Ο Χρήστος Βησσαρίου, Διδάκτορας του N.W London University, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την πρόληψη του γήρατος, στο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com αναπτύσσει στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη το πολύ ενδιαφέρον θέμα, “Κυτταροθεραπεία – Αναζωογόνηση – Μακροζωΐα, κάτι που είναι άγνωστο για τους περισσοτέρους.
Ο Δρ.Χρήστος Βησσαρίου σπούδασε ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε την ειδικότητα του Δερματολόγου, και πριν από την ειδικότητα εκπαιδεύτηκε στις χώρες Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, πάνω σε διάφορα πεδία της ιατρικής όπως: Μεσοθεραπεία, Βελονισμό, με ιδιαίτερη προσοχή στην Αισθητική Δερματολογία και την αντιμετώπιση του γήρατος.
Είναι γνώστης θεραπειών πολλών ασθενειών, όπως:
Ακμή, αλλεργίες όλων των ειδών, ψωρίαση, ελλάτωσις ορέξεως – βουλιμίας, πάχος (απώλεια βάρους – αδυνάτισμα), κυτταρίτιδα, λιποδιάλυση, ψυχική ισορροπία (άγχος, stress, στεναχώρια, κ.τ.λ.π), πόνοι πάσης προελεύσεως (αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αρθρίτιδες), αναζωογόνηση του οργανισμού (ώστε να λειτουργεί όπως πριν από 10 χρόνια), ορθομοριακή διατροφή (ειδική για κάθε νόσο), ρυτίδες, ποιότητα δέματος, ανόρθωση στήθους και γλουτών χωρίς εγχείρηση, Botox, σύσφιξη δέρματος, ουλές, προβλήματα δέρματος, πανάδες, σακούλες ματιών, διπλοσάγωνο, μέλασμα, αποτρίχωση, και ότι έχει σχέση με το δέρμα και την αισθητική του κάθε ανθρώπου.
Συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια, Ελληνικά και ξένα περιοδικά φιλοξένησαν επιστημονικά άρθρα του.
Φίλοι, ακροατές απανταχού της γης, έχουμε μαζί μας στο ψηφιακό ραδιόφωνο έναν αξιόλογο επιστήμονα, τον Έλληνα ιατρό Δερματολόγο, Χρήστο Βησσαρίου.
Καλημέρα σας γιατρέ, τι κάνουμε;;
Χρήστος Βησσαρίου: Στέλνω την καλημέρα μου σε όλους, δόξα τω θεώ είμαι καλά.
Ν. Βάνης: Συγκαταλέγεσθε μεταξύ των λαμπρών επιστημών της ιατρικής. Επιτελείται λειτούργημα, άσχετα εάν η πολιτεία το θεωρεί ως επάγγελμα.
Χ. Βησσαρίου: Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι΄ αυτό εμείς οι γιατροί.
Ν. Βάνης: Ας έλθουμε στην επιστήμη σας, θέλω να μας κατατοπίσετε πλήρως γιατί μας ακούει πολύς κόσμος.
Χ. Βησσαρίου: Από πού θέλετε να ξεκινήσουμε.
Ν. Βάνης: Να ξεκινήσουμε από την κυτταροθεραπεία.
Χ. Βησσαρίου: Είναι μια θεραπεία που ουσιαστικά ξεκίνησε γύρω στο 1933-1934 αρχίζοντας με τον πολύ γνωστό Δόκτωρ Νίχανς . Μάλλον στην αρχή ξεκίνησε ο Μπράουν Σίκουορτ, που κατάλαβε τις αναζωογονητικές δυνατότητες που έχει ένα μόσχευμα, μετά ο Δόκτωρ Φιλάτωφ ανέπτυξε καλύτερα την τεχνική για μοσχεύματα πλακούντος, και τελικώς ο Νίχανς είναι ο πρώτος που έλαβε κυτταροπαραθυροειδείς αδένες και τα έβαλα σε ενέσιμα σε μια ασθενή, που της είχαν αφαιρεθεί κατά λάθος σε μια εγχείρηση οι παραθυροειδείς αδένες. Η γυναίκα ήταν για να πεθάνει, αλλά έζησε. Από εκεί ξεκινά ουσιαστικά η κυτταροθεραπεία.
