Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΨηφίστηκε ο προϋπολογισμός...

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2010

greek_parlament.jpgΜε 160 ψήφους υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2010.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που απουσιάζει στο εξωτερικό. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τοποθετήσεις

Τον ενθουσιασμό και την έμπνευση του νέου προέδρου της ΝΔ χαιρέτισε στην αρχή της ομιλίας του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, επεσήμανε όμως στον κ. Σαμαρά ότι και εδώ υπάρχουν όρια, αφού δεν μπορεί ο ίδιος ούτε να προδιαγράφει τη βούληση των Κυπρίων για ένα νέο σχέδιο Ανάν, ούτε να χρησιμοποιεί ένα ρόλο που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την έκφραση αλληλεγγύης στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

 Όσον αφορά στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ευθύνες αναφορικά με το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι «όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι φταίμε» . Κατά τον κ. Πάγκαλο θα πρέπει όμως να αναζητηθεί η ευθύνη της μεγάλης αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, κρίνοντας ο ίδιος ότι φταίει το πελατειακό κράτος που συνδέεται με τον σταυρό προτίμησης: «Η φαυλότητα του εκλογικού και του πολιτικού συστήματος οδήγησε στις υπερβάσεις στις δαπάνες, όπως προδιαγράφονται από τα τεράστια ποσά οικονομικής επιχορήγησης που απαιτούνται για την εκλογή».

«Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για να γίνει επιτέλους η αρχή με το αυτονόητο: να μπει τάξη στο χάος των δημοσίων οικονομικών, να στηριχθεί η οικονομία και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Να αρχίσει να χτίζεται ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών».

 Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κεντρική ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2010. Ο υπουργός σημείωσε ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό προβλέπεται μία σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8,4 δισεκ ευρώ, ή 3,6 μονάδων του ΑΕΠ, μία μείωση που προκύπτει ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ούτε χρησιμοποιεί δύο γλώσσες. Χρησιμοποιεί μόνον τη γλώσσα της πολιτικής που πιστεύουμε και του προγράμματος που μας ζήτησαν οι πολίτες να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εξαρχής στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, «για να σταματήσει το βάρος να πέφτει μονίμως στις πλάτες των εντίμων φορολογουμένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων καθώς και των μεσαίων εισοδημάτων».

Το 2010 θα μπούμε με την ορμή των αλλαγών που σαρώνουν εμπόδια δεκαετιών για να πάει η χώρα μπροστά. Είναι δύσκολο, αλλά η κοινωνία και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

 Ο κ. Ραγκούσης ανέπτυξε στην ομιλία του τη σχέση ανάμεσα στο δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε απ’ το λαό για την υπέρβασή τους, και αυτό θα συμβεί με συγκεκριμένες, ελέγξιμες πολιτικές και όχι κούφια λόγια τύπου «επανίδρυση του κράτους».

Η επιτακτική εθνική ανάγκη να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βγούμε από την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, το πρόταγμα του νέου προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο “για την διαμόρφωση μιας μεγάλη κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας που θα είναι όμως δίκαιης συμβολής”, όπως είπε, “στην εθνική προσπάθεια υπέρβασης της δημοσιονομικής κρίσης”.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε “πρακτικά ανύπαρκτο και ως εκ τούτου αφελές” το δίλημμα που ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα στη λήψη σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιλογή της ήπιας γραμμής που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας, και στην προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων”.

 Για εθνικό στοίχημα αντιστροφής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ανάταξης της παραγωγικής δραστηριότητας έκανε λόγο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας, “τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια, δεν θα βρίσκουν δουλειές”. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το 2010, είναι κατά την κα Κατσέλη, η άμεση στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας . Αυτό θα γίνει κατορθωτό με μέτρα άμεσης απόδοσης, που προωθούνται με νομοθετήματα που έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται στη Βουλή και αφορούν τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή και πληρωμής οφειλών, στην προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Τις δύο προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός, την οικονομική ανασυγκρότηση και τη θεσμική αναμόρφωση, για να επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από την πολύπλευρη κρίση επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, τονίζοντας πως αυτές οι δύο όψεις είναι αλληλένδετες κι αυτή η αλληλεξάρτηση είναι που συνιστά και την ελληνική ιδιοτυπία. «Η κρίση σε μας είναι πολιτειακή και πολιτική. Αυτές οι αξιακές και θεσμικές παθογένειες έφεραν στην 109η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Τελούμε σε κρίση θεσμών και αξιών.

 Τα προβλήματα έχουν βαθιές ρίζες και σχετίζονται με χρόνιες παθογένειες του πολιτικο-οικονομικού συστήματος της χώρας, την πολυνομία, την ανομία» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. “Με όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια” “Η δική μας διακυβέρνηση έχει ως όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια.

Ζητούμε να αναλάβουν όλοι με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους για τη διαχείριση του κράτους, των κομμάτων τους και της κοινωνίας», ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία επί του προϋπολογισμού του 2010 ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

“Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα. Όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τις τομές που πρέπει”, πρόσθεσε

 “Ανειλικρινής και αδιάφανος προϋπολογισμός”

Ανειλικρινή στις διαπιστώσεις του, ανειλικρινέστερο στις προβλέψεις του, κι ακόμα πιο αδιαφανή στις προοπτικές του χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση των ελλειμμάτων και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σαμαράς, που δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση «σε ό,τι συμφωνούμε. Θα σας στηρίζουμε σε ό,τι σωστό προωθείτε. Θα βάλουμε κι εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν θα προστατέψουμε «ταμπού» που πρέπει να παραμεριστούν για να πάει ο τόπος μπροστά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

“Θύελλα αντεργατικών μέτρων”

Συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει όμως προπαγανδαστικό περιτύλιγμα, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι για το κόμμα της «ήταν αναμενόμενη η θύελλα αντεργατικών μέτρων που έρχεται, το είχε προβλέψει και το είχε πει στον ελληνικό λαό».

Η κ Παπαρήγα επιτέθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές και συντάσσονται με το καπιταλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ίδιες αντιλαϊκές πρακτικές.

 “Ναι στις εξεταστικές”

 Όχι στο νομοσχέδιο που δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες, «ναι» σε όλες τις εξεταστικές και σε δύο ακόμη για την κρατική τηλεόραση και για τις υποκλοπές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2010, ο κ. Καρατζαφέρης απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν – κάνοντας ιστορική αναδρομή – αμφισβήτησε την δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και την απόδοση των μέτρων του οικονομικού επιτελείου για την ανάταξη της Οικονομίας και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της κας Θ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας.

 Επίσης ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει θέση επί του θέματος που αφορά την ιθαγένεια των μεταναστών και να τοποθετηθεί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της ΠΓΔΜ. ‘

‘Άδικη και αδιέξοδη πολιτική”

Με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, παρομοίωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση της οικονομίας. Μια εθνική οδό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατεστραμμένη, για την οποία όμως καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων. Έτσι , είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχη είναι η υπόθεση ευημερίας στην Ελλάδα: οι πολίτες προκαταβάλουν διαρκώς το κόστος της προσδοκώμενης ευημερίας.

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...