Ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης στο Ράδιο Σπορ και στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα”, με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, με τον οποίον θα μιλήσουμε για θέματα που άπτονται του κλάδου του, και κατ΄ επέκταση όλων των πολιτών. Καλημέρα κύριε πρόεδρε, είστε καλά;; Μανώλης Λαμτζίδης: Καλημέρα σας, όχι δεν είμαι καλά.
Ν. Βάνης: Γιατί δεν είστε καλά πρόεδρε μου;;
Μ. Λαμτζίδης: Είμαι ανήσυχος, ενοχλημένος και διαμαρτύρομαι για την κατάλυση της ιστορίας του νέου δικαστικού μεγάρου.
Ν. Βάνης: Τι έχει γίνει πρόεδρε. Ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι το δικαστικό μέγαρο προχωρά, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσ/νίκης (ΟΛΘ) πήρε δάνειο, που βρίσκεται αυτό το θέμα;;
Μ. Λαμτζίδης: Είναι ένα ερώτημα ανοιχτό, και αναπάντητο. Εμείς είχαμε καταγγείλει, ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα τα οποία πίεζαν στο να μην εγκατασταθεί το νέο δικαστικό μέγαρο στο λιμάνι. Κατατέθηκε αυτό και στην σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο, κανένας όμως δεν αντέδρασε, όλοι σιωπούν. Είναι φανερό ότι κάτω από την πίεση αυτήν των συμφερόντων η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε.
Θέλω να πω το εξής. Εδώ έχουμε κείμενα που φέρουν την υπογραφή του αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης, του Οργανισμού Λιμένος, της Θέμιδας κατασκευαστικής, υπάρχει η λεγόμενη προγραμματική συμφωνία. Αυτή η συμφωνία ισχύει , και δεν έχει καταγγελθεί, ούτε μπορεί να λυθεί, παρά μόνο με έναν επίσημο τρόπο. Το δε επιχείρημα που μας εισφέρθηκε, ότι αλλάζει η χάραξη της προσφοράς είναι σαθρό, έωλο, διότι δεν αποδεικνύεται από κανένα έγγραφο.
Ν. Βάνης: Για την υποθαλάσσια αρτηρία το ξέρετε και εσείς σαν δικηγορικός σύλλογος, και το κράτος.
Μ. Λαμτζίδης: Το ήξεραν πολύ καλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αλλά ας υποθέσουμε ότι άλλαξαν κάποια δεδομένα, διότι προφορικά μας είπαν ότι αλλάζει η χάραξη της υποθαλάσσιας . Γραπτό κείμενο δεν είδαμε ακόμα, σαφή εικόνα και σαφείς διαβεβαιώσεις το τι γίνεται με την διοίκηση της υποθαλάσσιας δεν έχουμε. Νομίζω ότι και σήμερα υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο σε μια απογευματινή εφημερίδα, ότι μπλοκάρει το έργο της υποθαλάσσιας. Φανταστείτε τι είδους εξαπάτηση είναι αυτό το πράγμα.
Ν. Βάνης: Τι δικαιολογία προέβαλλε ο Υπουργός δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, ότι η υποθαλάσσια αρτηρία σταματά όλο το έργο.
Μ. Λαμτζίδης: Θα σας πω ακριβώς για να καταλάβετε με ποια προχειρότητα δουλεύουμε σ΄ αυτό το κράτος, και πως αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα έργα. Γιατί η κυβέρνηση είπε ότι είναι ένα από τα μεγάλα έργα στο χώρο της δικαιοσύνης στο νομό μας. Υπήρξε μια γραπτή, αόριστη, τελείως πρόχειρη εισήγηση ενός υπηρεσιακού παράγοντα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, η οποία λέει ότι καλύτερη λύση είναι να γίνει εκτός του χώρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, και να γίνει εξ αρχής ένα καινούργιο μέγαρο. Είναι μια γενικόλογη εισήγηση.
Με βάση αυτήν την εισήγηση στην σύσκεψη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης ο καθένας έλεγε αυτό που εκείνη την στιγμή αντιλαμβανόταν, χωρίς η συζήτηση να είναι σημαντική και να στηρίζεται σε στοιχεία. Εγώ κατέθεσα ένα υπόμνημα 31 σελίδων που έδειχνε όλη την πορεία του έργου, τις δυσκολίες που έχουν οι άλλες λύσεις.
Π.χ επεσήμανα την αντίδραση των τοπικών φορέων σχετικά με την οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων. Πέφτει μια πρόταση να πάμε σε στρατόπεδο, είμαστε τελείως αντίθετοι , να έλθουμε σε σύγκρουση με τους Δήμους, και με τις ανάγκες των κατοίκων για πράσινο. Άλλη μια πρόταση η οποία ήταν από παλιά διατυπωμένη, και βεβαίως εκεί δεν διαπιστώνω, καμιά κακή πρόθεση, αλλά είναι τελείως προβληματική είναι να κτίσουμε δίπλα στο πάρκινγκ, στην πλατεία. Είναι ένας ελεύθερος χώρος για αερισμό, και φωτισμό. Υπάρχει ένα πρόβλημα συσσώρευσης κυκλοφορίας ανθρώπων και αυτοκινήτων στην περιοχή. Θα κάνουμε ένα κτίριο παρομοιότυπου τύπου. Εξάλλου έχω ένα έγγραφο το οποίο παρεμποδίζει τα αρχαία.
Ν. Βάνης: Πρόεδρε σε διακόπτω. Νομίζω ότι εκεί δίπλα στο πάρκινγκ είναι το θέμα των αρχαίων, μετά θα μπλέξετε αλλού.
Μ. Λαμτζίδης: Είναι βασικό, θεμελιώδες. Είναι το Δυτικό Ρωμαϊκό Νεκροταφείο, προ χριστιανικής εποχής. Και δεν πρόκειται για θραύσματα τα οποία θα αποσυρθούν και θα μπουν σε κάποιες προσθήκες. Πρόκειται για συνεχόμενα νεκροταφεία , καταλαβαίνετε λοιπόν πρέπει να αποφανθεί το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο κ.τ.λ.π.