Ν. Βάνης: Σήμερα σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε γιατρέ μου.
Χ. Βησσαρίου: Να το πω λίγο διαφορετικά, ξεκίνησε στην αρχή σαν πρόγραμμα αναζωογόνησης του οργανισμού, δηλαδή να κάνει τον οργανισμό να λειτουργεί όπως πριν από δέκα χρόνια. Άτομα όμως που έκαναν πολλές φορές την θεραπεία αυτή, είδαν ότι είχαν ορισμένες ασθένειες που σιγά – σιγά πήγαιναν καλύτερα, ή χανόντουσαν. Και έτσι ξεκίνησε η έρευνα πλέον πάνω σε διαφόρους νόσους που υπήρχαν. Βρέθηκε να έχει πάρα πολύ καλή απόδοση σε πάρα πολλές νόσους από θεραπεία μέχρι τουλάχιστον μεγάλη βελτίωση, και σε νόσους που η κλασική ιατρική δεν μπορεί να αποδώσει.
Ν. Βάνης: Έχω πληροφορηθεί ότι η συγκεκριμένη θεραπεία βοηθά πάρα πολύ τα παιδιά με σύνδρομο Ντάουν, αληθεύει αυτό γιατρέ;;
Χ. Βησσαρίου: Βεβαίως, διώχνει το προσωπείο Ντάουν και ανεβάζει και το νοηματικό πηλίκον. Όμως όσο πιο μικρό είναι το άτομο στο οποίο θα γίνει η θεραπεία, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε.
Ν. Βάνης: Δηλαδή,λέτε ότι όταν ο ασθενής είναι μικρός έχει πολλές πιθανότητες να θεραπευθεί τελείως.
Χ. Βησσαρίου: Το εάν επανέρχεται 100% δεν μπορώ να σας το πω, αλλά σίγουρα φεύγει το προσωπείο και οπωσδήποτε όπως σας είπα ανεβαίνει και το νοηματικό πηλίκον. Ίσως δεν θα φτάσει στο 140 αλλά θα έχει ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, που θα είναι συνεννοήσημο, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην ζωή.
Ν. Βάνης: Στην Ελλάδα γιατρέ, η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται σε κάποιες κλινικές ή νοσοκομεία;;
Χ. Βησσαρίου: Όχι δεν γίνεται. Κοιτάξτε για να πάρει κάποιος την γνώση αυτή, να εξειδικευθεί όμως λέμε, πρέπει να υπάρχουν δύο άτομα, που να τον συστήσουν εκεί που γίνονται τα μαθήματα, και έτσι να ξεκινήσει να πάρει μαθήματα για να τελειώσει. Προς το παρών για τα μαθήματα αυτά χρειάζονται 15 χρόνια, γι΄ αυτό και η συγκεκριμένη θεραπεία δεν γίνεται στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.
Ν. Βάνης: Στο εξωτερικό όμως αυτή η θεραπεία γίνεται εδώ και χρόνια.
Χ. Βησσαρίου: Βεβαίως και γίνεται.
Ν. Βάνης: Απ΄ ότι γνωρίζουμε επώνυμοι, καλλιτέχνες και μη, έχουν κάνει την συγκεκριμένη θεραπεία, και είδαν θεαματικά αποτελέσματα.
Χ. Βησσαρίου: Είναι πολύ περισσότερα τα ονόματα των επωνύμων απ΄ όσα ξέρετε, στα άγνωστα δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ν. Βάνης: Η συγκεκριμένη θεραπεία γιατρέ. γίνεται σε κλινικές της Ελβετίας απ΄ ότι γνωρίζω.
Χ. Βησσαρίου: Ξεκίνησε από κλινικές της Ελβετίας , αλλά τώρα γίνεται σ΄ όλον τον κόσμο.
Ν. Βάνης: Ένας συνάδελφος σας για να ακολουθήσει την εξειδίκευση αυτή πόσα χρόνια χρειάζεται;;
Χ. Βησσαρίου: Εγώ χρειάστηκα πέντε χρόνια, πήγαινα κάθε μήνα Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή.
