Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι το σχέδιο του για τη δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργα υποδομής από τη δεκαετία του 1950 και μια τεράστια προσπάθεια να μειωθεί η ενέργεια που χρησιμοποιείται από την αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ θα προωθήσουν επίσης την πρόσβαση στο Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και θα εκσυγχρονίσουν τα σχολικά κτήρια σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε. “Χρειαζόμαστε δράση…, και τη χρειαζόμαστε τώρα”, είπε ο Ομπάμα στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό διάγγελμα του Δημοκρατικού Κόμματος, μία ημέρα αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι οι Αμερικανοί εργοδότες περιέκοψαν 533.000 θέσεις εργασίας μέσα στον Νοέμβριο, τις περισσότερες εδώ και 34 χρόνια.
Ο Ομπάμα, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση, την ώρα που η ανεργία έχει φτάσει το 6,7% και μπορεί να ξεπεράσει και το 8% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Για το σκοπό αυτό ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο του να βρει ένα σχέδιο για τη δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2011.
Αναμένεται επίσης ότι τον Ιανουάριο το Κογκρέσο θα περάσει ένα νέο νομοσχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας, το οποίο θα είναι έτοιμο να υπογραφεί από τον Ομπάμα αμέσως μετά την ορκωμοσία του. “..Αρχικά, θα ξεκινήσουμε μια τεράστια προσπάθεια για να κάνουμε τα δημόσια κτήρια πιο αυτόνομα ενεργειακά. Σήμερα η κυβέρνησή μας πληρώνει το μεγαλύτερο λογαριασμό στον κόσμο για την ενέργεια..”, τόνισε.
Η αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων θέρμανσης και η εγκατάσταση οικονομικών λαμπτήρων στα κτήρια των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα γλιτώσουν τους φορολογούμενους από εκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, είπε. Εκατομμύρια νέες θέσεις θα δημιουργηθούν επίσης από “..τη μεγαλύτερη νέα επένδυση στις εθνικές υποδομές μετά τη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας τη δεκαετία του 1950..”, τόνισε ο Ομπάμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ακριβές ποσό.
Με βάση το σχέδιό του οι Πολιτείες θα χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση αν δεν ενεργήσουν γρήγορα για να κατασκευάσουν ή να επισκευάσουν δρόμους και γέφυρες. “..Θα θέσουμε έναν απλό κανόνα: χρησιμοποιήστε τα (τα χρήματα), αλλιώς θα τα χάσετε..”, υπογράμμισε.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό των σχολείων ώστε να γίνουν ενεργειακά πιο αυτόνομα και να εγκατασταθούν νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις τάξεις. “..Θα ανανεώσουμε επίσης το σύστημα υψηλών ταχυτήτων. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να κατατάσσονται στη 15η θέση όσον αφορά τη διάδοση της ευρυζωνικότητας..”, είπε. Διευκρίνισε ότι θέλει να συνδεθούν περισσότερα σχολεία και βιβλιοθήκες με το Ίντερνετ και να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά νοσοκομεία θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.
Εάν όλα τα ιατρεία και τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έχουν ιατρικά αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή “θα μειωθεί η γραφειοκρατία, θα προληφθούν τα ιατρικά λάθη και θα εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο”, κατέληξε./APE,youtube
Στην Ελλάδα την ίδια ώρα πια είναι η κατάσταση;;;
Νίκος Βάνης
“Κρίση.., με πιάνει κρίση”
όπως λέει και το λαϊκό άσμα, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και καμιά απ΄αυτές δεν υλοποιείται. Παίζουν με τον πόνο και την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Η τεχνική παγκόσμια κρίση στις περισσότερες κυβερνήσεις επέφερε επαγρύπνηση, συσπείρωση, προσπάθεια απ΄ όλους τους τομείς, για να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την κρίση. Εδώ μόνο στην θεωρία γίνονται εξαγγελίες και στην πράξη μηδέν. Και εξηγούμε:
Η κυβέρνηση εξήγγειλε επίδομα θέρμανσης, και επίδομα για τους ανέργους. Τα γραφεία του ΟΑΕΔ εν όψη και των εορτών δεν πληρώνουν τίποτα, καθώς όπως πληροφορούμε δεν έχουν λάβει καμιά εγκύκλιο από τα Υπουργεία. Για να γίνει αυτό πρώτα χρειάζεται να ψηφιστεί με νόμο στην βουλή, έπειτα να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, αμέσως μετά να κοινοποιηθεί στον ΟΑΕΔ, και τελικά να έλθουν χρήματα, έτσι ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Δηλαδή “..ζήσε Μάη μου να φας τρυφηλή..”
Τα τιμολόγια κοινωφελής επιχειρήσεων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ,ΟΣΕ, ΕΡΤ ούτε σεντς του Ευρώ δεν έπεσαν, αντιθέτως ανέβηκαν. Δηλαδή το κράτος λέει θα καταπολεμήσει μέν την κρίση, αλλά χέρι στα τιμολόγια δεν βάζει, είναι μόνο θεωρίες και μπλα – μπλα!!!!.
Για τις τράπεζες όμως ο νόμος λειτούργησε αμέσως με τα 28 δις που έλαβαν από το κράτος ως στήριξη, αλλά δυστυχώς αυτές μέχρι σήμερα δεν διευκόλυναν κανέναν δανειολήπτη. Παράλληλα οι κατασχέσεις συνεχίζονται κανονικά.
Οι νταήδες των εισπρακτικών εταιρειών και αυτοί συνεχίζουν κανονικά τα βρισίδια και όχι μόνο, τρομοκρατούν τους δανειολήπτες, χωρίς φόβο και με την ευλογία μάλιστα της κυβέρνησης.
Οι συντάξεις μειώνονται, καθώς το ΕΚΑΣ συνεχίζεται να κόβεται από πολλούς συνταξιούχους.
Η ανεργία πλέον δεν συγκρατείται, ενώ το Υπουργείο Απασχόλησης αγρόν αγοράζει.
Στην δε αγορά γίνεται του κουτρούλη το πανηγύρι, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, οι τιμές των προϊόντων δεν συγκρατούνται, γιαυτό και δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό.
Επειγόντος .. “Χρειαζόμαστε δράση…, και τη χρειαζόμαστε τώρα !!!” Οχι χάος και αναρχία.