Ν. Βάνης: Πρόεδρε έχω μια πληροφορία, ότι οι εταιρείες που πάνε, να πάρουν το λιμάνι, έθεσαν βέτο για την κατασκευή του δικαστικού μεγάρου. Μήπως είναι αυτό το παρασκήνιο που γίνεται με τις εταιρείες για την αποκρατικοποίηση των λιμανιών, νομίζω ότι είναι μια Κινέζικη εταιρεία η “Kosko”. Το έχει ψάξει αυτό ο δικηγορικός σύλλογος;;; Μήπως θα πρέπει να δείτε και αυτήν την πλευρά;;
Μ. Λαμτζίδης: Η νέα διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου είχε δώσει μαζί μια συνέντευξη με την απερχόμενη διοίκηση πριν από κάποιο διάστημα, και είχαμε καταγγείλει κάτι παρόμοιο. Ότι υπήρχαν ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία πίεζαν για να αξιοποιηθεί προς εμπορικό σκοπό το συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτό που λέτε είναι παρόμοιο, δεν αναιρεί αυτό που λέμε και εμείς. Είχαμε υποψιαστεί ότι υπήρχε μια τέτοια κίνηση. Αν όμως η κυβέρνηση υποχωρήσει γι΄ αυτόν τον λόγο, τότε είναι διπλά ένοχη, διότι αφ΄ ενός μεν μας εξαπάτησε, μέχρι και μακέτες μας παρουσίασε, αφ΄ ετέρου όμως υποχωρεί, χωρίς να μας υποδεικνύει μια εναλλακτική λύση, κάτω από την πίεση κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
Να σας πω και κάτι. Εμείς δεν αγωνιζόμαστε για τις 5-6 ώρες που θα είναι ο δικηγόρος μέσα στο μέγαρο, μπορεί να είναι και μία ώρα, αλλά και καμιά, αγωνιζόμαστε για το κοινωνικό σύνολο. Είμαστε σάρκα από την σάρκα αυτής της πόλης. Και μέχρι στιγμής ο δικηγορικός σύλλογος όλα τα αιτήματα τα οποία υποβάλλει κατατείνουν στο να γίνουν οι υποδομές της δικαιοσύνης καλύτερες. Να παρέχεται δικαιοσύνη με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες. Δεν έχω δει κανέναν άλλο να αγωνίζεται για καλύτερες φυλακές, καλύτερες συνθήκες στους κρατούμενους, για Ειρηνοδικεία όπως σε Λαγκαδά και Βασιλικά, μα κανένας άλλος.
Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε ακούστηκε ότι η σχολή δικαστών υπάρχει περίπτωση να φύγει από την Θεσ/νίκη, αληθεύει αυτό;;
Μ. Λαμτζίδης: Υπήρχε μια τέτοια τάση παρασκηνιακά , γιατί το νομοσχέδιο έγινε νόμος, όπου μπήκε ρητά η διατύπωση ότι η έδρα της σχολής είναι η Καλαμαριά της Θεσ/νίκης, και συγκεκριμένα δίπλα από το χώρο του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αυτό λύθηκε άπαξ δια παντός. Αλλά υπήρξε ας το πούμε και κάτι άλλο, ένα μίνι πραξικόπημα. Ενώ μέχρι τότε μετείχε στο συμβούλιο ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ξαφνικά εξαφανίστηκε το πρόσωπο αυτό, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου δώσαμε παρασκηνιακή μάχη με την βοήθεια των τοπικών βουλευτών.
Πρέπει δε εδώ να ευχαριστήσω τον κύριο Γκουλέκα, τον κύριο Μαγκριώτη και όλων των άλλων τοπικών βουλευτών, οι οποίοι και αυτοί έδωσαν την δική τους μάχη, έτσι ώστε να επανέλθει η συμμετοχή του δικηγορικού συλλόγου στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς οι γραπτές εξετάσεις να γίνονται στην Θεσ/νίκη, και οι προφορικές στην Αθήνα.
Ν. Βάνης: Νομίζω ότι γίνεται πρόεδρε ένα μικρό κομμάτι στην Θεσ/νίκη, και το μεγαλύτερο στην Αθήνα, έτσι δεν είναι;;
Μ. Λαμτζίδης: Ο ισχυρισμός είναι ότι οι εξεταστές, που κατά κανόνα είναι Αρεοπαγίτες δεν μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν στην Θεσ/νίκη. Ας υποθέσουμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε δεκτό. Εκείνο που θέλω να κρατήσετε εσείς και οι ακροατές, είναι σταθερή η τάση του κέντρου να συγκεντρώσει τα πάντα εντός του Λεκανοπεδίου.
Ν. Βάνης: Έτσι είναι κύριε πρόεδρε. Χαίρομαι που έχετε εκλεγεί πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, έχω στηρίξει την προσπάθεια σας από το Ραδιόφωνο, το Ελληνικό Φαινόμενο, και την εφημερίδα Φαινόμενο News. Έχετε κάνει αγώνες, στην προηγούμενη διοίκηση νομίζω ότι υπήρχε μια χαλαρότητα, αλλά το ίδιο και από πλευράς αντιπολίτευσης.
Μ. Λαμτζίδης: Η προηγούμενη διοίκηση δούλεψε και αυτή συστηματικά. Εγώ δεν παρέλαβα καμμένη γη, αλλά κάποιες προσπάθειες που είχαν συσσωρευθεί, όπως για το δικαστικό μέγαρο. Τώρα εάν ήταν αποτελεσματική, ή όχι, αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω, το έκριναν οι συνάδελφοι.
Ν. Βάνης: Πρόεδρε μου σας θέλω λίγο πιο δυναμικό, γιατί βλέπω τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου των Αθηνών είναι πιο μαχητικός, γιατί το κατεστημένο των Αθηνών θα τα πάρει όλα από την Βόρεια Ελλάδα, και την Θεσ/νίκη.
