Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απανταχού Γηγενών Επιστημόνων Γυναικών Πυλαίας – Αρχαίας Στρέψας σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το θεατρικό αναλόγιο «Ὡς σκιᾶς ὄναρ – Σαν ονείρου σκιά» που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ώρα 18.30, στο «Πέτρινο» Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας Θεσσαλονίκης.
Eπτά ιστορικά πρόσωπα, σε άμεση σύνδεση με τον Μ. Αλέξανδρο (η δυναμική μητέρα του Ολυμπιάδα, η αδελφή του Κλεοπάτρα, η τροφός του Λανίκη, η εταίρα Θαΐδα, οι γυναίκες της ζωής του -η Βαρσίνη και η Ρωξάνη, ο στρατηγός του Κοίνος), «σκιές» πια στον Άδη, έρχονται και μας αφηγούνται τον πόνο της ξενιτιάς, την άγρια μοναξιά και τον μεγάλο «νόστο», που ένοιωθαν για τους δικούς τους και τον τόπο τους και που δεν ευτύχησαν, να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους και χάθηκαν άταφοι, στις ερημιές, ξεχασμένοι σε χώρες μακρινές άξενες. Έρχονται, μετά από τόσους αιώνες μοναξιάς, να μας φωνάξουν πως «Τίποτα δεν είναι τα ωραία αυτού του κόσμου / πριν καλά φανούν, χάνονται…/ σαν ονείρου σκιά»
(https://www.youtube.com/watch?v=OshsZ7JsgtE).
Το εν λόγω θεατρικό αναλόγιο, ύστερα από την πρώτη παρουσίασή του στο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας, παρουσιάζεται τώρα στο «Πέτρινο» Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας, μια προσφορά του Συλλόγου Απανταχού Γηγενών Επιστημόνων Γυναικών Πυλαίας – Αρχαίας Στρέψας στα μέλη και στους φίλους του.
Συντελεστές της παράστασης
Κείμενο-Μουσική Επιμέλεια: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς.
Σκηνοθετική-Εικαστική Επιμέλεια: Αφροδίτη Ιωαννίδου.
Ενορχήστρωση-Μουσική Διεύθυνση: Σάκης Δερμιτζάκης.
Θεατρική Ομάδα «Ἔλεος»
Με τη σειρά εμφάνισης
Αφηγητής Α: Νικόλαος Παππάς.
Αφηγητής Β: Ιωάννης Παπακυριακόπουλος.
Ολυμπιάδα: Αφροδίτη Ιωαννίδου.
Κλεοπάτρα: Βικτωρία Ιωσηφίδου.
Βαρσίνη: Δέσποινα Σφάντζικα.
Θαΐδα: Έφη Βαλσαμάκη.
Κοίνος: Δημοσθένης Ιωαννίδης.
Ρωξάνη: Αφροδίτη Τσέτσικα.
Λανίκη: Στέλλα Τσατσαρώνη.
Μουσικό – Φωνητικό Σύνολο «ΜέΜνηΑ»
Πιάνο: Σάκης Δερμιτζάκης.
Μπουζούκι, ούτι, ποντιακή λύρα: Γρηγόρης Λαζαρίδης.
Κιθάρα, τραγούδι: Σταύρος Ακτίνης.
Ηλεκτρικό μπάσο: Χρήστος Σιάσος.
Σοπράνο: Αρετή Τάχου, Ειρήνη Μπάρλα.
Άλτο: Ιωάννα Καλαϊτζή-Καρανικόλα, Ρίτα Τάμπα, Ρούλα Βέττα.
Τενόρο: Στέλιος Κοτζαμάνης, Δρόσος Δρόσος.
Μπάσο: Ιγνάτιος Χαραλαμπίδης.
