Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκκλησιαστικάΨήφισμα G.Bilirakis για...

Ψήφισμα G.Bilirakis για αναγνώριση της επίσκεψης Βαρθολομαίου από το Κογκρέσο

bartholomew-obama.jpgΗ Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει ψήφισματο οποίο τονίζει το διεθνές κύρος που έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και τον καλωσορίζει επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ψήφισμα συντάχθηκε από τον ομογενή βουλευτή Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανό από την Φλόριντα, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο και παράλληλα βασικό μέλος της σημαντικής βουλευτικής υποεπιτροπής για Ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ο κύριος Bilirakis εκτός του ότι ανέλαβε να είναι ο κύριος κηδεμόνας του μέτρου, επεδίωξε επίσης και έλαβε, μέσα σε μία μόνον εβδομάδα, την υποστήριξη πάνω από 50 άλλων νομοθετών οι οποίοι συνυπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα.

Ο ίδιος είναι ακόμα και η κινητήρια δύναμη της προσπάθειας που καταβάλλεται τώρα για να εγκριθεί σύντομα το νομοθέτημα από την ολομέλεια της Βουλής.

Καταθέτοντας το σχετικό Ψήφισμα Αριθμός 838 ο Gus Bilirakis είπε από του βήματος της Βουλής ότι είναι πολύ υπερήφανος που εισηγείται ένα μέτρο το οποίο καλωσορίζει επίσημα τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ομογενής βουλευτής ευχαρίστησε κατόπιν τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Howard Berman και την αρχηγό της ρεπουμπλικανικής παράταξης στην ίδια επιτροπή Ileana Ros-Lehtnen για την βοήθεια που του πρόσφεραν ώστε το ψήφισμα να προωθηθεί δίχως αργοπορίες στο πρόγραμμα εργασιών της Βουλής.

 Σύμφωνα με τον κύριο Μπιλιράκη το γεγονός ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο ανέλαβε να εξετάσει το Ψήφισμα 838 υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη ως πνευματικού ηγέτη σχεδόν 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλά εκατομμύρια πιστοί που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο βουλευτής Bilirakis αποκάλυψε στους συναδέλφους του στο Κογκρέσο ότι όχι μόνον έχει ανατραφεί με τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις αλλά και όταν ήταν παιδί υπηρετούσε εθελοντικά ως παπαδάκι τις Κυριακές και τις γιορτές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Tarpon Springs της Φλόριντα, κάτι το οποίο κάνουν τώρα τρία παιδιά του.

Η ομιλία του στην Βουλή απέβλεπε στο να συνοψίσει το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, με ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα επιτεύγματά του, ορισμένα από τα οποία δεν είναι ευρύτατα γνωστά στην Αμερική.

Υπενθύμισε λόγου χάριν πως ο κ. Βαρθολομαίος είναι ο 273ος διάδοχος του ιδρυτή της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αποστόλου Ανδρέα και πως ως εκ τούτου έχει την ειδική φροντίδα να διασφαλίζει το μέλλον της πίστεως.

Το δε Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πνευματική στέγη της αρχαιότερης και δεύτερης μεγαλύτερης Χριστιανικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στην συνέχεια ο Gus Bilirakis υπογράμμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προβεί σε πολλές ενέργειες για ειρήνη και συμφιλίωση και έχει προωθήσει τον διάλογο μεταξύ Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων.

 Μάλιστα είχε μεταξύ άλλων διοργανώσει και μια οικουμενική σύσκεψη η οποία οδήγησε στην πρώτη καταδίκη από μέρους Μουσουλμάνων ηγετών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και στον από μέρους των ίδιων ηγετών χαρακτηρισμό των επιθέσεων αυτών ως ενεργειών αντίθετων προς την θρησκεία.

Τονίστηκε κατόπιν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είναι μία από δύο μόνον ζώσες προσωπικότητες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου σε ειδική τελετή στην Ροτόντα του Καπιτωλίου.

Ο βουλευτής Μπιλιράκης υπενθύμισε ότι το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου έχει στο παρελθόν απονεμηθεί σε μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Ουάσιγκτον, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος και ο Ουϊνστον Τσέρτσιλ.

 Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με την δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη το οποίο αναφέρθηκε από του βήματος της Βουλής είναι η επιλογή του από το έγκυρο περιοδικό Time Magazine ως του 11ου από τους 100 παράγοντες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο κατά το έτος 2008.

Έχει επίσης αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο εν γένει ως ηγετική μορφή σε αγώνες για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, για μεγαλύτερη θρησκευτική κατανόηση και για σεβασμό του Γήινου περιβάλλοντος.

Κατά την έκφραση του Gus Bilirakis:”το Ψήφισμα 838 αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για αποκατάσταση των δικαιωμάτων αναφορικά με την κτηματική του περιουσία και για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη. Όλοι αυτοί είναι στόχοι που αξίζει να έχουν την πλήρη υποστήριξή μας».

Καταλήγοντας ο ομογενής βουλευτής είπε ότι παροτρύνει την ολομέλεια των συναδέλφων του «να υποστηρίξουν την έγκριση του Ψηφίσματος 838 που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα που έχει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και το έργο του υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Ηγετικό ρόλο στην προώθηση του Ψηφίσματος 838 διαδραμάτισαν επίσης οι κύριοι συγκηδεμόνες του βουλευτές Carolyn Maloney, Δημοκρατική απο τη Νέα Υόρκη και συμπρόεδρο της Ομαδας Προώθησης Ελληνικών Υποθεσεων στο Κογκρέσο, John Sarbanes, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, Dina Titus, Δημοκρατική από την Πολιτεία Νεβάδα, Zack Space, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Οχάιο, Niki Tsongas, Δημοκρατική από την Πολιτεία Μασαχουσέτη, Peter Roskam, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Ιλινόϊ και Elton Gallegly, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Καλιφόρνια. /voanews

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...