Ν. Βάνης: Κάποιοι συνάδελφοι σας εδώ στην Θεσσαλονίκη είδαν με πολύ ενδιαφέρον την ειδικότητα, και συγκεκριμένα την εξειδήκευση αυτή.
Χ. Βησσαρίου: Έχει ενδιαφέρον, εγώ το κάνω σχεδόν 20 χρόνια και θεωρώ πως είναι πράγματι ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.
Ν. Βάνης: Αυτή η συγκεκριμένη θεραπεία γιατρέ μου στο εξωτερικό τι θα κοστίσει, σε μια οικογένεια που έχει ένα παιδί με σύνδρομο Ντάουν.
Χ. Βησσαρίου: Μια λογική θεραπεία είναι γύρω στα 3.500 Ευρώ.
Ν. Βάνης: Το ποσό δεν είναι πολύ μεγάλο.
Χ. Βησσαρίου: Για τα αποτελέσματα που δίνει είναι πολύ λίγα τα χρήματα. Υπήρξαν καρκινοπαθείς που οι γιατροί είπαν στους δικούς τους, πάρτε τους στο σπίτι διότι σε 2-3 μήνες τελειώνουν, ας τους έχετε κοντά σας τουλάχιστον. Αυτοί λοιπόν κρατήθηκαν στην ζωή 3-4 χρόνια με καλή ποιότητα ζωής, με διακοπές, ορισμένοι δεν ήξεραν καν τι είχαν, τι είναι αυτές οι ενέσεις , είναι βιταμίνες.
Ν. Βάνης: Αυτό το ενέσιμο υλικό γιατρέ τελικά είναι βιταμίνες;;
Χ. Βησσαρίου: Όχι είναι κύτταρα από έμβρυα ζώων.
Ν. Βάνης: Τελικά. η επιστήμη γιατρέ πήγε πολύ μπροστά, πολλοί άνθρωποι που θα έφευγαν από την ζωή θεραπεύονται. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη θεραπεία εξελίσσεται συνεχώς.
Χ. Βησσαρίου: Εδώ που τα λέμε τα στίμσερς από την κυτταροθεραπεία έχουν εξελιχθεί. Κάθε χρόνο βγαίνουν ορισμένα καινούργια πράγματα. Και για να επανέλθω στο πρόγραμμα της αναζωογόνησης του οργανισμού, ουσιαστικά το 35ο έτος της ηλικίας είναι το έτος καμπής του οργανισμού.
Δηλαδή ότι αρρώστιες έχουμε σχετικά είναι σε μικρή ηλικία και μετά τα 20-30-35 χρόνια έχουμε μια άψογη σχεδόν υγεία. Αλλά μετά το 30ο έτος αρχίζει και χάνεται η λειτουργία του θύμου αδένος και τελικά πέφτει οριακά προς το μηδέν. Οπότε από την στιγμή που χάνεται ο θύμος αδήν αρχίζουν τα προβλήματα μετά τα 35 χρόνια.
Θεωρείται έτος καμπής για την θεραπεία αναζωογόνησης, εδώ δεν μιλάμε για κάποια νόσο, αλλά απλά για την αναζωογόνηση του οργανισμού. Η θεραπεία αυτή ξεκινά από το 35ο έτος λογικά και υπάρχουν έτοιμα σχήματα για άνδρα και γυναίκα, ανά πενταετία, γιατί σαφώς άλλα χρειάζεται ο άνδρας, άλλα η γυναίκα, και ανά πενταετία μεταβάλλονται οι ανάγκες.
Ν. Βάνης: Μπορεί κάποιος γιατρέ που είναι 75 ετών να κάνει την συγκεκριμένη θεραπεία;;
Χ. Βησσαρίου: Βεβαίως και μπορεί να την κάνει.
Ν. Βάνης: Την θεραπεία αυτή γιατρέ μετά από πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να την επαναλάβει, θέλω να πω ότι υπάρχουν στάνταρς;;
Χ. Βησσαρίου: Όποτε θέλει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μια θεραπεία αναζωογόνησης εγώ θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να την επαναλάβει κάθε δύο χρόνια. Σε μένα και την σύζυγο μου την πάω κάθε δύο χρόνια, στους γονείς μια φορά τον χρόνο. Ο πατέρας μου είναι 96 ετών.