Μ. Λαμτζίδης: Αυτήν την στιγμή που μιλάμε σας διαβεβαιώνω πριν από λίγο τελείωσα μια επιστολή που απευθύνω προς την έκθεση. Αρχικά μας είχαν αποστείλει πρόσκληση για να συμμετέχουμε στην ομιλία του πρωθυπουργού. Επιστρέφω την πρόσκληση και σήμερα στην συνέντευξη τύπου θα το ανακοινώσω, και εξηγώ τους λόγους. Ο ένας είναι η ιστορία με το δικαστικό μέγαρο, και ο άλλος τα φορολογικά μέτρα. Θα εισηγηθώ δε στο συμβούλιο το μεσημέρι να κατεβούμε με μαύρες σημαίες, ή με κάποια άλλη διαμαρτυρία, αποχή, στην έκθεση. Οι δικηγόροι με μαύρες σημαίες, διαμαρτυρόμενοι για την συμπεριφορά της κυβέρνησης, και για το θέμα των υποδομών και για τα φοροεισπρακτικά μέτρα.
Ν. Βάνης: Θέλω να πούμε και σ΄ αυτό το θέμα. Γνωρίζω πολλούς νέους δικηγόρους που δεν έχουν κάνει καμιά δικαστική παράσταση
Μ. Λαμτζίδης: Έχω τα στοιχεία το 75% των εγγεγραμμένων δικηγόρων στο σύλλογο μέχρι το 2007 έκανε από 0-9 δικαστικές παραστάσεις.
Ν. Βάνης: Έρχεται λοιπον ο συγκεκριμένος φορομπηχτικός νόμος του κυρίου Αλογοσκούφη, γι΄αυτό θα πρέπει να αντιδράσουν τα νεά παιδιά, όπως τα είδαμε να αντιδρούν και στις εκλογές του συλλόγου σας.
Μ. Λαμτζίδης: Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε ιδιαιτέρως αυτόν τον νέο κόσμο που είναι προικισμένος με πολλά επιστημονικά προσόντα, άλλοι με δύο γλώσσες, δύο διδακτορικά, πεταπτυχιακό, έχουν συγγράψει συγγράμματα, και να μην μπορούν να επιβιώσουν.
Ν. Βάνης: Εκτός αυτού και εσείς θα πρέπει να πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες,τουλάχιστον να μπουν νέοι δικηγόροι σε φυγόποινους που δεν έχουν να πληρώσουν. Νομίζω ότι παλαιότερα υπήρχε αυτό. Να το αναλάβει ο δικηγορικός σύλλογος.
Μ. Λαμτζίδης: Υπάρχει αυτός ο θεσμός, και να σας πω και κάτι άλλο. Σχεδιάζουμε από το νέο δικαστικό έτος, όσα άτομα είναι αγνώστου διαμονής, και μας κοινοποιούνται στον δικηγορικό σύλλογο τα κλητήρια θεσπίσματα, να μην αδιαφορούμε, και εφόσον τους αναζητήσουμε, να αναθέσουμε στους νέους δικηγόρους την υπεράσπιση τους, έναντι μια αμοιβής.
Ν. Βάνης: Πολύ σωστό αυτό το μέτρο. Θα το δει και η κοινωνία της Θεσ/νίκης η οποία είναι ένα κομμάτι δικό σας, τα νέα παιδιά, οι νέοι δικηγόροι, είναι ένα κομμάτι της πόλης, που προσπαθούν να μπουν στον αγώνα της επιβίωσης, με πτυχία όπως είπατε, με ξένες γλώσσες, με μάστερ, και δεν μπορεί η πολιτεία να τους έχει στον καναβάτσο.
Μ. Λαμτζίδης: Το μεγαλύτερο έγκλημα που συντηρείται αυτήν την στιγμή, είναι η αξιοποίηση όλου του τεράστιου εργατικού δυναμικού που διαθέτουμε ως χώρα, ως λαός, αλλά και ειδικότερα ως Θεσ/νίκη, και Βόρεια Ελλάδα.
Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε θέλω να μιλήσουμε για την αποσυμφόρηση των φυλακών, και τι γίνεται με τις νέες φυλακές της Θεσ/νίκης.
Μ. Λαμτζίδης: Θα σας πω, βρίσκεται στο στάδιο της αγοράς έκτασης στο στρατόπεδο του Γκόνου, προκειμένου να στεγασεί το ΤΑΓΔΙΚ της νέες φυλακές. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις. Δεν έλαβαν υπόψν να υπάγεται η περιοχή στην προστασία της οδηγίας ΣΕΒΕΖΟ Νο2, γιατί εκεί υπάρχουν τρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου, η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, η ΣΕΛΓΚΑΖ, και μια άλλη μικρή βιομηχανία.
Με δική μου πρωτοβουλία ανεστάλει αυτή η διαδικασία, προκειμένου να ελεγχθεί ενδελεχώς από τις υπηρεσίες, εάν υπάγεται η περιοχή σε κάποια ζώνη ακαταλληλότητας, ή επικινδυνότητας. Αυτό είναι μια ένδειξη προχειρότητας. Εάν προστατευόταν η περιοχή και εντασσόταν σε μια από τις ζώνες επικινδυνότητας θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στο Υπουργείο δικαιοσύνης στο ΤΑΓΔΙΚ, δεν θα μπορούσε όμως να στεγάσει ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ν. Βάνης: Θα ήθελα να σας συγχαρώ κύριε πρόεδρε, διότι από την πρώτη ημέρα που αναλάβατε τα καθήκοντα σας αμέσως πήγατε στις φυλακές, δη κάνατε μια γνωμάτευση δική σας για τις φυλακές.
Μ. Λαμτζίδης: Βεβαίως, εμείς δεν τους βλέπουμε τους ανθρώπους στυγνά ως πελάτες, και σας είπα κάτι που πρέπει να το κρατήσετε, εσείς το ξέρετε βέβαια, αλλά οι ακροατές σας. Οι δικηγόροι αγωνίζονται από την μια για τα δικά τους επαγγελματικά συμφέροντα, καλώς εννοούμενα, αλλά θα τους βρείτε κατά κανόνα σ΄ όλους τους κοινωνικούς αγώνες, που αποσκοπούν να υπερασπίσουν κατά κανόνα τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων.
Ν. Βάνης: Αυτή η εκπομπή κύριε πρόεδρε και το συγκεκριμένο Ραδιόφωνο έδωσαν μάχη για το θέμα της προσωποκράτησης , τις λεγόμενες κλήσεις του Δήμου, της τροχαίας που με την συνθήκη Σέγκεν, θέλοντας να μαζέψει χρήματα, τα ένωσε αυτά με τα χρέη προς το δημόσιο αυτό είναι τελείως αντισυνταγματικό.
