Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΨηφοφορία εκθέσεων προόδου...

Ψηφοφορία εκθέσεων προόδου Τουρκίας και ΠΓΔΜ στην Ολομέλεια της Ε.Ενώσης

Παρεμβάσεις Ελλήνων & Κυπρίων ευρωβουλευτών για Τουρκία & ΠΓΔΜ

Εν όψει της ψηφοφορίας των εκθέσεων προόδου της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, κατά την συνεδρία του ΕΚ, Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τις θέσεις τους με παρεμβάσεις στην Ολομέλεια. Στις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Αντώνιος Τρακατέλλης.

“..Η Ελλάδα, (είπε), έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην ΠΓΔΜ και έχει δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας. Το θέμα της ονομασίας, δεν αποτελεί για την Ελλάδα απλώς πρόβλημα με ιστορικές, ψυχολογικές ή συναισθηματικές διαστάσεις. Συνθέτει ένα υπαρκτό πολιτικό θέμα ουσίας που αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των ευρωπαϊκών αξιών της καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας…”

Ο κ. Τρακατέλλης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε την απόδοση στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος υποψήφιας στην Ε.Ε. χώρας, με τη ρητή δέσμευση για την εύρεση μίας κοινώς αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, στο θέμα του ονόματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. “..Χωρίς λύση δεν υπάρχει φιλία και χωρίς φιλία δεν νοούνται συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις”, κατέληξε ο κ. Τρακατέλλης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος υπογράμμισε από μέρους του, ότι “..η Τουρκία έχει μία σειρά υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί και οι οποίες είναι οι εξής:

– Να αλλάξει την στάση της απέναντι στις μειονότητες και να αποφεύγει πολιτικές σαν αυτές που εφαρμόζει σε Ίμβρο και Τένεδο.

– Να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χώρα-μέλος που στηρίζει την ευρωπαϊκή της πολιτική, αίροντας για παράδειγμα το casus belli και τερματίζοντας τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

– Να σημειώσει πρόοδο στο κυπριακό, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την υιοθέτηση μίας πιο εποικοδομητικής στάσης σε όλες τις πτυχές για την επίλυσή του…”

Ο κ. Δημητρακόπουλος έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι ανήκει “..στη γενιά που ανατράφηκε με το σύνθημα:

“Τα σύνορά μας είναι στην Κυρήνεια”.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Ελένη Κοππά, ανέφερε ότι στην περίπτωση της Τουρκίας το μήνυμα της Ένωσης θα πρέπει να είναι σαφές, ότι στόχος είναι η ένταξη, η οποία όμως, περνά μέσα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της. Η Τουρκία ευρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο, είπε, τόσο εσωτερικά όσο και στον επαναπροσδιορισμό του γεωστρατηγικού της ρόλου. Στο πλαίσιο αυτό η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι απολύτως αναγκαία, είπε η κα Κοππά και πρόσθεσε ότι το κλίμα έντασης που δημιούργησε το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο δημιουργεί νέα προβλήματα.

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, η ευρωβουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η χώρα δεν πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων, με σημαντικά ελλείμματα σε θέματα της δημοκρατίας. Σχετικά με το όνομα, η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι παρ’ ότι η Ελλάδα έδειξε πνεύμα συνεργασίας και ρεαλισμό, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε.

Κύπριοι ευρωβουλευτές.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Αδάμος Αδάμου, πήρε τον λόγο ενώπιον της Ολομέλειας, εν ονόματι της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Υποστήριξε κατ’ αρχάς ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τις ειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε., που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της. Υπογράμμισε ότι συνεχίζει να αρνείται το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων σε πλοία και αεροπλάνα της Δημοκρατίας και την άρση του βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης, ο κ. Αδάμου επεσήμανε ότι η Τουρκία, ενώ επιδιώκει ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα στην περιοχή, συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο κατέχοντας την Κύπρο. Σήμερα, είπε, βρισκόμαστε στα μέσα του δρόμου για την λύση του κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως διατυπώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σύμφωνα με τον κύπριο ευρωβουλευτή, η Ε.Ε. θα πρέπει να εμείνει στις θέσεις αρχής και να εντείνει τις πιέσεις της, ούτως ώστε η Τουρκία να επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, να τερματίσει την κατοχή και να προβεί στις δέουσες ενέργειες για διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων.

Αναφορικά με το κεφάλαιο της ενέργειας, ο κ. Αδάμου υποστήριξε ότι το κεφάλαιο αυτό δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν σταματήσει η Τουρκία να παρεμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Στο θέμα των αγνοουμένων και της οικονομικής ζώνης της Κύπρου, αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης. Σύμφωνα με τον εν λόγω ευρωβουλευτή, η Τουρκία θα πρέπει να βοηθήσει ενεργά στην πρόοδο των επαφών των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι θα πρέπει να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε έτσι, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να διαπραγματευτούν με ηρεμία για το μέλλον της χώρας.

Επίσης, ζήτησε να κληθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της, για το θέμα των αγνοουμένων και να σταματήσει να αναμειγνύεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου./ΑΠΕ-ΜΠΕ,ερτ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...