Ν. Βάνης: Όταν διάβασα το βιογραφικό σας διαπίστωσα ότι είστε ένας χαρισματικός επιστήμων, μπράβο σας, εδώ στην Ελλάδα επιστήμονες σαν εσάς βοηθούν τον κόσμο, στο να κάνει αυτές τις θεραπείες. Πρέπει όμως να πούμε γιατρέ μου ότι ο πολύς κόσμος έχει άγνοια των συγκεκριμένων θεραπειών.
Χ. Βησσαρίου: Παλαιότερα είχα μιλήσει σε όλα τα κανάλια και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς για το θέμα αυτό.
Ν. Βάνης: Γι΄ αυτό θα πρέπει να γίνουν γνωστές οι θεραεπείες αυτές, διότι ο άνθρωπος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας, κυρίως όταν είναι παιδιά, η ψυχή μου σπάει. Θα πρέπει και εμείς όσο το δυνατόν να βοηθούμε, αναδεικνύοντας αυτές τις θεραπείες.
Χ. Βησσαρίου: Για το θέμα της αναζωογόνησης από το 35ο έτος ίσως να μην σας το είπα πριν, από εκεί και μετά ο οργανισμός συνεχώς πλάθει καινούργια κύτταρα. Αλλά από το 35ο έτος και μετά κάθε νέα γενιά κυττάρων δεν είναι πιστό αντίγραφο της προηγούμενης, κάπου υστερεί πάντα, οπότε αρχίζει ο οργανισμός και γίνεται πιο τρωτός, αλλά εάν μιλάμε για οποιοδήποτε άλλον, για σύνδρομο Ντάουν μπορεί να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο μικρός.
Ν. Βάνης: Με τη συγκεκριμένη θεραπεία γιατρέ αναζωογονείται και το δέρμα μας;;
Χ. Βησσαρίου: Να σου το πω αλλιώς, στα κύτταρα υπάρχει ένα φιαλίδιο με ολικό έμβρυο που περιέχει τα πάντα, ο πλακούντας που είναι σαφώς αναζωογονητικό όργανο, αλλά από εκεί και έπειτα το κάθε όργανο μας, δηλαδή ήπαρ σε ένα φιαλίδιο, εγκέφαλος σε ένα φιαλίδιο, δέρμα, μυϊκός ιστός, οστά, ότι θέλουμε, επίσης και τα επί μέρους μέσα στον εγκέφαλο, παρεγκεφαλίδα, φλοιός, τα πάντα είναι χωριστά.
Οπότε ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάποιος χρησιμοποιούμε αυτό που πρέπει. Τώρα εάν βάλλουμε περισσότερα κύτταρα δέρματος θα κάνει καλό και στο δέρμα. Αλλά θεωρώ πως το δέρμα είναι το λιγότερο, το θέμα είναι να δουλεύει καλά ο οργανισμός από μέσα. Βεβαίως και υπάρχουν τα κύτταρα μεσεγχύματος που βοηθούν πάρα πολύ στο δέρμα.
Ν. Βάνης: Μήπως η θεραπεία αυτή φέρνει αποτελέσματα και στους πάσχοντες από καρκίνο του δέρματος;;
Χ. Βησσαρίου: Ακούστε με, σε καρκίνους γίνεται η θεραπεία που αυξάνει το αμυντικό σύστημα, δηλαδή εάν ο καρκίνος είναι να κάνει πέντε βήματα το χρόνο, κάνει ένα, αυτή είναι η έννοια, αυξάνουμε την ανοσία στον καρκίνο.
Ν. Βάνης: Γιατρέ έχει γίνει κάποια επιστημονική στατιστική τα τελευταία χρόνια με τα αποτελέσματα και τα οφέλη της συγκεκριμένης θεραπείας;;
Χ. Βησσαρίου: Κοιτάξτε στατιστικές δεν έχω αυτήν την στιγμή για να σας πω.