Μ. Λαμτζίδης: Αποφασίστηκε ότι ήταν αντισυνταγματικό, η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο, το οποίο έκανε αναίρεση με σκοπό να προσβάλλει την απόφαση στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Τι θέλει δηλαδή το δημόσιο για χρέη που οφείλονται κατά κανόνα σε αδυναμία, και όχι σε αμέλεια, να κλείνει τους ανθρώπους μέσα, να πάμε στην εποχή του μεσαίωνα;;;
Ν. Βάνης: Το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣΤΕ) τι θα πράξει πρόεδρε;;
Μ. Λαμτζίδης: Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται στην κρατική και κυβερνητική σκοπιμότητα.
Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό, διότι γνωρίζω αυτούς που δεν έχουν να φάνε προσπαθούν να τους βάλουν φυλακή για να πάρουν τα 1000 Ευρώ. Αυτό που έχω μάθει και εξοργίστηκα με τον συγκεκριμένο Υπουργό Οικονομίας τον κύριο Αλογοσκούφη είναι ότι θέλει να μαζέψει τα 1000 Ευρώ από 500.000 ανθρώπους που αυτήν την στιγμή δεν έχουν να φάνε, αυτούς τους ανθρώπους κλείνουμε μέσα, και αφήνουμε απ΄ έξω το σάπιο κατεστημένο της Ελλάδος.
Μ. Λαμτζίδης: Τώρα που μιλάμε για τα 1000 Ευρώ είναι σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής μας στην Ελλάδα, η ιστορία με την μονή Βατοπεδίου.
Ν. Βάνης: Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μ. Λαμτζίδης: Εκεί υπάρχουν ευθύνες ποινικές, πολιτικές, ευθύνες για αποζημίωση του κράτους, που έχει υποστεί από την μεταβίβαση τέτοιων εκτάσεων , λοιπόν τι να το συζητάμε.
Ν. Βάνης: Προσπαθούν να πάρουν απ΄ αυτούς τους ανθρώπους τα 500 ή 1000 Ευρώ και αφήνουν την μονή Βατοπεδίου.. Και κάτι άλλο που θέλω να πω είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με τα κοινωνικά προγράμματα των ανέργων που τα λεφτά πηγαίνουν σε κάποιους του κατεστημένου, σε συνεργασία με πρόσωπα της Ευρώπης. Υπάρχουν καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης υπάρχουν και κάποια προγράμματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τρέχουν.
Μ. Λαμτζίδης: Η ίδια η Ευρωπαϊκή επιτροπή τους καταγγέλλει. Κοιτάξτε αυτά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις.
Ν. Βάνης: Κάνατε ασφαλιστικά μέτρα κύριε πρόεδρε, έχει βγει η απόφαση;;
Μ. Λαμτζίδης: Κάναμε δύο δόσεις ασφαλιστικών μέτρων, και στις δύο περιπτώσεις ήταν πανομοιότυπες οι αποφάσεις, απορριπτικές. Εσφαλμένες βέβαια, διότι εμείς είχαμε ένα νομικό συλλογισμό, ισχυρισμό, που δεν απάντησαν οι αποφάσεις. Αλλά πέρα απ΄ αυτό για μας είναι θέμα ουσίας, γιατί μιλήσαμε για τους νέους δικηγόρους. Για το κτηματολόγιο να πω ότι είναι μύθος οι περισσότερες ιδιοκτησίες δεν είναι απλές, αντιθέτως είναι γρίφος, και το ξέρουμε καλά μείς και οι συμβολαιογράφοι. Έπρεπε να πει απαιτείται η σύμπραξη δικηγόρων. Δεν είναι πια ο δικηγόρος δαίμονας. Θα σας πω και κάτι που δεν το είπα σε κανέναν, μας έχουν δείξει δηλώσεις ιδιοκτησίας που συμπληρώνουν λογιστές και μηχανικοί, που είναι γεμάτες προβλήματα. Δηλαδή ένας λογιστής για να πάρει 20-30 Ευρώ θα δει τα πρώρα φύλλα του συμβολαίου.
Ν. Βάνης: Εγώ γνωρίζω κύριε πρόεδρε ότι παίρνουν και 65 Ευρώ.
Μ. Λαμτζίδης: Σας πληροφορώ ότι στα τελευταία φύλλα του συμβολαίου υπάρχουν παραπομπές σημαντικές και ρήτρες που μπορεί να μην της έχει δει, όπως διαλυτική αίρεση η οποία υποχρεωτικά πρέπει να δηλωθεί
Ν. Βάνης: Το κτηματολόγιο πρόεδρε εγώ το βλέπω ότι είναι αρπαχτή. Έμαθα λοιπόν από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώνει ο χρόνος μέχρι το τέλος του 2008, και θα πρέπει να εισπράξουν 80.000.000 Ευρώ για να κάνουν το κτηματολόγιο. Σας πληροφορώ ότι το 20% έπρεπε να το βάλλει το Ελληνικό δημόσιο, και προσπαθεί με τα 35 Ευρώ του κόσμου να πάρει 15-20% για να το δώσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Και κάτι ακόμα μια και είστε νομικός, πως μια ανώνυμη εμπορική εταιρεία εισπράττει χρήματα από τον Ελληνικό λαό. Έτσι παραβιάζεται το σύνταγμα περί Ανωνύμων Εταιρειών.
Μ. Λαμτζίδης: Ευθέως δεν μπορώ να το πω αυτό, αλλά κάτι άλλο. Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη μια υπόθεσης που έγινε στην Αλεξανδρούπολη. Κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μπορούν να καταθέτουν δηλώσεις χωρίς να καταβάλλουν το κτηματόσημο. Εάν μπορείτε να το αναζητήσετε στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη.
Ν. Βάνης: Θα ψάξω να βρω αυτήν την υπόθεση μ΄ ενδιαφέρει.
