«..Μετά τις εκλογές θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τον ΟΤΕ. Η κίνηση να διαθέσουμε το 10,7%, διατηρώντας ποσοστό 28%, εξακολουθεί να μας δίνει περιθώριο επιλογής είτε να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ στο πρότυπο της Εθνικής Τράπεζας ή να ξανασκεφθούμε τη λύση του στρατηγικού επενδυτή…». Αυτό τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ι
κανοποιημένος από τα έσοδα (1,12 δισ. ευρώ) που εισέπραξε από την πώληση του πακέτου των μετοχών αλλά κυρίως για την ώθηση που έδωσε στη χρηματιστηριακή αγορά.
Σχεδιάζει πώληση 20%-25% των μετοχών του ΤΤ με στόχο να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ. Στον χορό μπαίνει και η Τράπεζα Αττικής αφού το ΤΤ θα πουλήσει τη συμμετοχή του 19%.
Στον ΟΤΕ ο πρόεδρός του κ. Π. Βουρλούμης σχεδιάζει νέα εθελουσία.
Εφτασε τώρα η ώρα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
«…Αν οι αγορές είναι καλές, θα προχωρήσουμε και σε άλλες κινήσεις» σημειώνει, αναφερόμενος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο αποτελεί το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το 2007.
Για το ΤΤ που βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής της αντιπολίτευσης για τις επενδύσεις στα σύνθετα προϊόντα και στα δομημένα ομόλογα, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει αφενός μεν να εφαρμόσει σχέδιο εξυγίανσης και ανόρθωσης της κερδοφορίας του, το οποίο κλονίστηκε από τις τοποθετήσεις σε προϊόντα υψηλού ρίσκου, αφετέρου δε να περιορίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου πολύ κάτω του 51% και να δώσει την πλειοψηφία σε έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις στον τραπεζικό χώρο.
Ενδεχομένως οι επόμενες κινήσεις να σημειωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Για το 2007 ο προγραμματικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι να αντληθούν 1,7 δισ. ευρώ. «Είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και στους στόχους» σημειώνει ο κ. Αλογοσκούφης.
Ο κ. Π. Τσουπίδης
Μετά την πώληση του ΟΤΕ η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις μετοχοποιήσεις των τραπεζών όπου διατηρεί τον έλεγχο ή διαθέτει συμμετοχές το Δημόσιο. Εντός του θέρους, πιθανότατα και εντός του Ιουλίου, το Δημόσιο θα πωλήσει μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε επίπεδα 20% – 25%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η εισήγηση που έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομίας προτείνει τη διάθεση 35,2 εκατ. μετοχών, δηλαδή το 25% του μετοχικού κεφαλαίου.
Με την κίνηση αυτή η συμμετοχή του Δημοσίου (έμμεση και άμεση) μειώνεται στο 40% και αν αφαιρεθεί και το 10% που ανήκει στα ΕΛΤΑ τότε η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου θα περιέλθει στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ. Σε περίπτωση που ο υπουργός αποδεχθεί την πρόταση τότε η διάθεση των 35,2 εκατ. μετοχών υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα ύψους 603 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Ως εναλλακτικό σχέδιο εξετάζεται η διάθεση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου ή 28,1 εκατ. μετοχών, από την οποία το Δημόσιο υπολογίζει σε έσοδα περίπου 480 εκατ. ευρώ. Οπως όλα δείχνουν το placement θα πραγματοποιηθεί μέσω βιβλίου επιταχυνόμενων προσφορών και με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίες ενδέχεται να ολοκληρωθούν και εντός της ίδια ημέρας. Μία ή δύο ημέρες νωρίτερα η διοίκηση του ΤΤ θα ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την οποία θα πρέπει να λάβει τη σχετική άδεια.
Προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα και η κερδοφορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η διοίκησή του θα επιδιώξει να πουλήσει το 19% που κατέχει στην Τράπεζα Αττικής. Αυτά τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Π. Τσουπίδης. Ετσι στην ουσία ανοίγει ένα διπλό μέτωπο πώλησης τραπεζών, παρ’ ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Αττικής. Συνολικά το Δημόσιο κατέχει στην Τράπεζα Αττικής περίπου το 38%.
Η συμμετοχή του Δημοσίου στην τράπεζα είναι έμμεση και προέρχεται κατά 19,13% από το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και κατά 19,1% από το ΤΤ. Αναφορικά με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω του 50% στο ΤΤ ο κ. Τσουπίδης υποστήριξε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη, όποτε και αν το αποφασίσει η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διευκόλυνε το management να λαμβάνει ταχύτερες αποφάσεις και την τράπεζα να γίνει ανταγωνιστικότερη στην απελευθερωμένη αγορά.
Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια επέκτασης της τράπεζας στο εξωτερικό πριν από το 2009, καθώς στην παρούσα φάση στόχος είναι η εδραίωση της θέσης της στην ελληνική αγορά.
* Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2007 περιλαμβάνεται η περαιτέρω αποκρατικοποίηση (νέα μετοχοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας) και η απόφαση για την πλήρη αποκρατικοποίηση του Καζίνου της Πάρνηθας.
Για μετά τις εκλογές τοποθετείται η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Αερίου» (ΔΕΠΑ) στο ΧΑ. Επίσης η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» και η εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ). Νέα εθελουσία στον ΟΤΕ Στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι, προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατόν η διαρροή πελατών προς τους ανταγωνιστές του, αλλά και «χέρι» στην κατηγορία των «άλλων εξόδων», τα οποία αντιπροσωπεύουν το 27% του κόστους λειτουργίας του Οργανισμού, είναι οι επόμενες κινήσεις του μάνατζμεντ του ΟΤΕ υπό τον κ. Π. Βουρλούμη, μετά την επιτυχή τελευταία μετοχοποίηση του ΟΤΕ.
«Αν μπορούσαν οι ξένοι θεσμικοί θα σήκωναν όλη την εταιρεία από το ταμπλό», αναφέρει τραπεζίτης, ο οποίος συμμετείχε στο βιβλίο προσφορών και βίωσε το ενδιαφέρον των funds για τις μετοχές του Οργανισμού.
Η επιτυχία της έκδοσης πιστώνεται στον κ. Βουρλούμη, ο οποίος χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του στρατηγικού επενδυτή να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του και με τις ευλογίες του κ. Γ. Αλογοσκούφη θα επιχειρήσει νέες τομές στη λειτουργία του Οργανισμού, με στόχο να τον κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό, με έναν και μοναδικό στόχο: να φτιάξει ένα ελκυστικό πακέτο, ώστε έπειτα από ένα ή δύο χρόνια το κράτος να πωλήσει το σύνολο της συμμετοχής του. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 28% του ΟΤΕ, ενώ εκκρεμεί η μεταβίβαση του 4% στο ασφαλιστικό ταμείο του Οργανισμού, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της εθελουσίας εξόδου.
Ακόμη όμως κι όταν γίνει αυτή η μεταβίβαση, το Δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα ψήφου. Υπό τον έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου βρίσκονται και μεγάλα πακέτα μετοχών του ΟΤΕ, τα οποία σήμερα ελέγχονται από μεγάλες κρατικές τράπεζες, όπως η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ ποσοστό άνω του 51% βρίσκεται στα χέρια ξένων θεσμικών.
* Η «απελευθέρωση» της διοίκησης Προς το παρόν, η ολοκλήρωση της μετοχοποίησης του ΟΤΕ και η απομάκρυνση της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή – τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο, αφού μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές – φαίνεται να «απελευθερώνουν» τη διοίκηση του οργανισμού.
Ο κ. Βουρλούμης έχει κυρίως να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: τον ανταγωνισμό και τα συνολικά κόστη, τα οποία εκτιμώνται σε 2,4 δισ. ετησίως. Ηδη, ο ΟΤΕ έχει χάσει στη σταθερή τηλεφωνία μερίδιο αγοράς περί το 25%.
Το ανησυχητικό όμως είναι ότι πλέον οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν γίνει πιο επιθετικοί και προσφέρουν σύγκλιση των τεχνολογιών (φωνή, Ιντερνετ, video). Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με τα δικά τους πλέον δίκτυα, οι εναλλακτικοί πάροχοι θα ενισχύσουν περαιτέρω τα μερίδιά τους στην αγορά, αφού οι καταναλωτές δεν θα έχουν πλέον σχέση με τον Οργανισμό και δεν θα πληρώνουν ούτε πάγιο. Ετσι, ο Οργανισμός καλείται να ρίξει στην αγορά ελκυστικά προϊόντα, ώστε να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την (αναπόφευκτη) διαρροή πελατών του προς τον ανταγωνισμό.
Η προσπάθεια για τη μείωση στα κόστη θα επικεντρωθεί σε δύο τομείς: στις αμοιβές προσωπικού και στα «άλλα έξοδα», καθώς τα έξοδα προς τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας είναι ανελαστικά. Στον πρώτο τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθούν στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού του, οι οποίες θα αφορούν γύρω στα 200 με 300 άτομα και θα απευθύνονται σε υπαλλήλους οι οποίοι προσεγγίζουν τα όρια της συνταξιοδότησης.