Ν. Βάνης: Θέλω να πω ότι η παγκόσμια οργάνωση υγείας θα πρέπει να έχει κάποια στατιστικά στοιχεία, η δεν τα ανακοινώνει;;
Χ. Βησσαρίου: Δεν το έχω δει, για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω ψάξει, και δεν μου ήλθε και κανένα mail με κάτι τέτοιο. Επειδή κάνω πολλά πράγματα προσπαθώ να παίρνω την ουσία, από το κάθε τι, εάν αρχίσω και ψάχνω πολύ περισσότερο δεν έχω τον χρόνο.
Ν. Βάνης: Σωστά διότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος με όλα αυτά που κάνετε.
Χ. Βησσαρίου: Την στιγμή που εγώ τόσα χρόνια έχω δει το αποτέλεσμα, τι να την κάνω την στατιστική. Εγώ το καταλαβαίνω, απλά σας δίνω την δική μου θέση απέναντι σ΄ αυτό.
Ν. Βάνης: Γιατρέ τι ενδιαφέρον έδειξε το κράτος για την συγκεκριμένη θεραπεία;;
Χ. Βησσαρίου: Εγγίζει τα όρια του μηδενός
Ν. Βάνης: Με άλλα λόγια μας λέτε ότι, δεν ενδιαφέρεται καθόλου. Μια λοιπόν και σας έχω στον αέρα ήθελα να μου πείτε στο που βαδίζει σήμερα η υγεία μας στην Ελλάδα;; Διότι αυτή η συνέντευξη θα δημοσιευθεί στην απόλυτη τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr, και στην έντυπη εφημερίδα Fenomeno News που διανέμεται δωρεάν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, και σε διάφορους άλλους νομούς.
Χ. Βησσαρίου: Η υγεία είναι συνάρτηση της ψυχής, του πνεύματος, και του σώματος. Εάν κάποιος είναι πολύ στρεσαρισμένος, δεν βοηθά καθόλου την υγεία, ίσια – ίσα την καταστρέφει. Καταστρέφει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Ν. Βάνης: Λέτε δηλαδή ότι το στρες είναι καταστροφικό για την υγεία μας.
Χ. Βησσαρίου: Αυτό είναι σχεδόν για όλον τον κόσμο, από εκεί και έπειτα εξαρτάται το που ζει, τι ακτινοβολία δέχεται, τι τρώει, τι εισπνέει, πράγματα που δεν τα βάζουμε συχνά στο μυαλό μας, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικά.
Ν. Βάνης: Αυτά που μας απαριθμείται γιατρέ είναι οι αιτίες επιδείνωσης της υγείας μας.
Χ. Βησσαρίου: Δεν μπορείτε να φανταστείτε το τι τρώμε, εάν ψάξετε καλά τα φαγητά, θα δείτε ότι μας δίνουν τραγικά πράγματα.
Ν. Βάνης: Όμως γιατρέ μου τα τρώει ο κόσμος και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.
Χ. Βησσαρίου: Αυτό μένει ασχολίαστο.
Ν. Βάνης: Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το κράτος ιδίως για τα τρόφιμα.
Χ. Βησσαρίου: Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ν. Βάνης: Γιατρέ νομίζω πως μας διαφωτίσατε πλήρως, αλλά θα ήθελα να σας έχουμε και πάλι, σαν άτυπο συνεργάτη, για να μας δίνετε πληροφορίες, και να μας ενημερώνετε.
Χ. Βησσαρίου: Εάν μπορώ, να κάνω κάτι, ευχαρίστως.
Ν. Βάνης: Γιατρέ μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που σήμερα ήσασταν μαζί μας στο ψηφιακό ραδιόφωνο, αλλά από τώρα και στο εξής θα έχουμε συχνή επαφή. Θα σας στείλω και τα έντυπα.
Χ. Βησσαρίου: Και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Ν. Βάνης: Όλα αυτά που μας είπατε είναι πολύ σημαντικά για τον κόσμο, που μας ακούει, και απ΄ ότι βλέπω είναι αρκετός, διότι αυτό το καλό έχει η ψηφιακή τεχνολογία, στο να μπορούμε να βλέπουμε και πόσοι μας ακούν.
Χ. Βησσαρίου: Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, γεια σας.