Μ. Λαμτζίδης: Όμως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Η Κτηματολόγιος Α.Ε είναι ανώνυμη εταιρεία, αλλά στην πραγματικότητα ασκεί δημόσια εξουσία, διότι είναι μονοπώλιο στο χώρο της. Αυτή είναι η άποψη μου. Δεν τίθεται το θέμα τυπικά, αλλά όπως το θέσατε προηγουμένως ουσιαστικά. Να μας δώσουν έναν απολογισμό. Εγώ το θέτω σε ποιο απλή βάση όπως ένας πολίτης. Που πηγαίνουν αυτά τα 35 Ευρώ;;
Ν. Βάνης: Βγήκε ο κύριος Σουφλιάς έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφων και είπε ότι από τα λεφτά αυτά δεν θα πάρει φράγκο το Υπουργείο Οικονομικών. Εγώ τον διαβεβαιώνω μια και βρίσκεται στην πόλη λόγω της διεθνούς εκθέσεως, ότι λέει ψέματα, γιατί τα λεφτά αυτά θα τα πάρει το Υπουργείο Οικονομικών. Τα έχουν συμφωνήσει και μάλιστα τολμώ να πω ότι είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός. Παλαιότερα κύριε πρόεδρε πήραμε και άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί Υπουργίας Κώστα Λαλιώτη, δεν μας λένε όμως οι κύριοι που πήγαν τα χρήματα αυτά;;
Μ. Λαμτζίδης: Εκείνο σημάδεψε αρνητικά την πορεία του κτηματολογίου από την αρχή. Και κάτι άλλο επιμένω εσείς που ασκείται έλεγχο δημοσιογραφικά, να δώσει η Κτηματολόγιος Α.Ε προϋπολογισμό σε σχέση μ΄ αυτά που θα εισπράξει και απολογισμό.
Ν. Βάνης: Θα πρέπει αυτό να γίνει.
Μ. Λαμτζίδης: Που σκέπτεται να τα διαθέσει και από τον απολογισμό θα τελειώσει αυτή η φάση, που τα έχει διαθέσει.
Ν. Βάνης: Και ένα άλλο που άπτεται και των νομικών σας γνώσεων. Τι θα γίνει με τα προσύμφωνα;; Όταν ένας ιδιοκτήτης έχει προσύμφωνο, και ο πωλητής του οικοπέδου και ο εργολάβος έχουν πεθάνει, θα πάνε να το δηλώσουν στο κτηματολόγιο.
Μ. Λαμτζίδης: Επανηλλειμένα έχουμε ζητήσει με τον συμβολαιογραφικό σύλλογο να γίνει μια νομοθετική πρόβλεψη, δεν έχει γίνει. Ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον επειδή είπαμε για τα ασφαλιστικά μέτρα, τι απαντήσεις δίνουν οι λογιστές, και οι μηχανικοί. Οι απαντήσεις τους είναι αντιφατικές. Εμείς λοιπόν λέμε και αυτό προήλθε μετά από 3-4 εκδηλώσεις που κάναμε ότι μπορεί να δηλωθεί το προσύμφωνο, δηλαδή ο κάτοχος ως εξ αντικειμένου πληρεξούσιος εκπροσώπος, γιατί κάτοχος είναι και νομέας, το δηλώνει στο όνομα του. Υποβάλλει μια παρατήρηση ότι είναι προσύμφωνο που μπορεί να εκτελεστεί.
Ν. Βάνης: Μήπως θέλει να το πάνε περί χρησικτησίας;;
Μ. Λαμτζίδης: Μπορούν και έτσι να το δηλώσουν, αλλά έχει άλλα προβλήματα η απόδοση χρησικτησίας. Πάμε σε άλλα ζητήματα, όπως να έχει συσταθεί μια οριζόντια ιδιοκτησία στο οικοδόμημα, και εάν δεν έχει συσταθεί τι γίνεται;; αυτά είναι σαν της Ρωσικές κούκλες που ανοίγεις την μια, και βρίσκεται μια άλλη.
Ν. Βάνης: Γι΄ αυτό λέω αγαπητέ κύριε πρόεδρε είναι ότι όλο το θέμα να εισπράξει όλα τα χρήματα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Έχω ψάξει στις νομαρχίες και βρήκα ότι υπάρχει κτηματολόγιο, υπήρχαν και άρτια κομμάτια τα οποία ανήκουν σε ποιον;;
Μ. Λαμτζίδης: Κάτω από ορισμένες συνθήκες είχε συσταθεί στο παρελθόν κτηματολόγιο όχι όμως αυτού του τύπου.
Ν. Βάνης: Όμως τα στατιστικά στοιχεία υπήρχαν θέλω να πω.
Μ. Λαμτζίδης: Εγώ είχα διατυπώσει και μια πρόταση αρχικά, Θα μπορούσε να αντλήσει όλα τα στοιχεία απ΄ ευθείας από το υποθηκοφυλακείο.
Ν. Βάνης: Αυτό είναι πολύ σωστό. Γιατί το Υπουργείο δεν ρωτούσε τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, δηλαδή να τους έχει σαν συμβούλους.
Μ. Λαμτζίδης: Θα σας πω γιατί δεν είναι τυχαίο ότι προΐσταται της διαδικασίας το ΥΠΕΧΩΔΕ, και όχι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι στα χέρια των μηχανικών, στο κτηματολόγιο δόθηκε από την αρχή φοροτεχνικός χαρακτήρας.
Ν. Βάνης: Δηλαδή είναι καθαρά θέμα χρημάτων, και για να πάρουν δουλειές.
Μ. Λαμτζίδης: Εγώ δεν κατηγορώ τους μηχανικούς, ότι θέλουν να πάρουν δουλειές.
Ν. Βάνης: Εκεί όμως μας παραπέμπει η όλη κατάσταση.
Μ. Λαμτζίδης: Η φιλοσοφία η οποία πρυτανεύσε ήταν ο εντοπισμός της θέσης του ακινήτου. Υπάρχουν τα αόρατα δεσμά, τα λεγόμενα δικαιώματα, επράγματα με διαφορετική φύση και χαρακτήρα που είναι του δικηγόρου. Και τελικά εκδικείται η πραγματικότητα. Δηλαδή μόνο με τον εντοπισμό του ακινήτου, ενώ αυτό έχει σωρία νομικών προβλημάτων, δουλειές περιορισμούς χρήσεις, κανονισμούς και ούτω καθ΄εξής.
