όπως αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο που ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία την έκθεση συναπόφασης.
Η χρήση βιομετρικών στοιχείων –στοιχεία προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα– στα διαβατήρια αποφασίστηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 σε μία προσπάθεια για την ενίσχυση της ασφάλειας στα δημόσια έγγραφα. Ωστόσο, γρήγορα έγινε σαφές ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα των παιδιών δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί αλλάζουν σημαντικά όσο αναπτύσσονται τα παιδιά.Πάντως ειδικά για τις χώρες όπου παιδιά 6-12 ετών δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, η πρακτική της λήψης των αποτυπωμάτων θα συνεχιστεί για άλλα τέσσερα χρόνια.
Εξαίρεση θα υπάρχει και για όσους δεν είναι σε θέση να δώσουν αποτυπώματα.
Τριάντα ευρωπαϊκές χώρες –οι 27 χώρες της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία– θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν από τις 29 Ιουνίου 2009 ένα νέο τύπο διαβατηρίου που θα περιλαμβάνει βιομετρικά στοιχεία.
* Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε επίσης την έκθεση Cappato σχετικά με την ευκολότερη πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα των θεσμικών οργάνων. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ακόμη ότι προγενέστερη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενισχύει την αρχή, σύμφωνα με την οποία όλα τα έγγραφα των θεσμικών οργάνων θα πρέπει να δημοσιεύονται και ότι οποιαδήποτε εξαίρεση από την εν λόγω αρχή πρέπει να είναι περιορισμένη και να ερμηνεύεται συσταλτικά.
πηγή;Newsroom ΔΟΛ