Η δύσκολη προσπάθεια όμως θα αφορά τα «άλλα έξοδα» (προμήθειες προς διανομείς, κόστος εξοπλισμού, συντήρηση τηλεπικοινωνιακού υλικού, προβλέψεις για επισφαλείς λογαριασμούς, διαφήμιση, έξοδα ταξιδιών, αμοιβές τρίτων κ.ά.), τα οποία στον ισολογισμό του 2006 αντιπροσώπευαν το 27% του συνολικού κόστους λειτουργίας ή 650 εκατ. ευρώ!
Αγνωστο παραμένει τι θα κάνει η διοίκηση με την Cosmote, στην οποία ελέγχει το 67%. Θα προχωρήσει σε απορρόφηση της θυγατρικής ή σε πλήρη εξαγορά της, ώστε να καρπούται το σύνολο των μερισμάτων και να μηδενίσει τα δικαιώματα μειοψηφίας; Επίσης, οι αναλυτές αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν αν τελικά θα συγχωνευθεί το ΤΑΠ-ΟΤΕ με το ΙΚΑ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εισφορές του Οργανισμού θα μειωθούν σημαντικά. Αντιθέτως, πρωτοβουλίες αναμένονται στο μέτωπο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, η οποία αποτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ ήδη η διοίκηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην απορρόφηση της OTEnet και να δρομολογήσει τις διαδικασίες πώλησης της θυγατρικής Infote, η οποία αποτιμήθηκε σε 176 εκατ. ευρώ.
* «Η κότα με τα χρυσά αβγά» Η μετοχοποίηση του Οργανισμού σε ποσοστό 10,7% του μετοχικού κεφαλαίου (52,4 εκατ. μετοχές) ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη και τα πακέτα μεταβιβάστηκαν την Παρασκευή.
Το βιβλίο προσφορών έκλεισε μέσα σε 75 λεπτά και η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά κατά επτά φορές. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στο ανώτατο εύρος τιμών (21,4 ευρώ), χωρίς να υπάρξει discount στην τιμή, όπως γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό έδωσε ώθηση και στη μετοχή του Οργανισμού, η οποία την ημέρα του placement σημείωσε άνοδο 6,5%. Διοργανωτές του placement ήταν η UBS, η Credit Suisse και η Eurobank, ενώ ευρύ ήταν και το σχήμα συμμετοχής ελληνικών τραπεζών, το οποίο περιλαμβάνει την Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha Finance και την IBG.
* Τροχοπέδη το μάνατζμεντ .Τα τελευταία 10 χρόνια, το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από τη διάθεση μετοχών του ΟΤΕ (δημόσιες εγγραφές, placements) 7,2 δισ. ευρώ. Μόνον από την τελευταία διάθεση μετοχών το Δημόσιο εισέπραξε 1,112 δισ. ευρώ.
Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να αναζητηθεί στρατηγικός εταίρος για να αποκτήσει ποσοστό στον ΟΤΕ, αλλά η διατήρηση του μάνατζμεντ από το κράτος, όπως αξίωνε ο πωλητής, αποτέλεσε σημαντικό πρόσκομμα στην προσπάθεια αυτή, για αυτό και στο τέλος επελέγη η διαδικασία του placement, καθώς έπρεπε πάση θυσία να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του 2007, ο οποίος προέβλεπε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Η προσπάθεια πώλησης του ΟΤΕ ξεκίνησε το 1992, επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Μητσοτάκη. Ιθύνων νους της πώλησης του Οργανισμού ήταν ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Στ. Μάνος.
Τα σχέδια δεν ευοδώθηκαν, καθώς ως γνωστόν η τότε κυβέρνηση «έπεσε» και στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν κέρδισε το ΠαΣοΚ. Από την εισαγωγή του Οργανισμού στο ΧΑ, τη σκυτάλη των μετοχοποιήσεων (σ.σ.: σοσιαλιστικός όρος, καθώς οι λέξεις ιδιωτικοποίηση ή αποκρατικοποίηση δεν ηχούσαν καλά στα αφτιά των συνδικαλιστών) πήραν οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, οι οποίες όπως προκύπτει και στον πίνακα συχνά πυκνά ρευστοποιούσαν από ένα κομμάτι του ΟΤΕ, για να κλείσουν τις τρύπες των προϋπολογισμών και να μειώσουν το χρέος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον τα δύο κόμματα για το μόνο το οποίο κατηγορεί το ένα το άλλο είναι οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα πακέτα και όχι αυτή καθεαυτή η πολιτική συρρίκνωσης της κρατικής περιουσίας.
πηγή;Το ΒΗΜΑ, 01/07/2007 ,Ζ. ΤΣΩΛΗΣ – Β. ΚΩΤΣΗΣ .Σελ.: D02