Ν. Βάνης: Το θέμα του κτηματολογίου το βλέπω πολύ σοβαρό. Θα υπάρξουν πολλές ενστάσεις όπως μας είπατε και εσείς για την Αλεξανδρούπουλη. Επίσης ακούστηκε και από μια οργάνωση καταναλωτών ότι θα γίνουν ενστάσεις.
Μ. Λαμτζίδης: Λέτε για το Ινστιτούτο καταναλωτών, την ομοσπονδία.
Ν. Βάνης: Ναι, το είπαν για να δούμε θα το κάνουν και αυτοί, ή είναι μόνο λόγια.
Μ. Λαμτζίδης: Δεν ξέρω εάν το έκανε.
Ν. Βάνης: Είχα ακούσει τον πρόεδρο του Ινστιτούτου καταναλωτών ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη και θα κάνουν ενστάσεις. Κύριε πρόεδρε για την περίπτωση του κτηματολογίου και τα ασφαλιστικά μέτρα που έγιναν, με ποιό σκεπτικό οι δικαστές τα απέρριψαν;;
Μ. Λαμτζίδης: Στις αποφάσεις υπήρχαν διαφοροποιήσεις, παρ΄όλο που ήταν κτηματομεσίτες κ.λ.π. Είναι ότι δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για ρητή και αποκλειστική σύμπραξη των δικηγόρων στην σύνταξη των δηλώσεων. Αντίθετα μ΄αυτό εμείς είπαμε ότι είναι διοικητική διαδικασία, και σύμφωνα με τον κώδικα των δικηγόρων μπορεί, ή ο ιδιοκτήτης μόνος του να το κάνει, αυτό είναι αυτονόητο και δεδεμένο, ή υποχρεωτικά με δικηγόρο. Αυτό το συγκεκριμένο αίτημα δεν μπήκαν καν στον κόπο να τον ερμηνεύσουν, και να απαντήσουν οι δικαστές. Δηλαδή σε ένα σύνθετο πρόβλημα απάντησαν τελείως απλουστευτικά.
Ν. Βάνης: Η συγκεκριμένη έδρα είχε αλλάξει,ή ήταν οι ίδιοι δικαστές;;
Μ. Λαμτζίδης: Ήταν δύο διαφορετικοί δικαστές. Δεν θέλω να εννοηθεί ότι κατά κάποιον τρόπο η σύνθεση ήταν στημένη. Απλά θέλω να πω ότι πολλές φορές οι δικαστές δεν τολμούν. Ήταν ήδη μια διαμορφωμένη πραγματικότητα, δηλαδή είχαν μπει στην αγορά λογιστές και μηχανικοί, και δεν τόλμησαν να έλθουν σε αντίθεση, και να ανατρέψουν αυτό το κλίμα.
Ν. Βάνης: Και ένα άλλο που θα πρέπει να αναδείξουμε, είναι το τι γίνεται με το παραδικαστικόο κύκλωμα . Έχει έλθει από την εισαγγελία Αθηνών για έλεγχο ο κύριος Σανιδάς. Το θέμα προχωρά ναι, ή όχι;;
Μ. Λαμτζίδης: Το μόνο που ξέρω είναι ότι γίνονται κάποιες διεργασίες, δεν έχουμε καμιά σαφή πληροφόρηση.
Ν. Βάνης: Δεν έχει προχωρήσει τίποτα ακόμα.
Μ. Λαμτζίδης: Ανεπίσημες πληροφορίες του δικηγορικού συλλόγου είναι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε, παρά μόνο κατ΄ιδίαν πληροφορείες στις οποίες όμως δεν μπορούμε να στηριχθούμε.
Ν. Βάνης: Πρόεδρε ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την απελθούσα διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου. Συγκεκριμένα ότι υπήρχαν κάποια τιμολίγα γαι κάποια γραφεία, αξίας 900.000 Ευρώ.
Μ. Λαμτζίδης: Ήπατε για τιμολόγια, αποκλείεται, ήμουνα ταμίας, και αυτά τα τιμολόγια θα τα έλεγχα.
Ν. Βάνης: Δηλαδή εσείς όταν παραλάβατε την διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου, λέτε, ότι δεν βρέθηκε κάτι τέτοιο.
Μ. Λαμτζίδης: Όχι, σας λέω απλά ήμουνα ταμίας. Δεν θα μου τίθονταν υπόψιν ότι υπάρχουν κάποια τιμολόγια για γραφεία;; Εν πάσει περιπτώσει τα γραφεία αυτά δεν θα τα βρίσκαμε;; Μπορεί να γράφονται πολλά, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν καμιά βάση.
Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω τι έγινε με το δικό σας ταμείο, γιατί κάνατε μεγάλο αγώνα, απείχατε από τα δικαστήρια κατά τακτά χρονιά διαστήματα. τελικά ενοποιήθηκε με κάποια άλλα, όπως αυτά των μηχανικών και των ιατρών.
Μ. Λαμτζίδης: Ακόμα βέβαια παραμένει ανοιχτό. Προχθές μας ζητήθηκε να ορίσουμε εκπροσώπους στο νέο διοικητικό συμβούλιο γαι την διοικούσα επιτροπή. Προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς η ενοποίηση. Έμεις έχουμε καταθέσει προσφυγή, και για κάθε άλλη πράξη θα καταθέτουμε προσφυγή στην βάση της αντίθεσης μας με τον νόμο. Γίνεται μια προσπάθεια για την δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου, με ενιαίο υγειονομικό κανονισμό με τα υπόλοιπα ευγενή ταμεία, προκειμένου ννα εξασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ υγειονομικών παροχών.
Ν. Βάνης: Απ΄ ότι γνωρίζω το ταμείο των δικηγόρων είναι εύρωστο, έχει περιουσία, υπάρχουν χρήματα και αποθεματικό.