Λίγα λόγια για τους βασικούς συντελεστές
Δρ. Νικόλαος Β. ΠαππάςΓεννήθηκε στα Τρίκαλα και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου απέκτησε και δύο μεταπτυχιακά διπλώματα, στην Κλασική και Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη αντίστοιχα. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο αναγορεύτηκε Διδάκτορας. Έχει διπλώματα Αγγλικής και Ιταλικής Γλώσσας από τα Πανεπιστήμια Cambridge, Michigan και Perugia. Για τρία χρόνια παρακολούθησε μαθήματα τεχνικών αφήγησης παραμυθιού, κάνοντας αφηγήσεις σε δημοτικές βιβλιοθήκες και σε μουσεία. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί και μαθήματα θεάτρου. Πέντε θεατρικά του αναλόγια («Ὡς σκιᾶς ὄναρ», «Κραταιὰ ὡς θάνατος ἀγάπη», «Ἄρρητος θρῆνος – Λύπη Αμίλητη», «Μας εχτύπησαν κάθε λογής ανέμοι», «Πόλη, Πόλη… ποῦ ἔδυ σου τό κάλλος;»), έχουν παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα «Έλεος» και το μουσικό-φωνητικό σύνολο ΜέΜνηΑ στο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας και σε άλλους χώρους πολιτισμού.
Είναι Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων και Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και του Ομίλου Φίλων Νίκου Αστρινίδη και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.) και του Σωματείου Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης.
Αφροδίτη Ιωαννίδου
Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασικό τραγούδι και θέατρο, με ειδικές σπουδές στο Αρχαίο Δράμα. Υπήρξε για 35 συνεχόμενα χρόνια ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Συνεργάστηκε με επίλεκτα θεατρικά και μουσικά σχήματα. Συγχρόνως ασχολείται με τη σκηνοθεσία και τη θεατρική παιδεία. Για είκοσι και πλέον χρόνια δίδαξε στην ανώτερη θεατρική εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό μέλος του θεάτρου «ΟΡΑ». Με την Αμαλία Στρινοπούλου δημιούργησαν την ομάδα «ΜΕΘΕΞΗ», βασισμένη στην υποκριτική της κίνησης. Στο Βουκουρέστι συνεργάστηκαν στις παραστάσεις «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού, «…και Ιουλιέττα» του Α. Δήμου, «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» του Ι. Καμπανέλλη, «Γυναικείες Κουβέντες», μονόλογοι σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, «Τρωάδες» του Ευριπίδη, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και «Ὡς σκιᾶς ὄναρ» του Δρ. Ν. Παππά. Με τον τελευταίο δημιούργησαν την ομάδα «ΕΛΕΟΣ», με την οποία παρουσίασαν τα θεατρικά του αναλόγια στο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας και σε άλλους χώρους πολιτισμού.
Σάκης Δερμιτζάκης
Ο Σάκης Δερμιτζάκης ξεκίνησε μουσική σε ηλικία 14 χρόνων, παίζοντας ακορντεόν, αρμόνιο, πιάνο και αργότερα σπούδασε και απέκτησε δίπλωμα τρομπέτας και πτυχία ανώτερων θεωρητικών. Εργάστηκε πολλά χρόνια σε ωδεία και μουσικές σχολές, αλλά και σε Μουσικά Σχολεία. Τώρα διδάσκει σε Γενικά Σχολεία ως καθηγητής Μουσικής και παράλληλα είναι στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η δραστηριότητά του επεκτείνεται και στη μουσική διεύθυνση φωνητικών-χορωδιακών συνόλων όπως του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, του Παγχαλκιδικού Συλλόγου και του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης.
Το 2015 ξεκινά τη συνεργασία του με τον αρχαιολόγο και συγγραφέα Δρ. Ν. Παππά, οπότε και δημιουργούν το φωνητικό σύνολο «ΜέΜνηΑ». Από το 2016 και μετά, σε συνεργασία και με την ηθοποιό του ΚΘΒΕ, Αφροδίτη Ιωαννίδου, που αναλαμβάνει τη σκηνοθετική και εικαστική επιμέλεια, θα παρουσιάσουν μαζί 5 θεατρικά αναλόγια με μεγάλη επιτυχία, τα οποία μάλιστα επαναλήφθηκαν αρκετές φορές, κατ’ απαίτηση του κοινού