικός Τύπος- η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Αμυνας, Βάσω Παπανδρέου, μίλησε για αποφάσεις εν κρυπτώ και υποχωρήσεις της κυβέρνησης. «Οι αποφάσεις που λήφθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, εν κρυπτώ, για την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο Λάρισας, προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά για τα εθνικά μας θέματα.
Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία αρκείται σε απλή παρουσία στα διεθνή φόρα και στις επιτροπές διαπραγματεύσεων» δήλωσε η κα Παπανδρέου.
Το ΚΚΕ δηλώνει ότι «η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας είναι το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της Ελλάδας στον δολοφονικό συνασπισμό, συμμετοχή που τόσο ένθερμα υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που πάντα υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, όπως και η ΕΕ». Newsroom ΔΟΛ