Μ. Λαμτζίδης: Αυτά με μια σοφή και εμπνευσμένη κίνηση που κάναμε, σε συνεργασία με το ταμείο προνοίας, χωρίσαμε τα περιουσιακά και δημιουργήσαμε ένα ταμείο αλληλεγγύης δικηγόρων Θεσ/νίκης, το οποίο είναι ιδιωτικό. Εδώ να κάνουμε την διάκριση, δεν είναι ανώνυμη εταιρεία, αλλά ιδιωτικού σωματειακού χαρακτήρα, να τεθεί εκτός ελέγχου η περιουσία, από το οποίο βέβαια θα βγαίνει ωφελημένος ο δικηγόρος.
Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε στον αγώνα για το ασφαλιστικό είδα ότι συμμετείχαν ανεργά οι νέοι δικηγόροι, γιατί αυτούς αγγίζει περισσότερο, αλλά και σε άλλα ζητήματα του κλάδου σας, βλέπω πως οι νέοι δικηγόροι είναι πάντα μπροστά.
Μ. Λαμτζίδης: Ανεξαρτήτως τοποθετήσεων, και επί μέρους απόψεων, θα είμαστε αντίθετοι, θα εκφράζουμε με τον πιο δυναμικό τρόπο την αντίθεση μας, και θα προχωρούμε, και στο μέτρο της αποχής, αλλά με κάποιο μέτρο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι είμαστε και ελεύθεροι επαγγελματίες. δεν έχουμε εισοδήματα κατά μήνα.
Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε μας είπατε ότι ενώ προσκληθήκατε για να παραβρεθείτε στην ΔΕΘ, εσείς δεν θα πάτε στην ομιλία του πρωθυπουργού.
Μ. Λαμτζίδης: Μετά απ΄αυτά που έγιναν, περιμένουν τον δικηγορικό σύλλογο να παρακολουθεί την ομιλία του πρωθυπουργού, Μα μας πει τι;; Εμείς εκείνο το θέμα που μας ενδιαφέρει, δεν ζητάμε λεφτά για τους δικηγόρους, ζητάμε λεφτά για υποδομές για την δικαιοσύνη, προκειμένου να απονέμεται υπέρ του απλού πολίτη το δίκαιο σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες.
Ν. Βάνης: Πρόεδρε πόσα είναι τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Θεσ/νίκης;;
Μ. Λαμτζίδης: Χιλιάδες, που διαρκώς αυξάνονται
Ν. Βάνης: Περίπου απ΄ότι γνωρίζω, κυμαίνονται στις 6.500, οι περισσότεροι είνα νέοι δικηγόροι.
Μ. Λαμτζίδης: Μα σας είπα έναν αριθμό. Το 75% των δικηγόρων κάνουν από 0-9 παραστάσεις. Πως θα ζήσει ένας δικηγόρος; Δεν λέω βέβαια το κράτος να μας δώσει λεφτά, αλλά να μην μας κλέβει, να μην μας ληστεύει, να λάβει υπόψιν ότι υπάρχει αφορολόγητο. Να διευθετήσει το αφορολόγητο σε κάποιες μεγαλύτερες ηλικίες από τα 3 έτη, να πάει στα 7, ή στα 10 έτη. Εμείς έχουμε συγκεκριμένα θετικά στοιχεία, και θα τα δώσω και στην συνέντευξη.
Ν. Βάνης: Πρόεδρε μου διέφυγε να σας ρωτήσω κάτι που αφορά το κτηματολόγιο. Αληθεύει αυτό που λένε ότι η παράσταση του δικηγόρου είναι 1000 Ευρώ;;
Μ. Λαμτζίδης: Να σας εξηγήσω, εδώ έγινε παρεξήγηση, αυτό είναι ενδεικτική συνιστώμενη τιμή. Εννοτείται ότι ο δικηγόρος σε σχέση με τον πελάτη του, μπορεί κάποια στιγμή να το συζητήσει. Δεν είναι υποχρεωτικό, ενδεικτική συνιστώμενη τιμή είναι.
Ν. Βάνης: Πολύ σωστό αυτό που λέτε. Γιατί κύριε πρόεδρε γράφτηκε ότι είναι υποχρεωτική η παράσταση από 1000-3000 Ευρώ, εάν δεν κάνω λάθος.
Μ.Λαμτζίδης: Όχι δεν ισχύει αυτό. Υπάρχει χρονοχρέωση με βάση μια Υπουργική απόφαση που είναι τα 65 Ευρώ την ώρα, αυτό κατοχυρώνεται, και είναι σαν μονάδα μέτρησης. Για να ασχοληθεις σοβαρά με έναν τίτλο συμβολαιογραφικό, θέλεις μια ώρα για να τον διαβάσεις, να κάνεις και κάποιες άλλες ενέργειες. Αυτό όμως καταλήγεις ότι είναι ενδεικτική συνιστώμενη τιμή.
Ν. Βάνης: Δηλαδή πήγαν να μπλέξουν και εσάς, για να φοβίσουν τον κόσμο ότι θα πρέπει να πληρώσει και τον δικηγόρο 3.000 Ευρώ. Εσείς όμως μας λέτε ότι αυτό δεν ισχύει.
Μ. Λαμτζίδης: Κοιτάξτε να δείτε, είναι ένας πόλεμος συντεχνιακών κακώς εννοουμένων συμφερόντων, ο οποίος επί του συνόλου δεν θα αποβεί σε καλό για την πορεία του κτηματολογίου. Η παρουσία του δικηγόρου εκεί εγγυάται κατ΄ αρχήν την ορθότητα της δήλωσης. Λάθη στην δήλωση θα έχουν επιπτώσεις, είναι σαφές αυτό. Σας είπα ένα παράδειγμα. Πολλοί συνάδελφοι στο κτηματολόγιο μας δείχνουν απελπισμένοι δηλώσεις που είναι συμπληρωμένες ανελλιπώς, και με πολλά σφάλματα από άλλους από άλλους επαγγελματίες. Όταν ένας πηγαίνει 10 δηλώσεις, παίρνει διαβάζει επιφανειακά το συμβόλαιο και συμπληρώνει τα στοιχεία, μα έχει διαλυτική αίρεση, έχει κάποια δουλειά.
Ν. Βάνης: Κύριε πρόεδρε υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα τόσο στα Νέα, το Βήμα, στο Έθνος, όσο και σε μας, για τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες.
Μ. Λαμτζίδης: Η εισπρακτική εταιρεία είναι ένα είδος καρκινώματος. Επειδή τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης δεν μπορούν, να εφαρμοστούν, αυτό είναι στην πραγματικότητα, αφαιρούν την ύλη από δικαστικούς επιμελητές, και δικηγόρους και δημιουργούν μορφώματα που τα ονομάζουν εταιρείες οι οποίες με παράνομους μεθόδους επιχειρούν να αναγκάσουν τον άνθρωπο να πληρώσει.
Ν. Βάνης: Στην εισαγγελία είναι κατατεθειμένη μια μήνυση για μια εισπρακτική εταιρεία της Θεσ/νίκης, που δικηγόρος υπεράσπισης είναι ο κύριος Τσομίδης με τον οποίον έχω μιλήσει και μου είπε ότι είναι ακόμα στο συρτάρι, δεν έχει προχωρήσει, γιατί είναι αναμεμιγμένες οι τράπεζες μέσα σ΄ αυτές τις εταιρείες.
Μ. Λαμτζίδης: Έχουν κατατεθεί και άλλες μηνύσεις. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση, ανεξάρτητα μ΄ αυτήν που πήρε η Αθήνα, να συμπράξουμε με κάθε δικηγόρο που κάνει μήνυση αυτοτελώς. Έχουν περιέλθει σε γνώση δική μου και του συμβουλίου και τα συνδράμουμε τους δικηγόρους.
Ν. Βάνης: Θέλω να πω κύριε πρόεδρε ότι βρίσκεται μια εισπρακτική εταιρεία, εισπράττει αυτή τα χρήματα και αφήνει απ΄ έξω τους νέους δικηγόρους που αυτοί είναι κανονικά οι θεματοφύλακες.
Μ. Λαμτζίδης: Αυτό δεν χωρά παρερμηνεία, ή εφαρμόζεται ο μηχανισμός εκτέλεσης με τους δικηγόρους που έχει η τράπεζα, δηλαδή το νομικό επιτελείο, ή δεν εφαρμόζεται. Τώρα γιατί χρειάζεται ένα μόρφωμα που λέγεται εισπρακτική εταιρεία που βάζει ανθρώπους, απλούς υπαλλήλους, ή και φουσκωτούς, αυτό μου προξενεί μεγάλη απορία.
Ν. Βάνης: Στην ουσία κύριε πρόεδρε είναι φουσκωτοί.
Μ. Λαμτζίδης: Μπαίνουν μέσα, γιατί είχε συμβεί σε μια περίπτωση μιας οικίας, να μπουν στο μαγαζί και να απειλούν, αυτά τα πράγματα υπερβαίνουν το όριο της ανοχής.
Ν. Βάνης: Έγινε και εδώ στην Θεσ/νίκη στην περίπτωση ενός δασκάλου.
Μ. Λαμτζίδης: Δεν εξαντλούνται τα αναγκαστικά μέσα εκτέλεσης, σε κάθε περίπτωση, τι να κάνουμε, υπάρχει και ένα ρίσκο στην τράπεζα που δίνει το δάνειο.
Ν. Βάνης: Να προσέχουν οι τράπεζες να που δίνουν τα δάνεια.
Μ. Λαμτζίδης: Υπάρχει και κάποιο ρίσκο στην τράπεζα που δίνει το δάνειο. Είναι η πολιτική του δανειολήπτη, όχι να δίνει το δάνειο με μεγάλη ευκολία και μετά να απειλεί και να διασύρει προσωπικά τον άνθρωπο.
Ν. Βάνης: Βλέπω κύριε πρόεδρε ότι παρακολουθείται και αυτό το πρόβλημα με τις εισπρακτικές εταιρείες, γιατί μ΄ αυτές τις υποθέσεις να ασχολούνται οι νέοι δικηγόροι.
Μ. Λαμτζίδης: Πάντοτε το κριτήριο μας είναι να διατηρήσουμε την απασχόληση, με την καλή έννοια του όρου στο όνομα του κοινωνικού συνόλουτων δικηγόρων. Σας είπα η εικόνα που μας έδωσαν οι υπηρεσίες του συλλόγου είναι απογοητευτική.
Ν. Βάνης: Τα δικαστήρια έχουν πληρότητα υπαλλήλων;;
Μ. Λαμτζίδης: Υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων, αλλά θέλουν και μια συλογική αναδιοργάνωση. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Υπάρχει έλλειψη ας πούμε κλητήρων, που οι περισσότεροι μετατάσσονται σε θέσεις γραμματέων, για να μην μπορεί να γίνει κάποια δουλειά. Σε ένα Ειρηνοδικείο στα όρια του νομού, επειδή βρίσκεται σε άδεια η γραμματέας, καθήκοντα εκτελεί μια που επιμελήτρια. Θεωρητικά αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Ν. Βάνης: Τόσα εκατομμύρια μαζεύουν τα δικαστήρια και δεν μπορούν να τοποθετήσουν υπαλλήλους σε κενένς θέσεις. Το μόνο που βελτιώθηκε πρόεδρε είναι ο εξαερισμός των δικαστηρίων.
Μ. Λαμτζίδης: Αυτό ήταν μια εξαγγελεία η οποία υλοποιήθηκε, παρά την αντίφαση, από την μια λένε να κάνουμε ένα καινούργιο μέγαρο, και από την άλλη έδωσαν χρήματα να βελτιωθεί το σημερινό.
Ν. Βάνης: Απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα πρόεδρε μάλλον δνε θα γίνει νέο κτίριο, θα μείνουμε με το παλιό το οποίο χτίστηκε επί χούντας.
Μ. Λαμτζίδης: Γι΄ αυτό σας είπα από την αρχή, είμαι απογοητευμένος. Δεν σημαίνει όμως με την απογοήτευση και την απαισιοδοξία καταθέτουμε τα όπλα. Είναι γνωστό ότι ο σύλλογος Θεσ/νίκης είναι μαχητικός.
Ν. Βάνης: Είναι και θα πρέπει να μείνει μαχητικός. Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω που τα είπαμε εδώ στο Ράδιο Σπορ 98,7 FM καικ στην εκπομπή Ραδιοξυπνήματα.
Μ. Λαμτζίδης: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.