μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, (Δ.Σ.Θ) φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” (12/6/ 2009), στο web radio elliniko-fenomeno.com,για να απαντήσει σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη πολιτικής, κοινωνικής, και νομικής φύσεως.
Να καλημερίσουμε τον φίλτατο Χρήστο Βάρδα, έναν εκ των καλυτέρων νομικών της πόλης.
Τι κάνουμε κύριε Βάρδα;;
Χρήστος Βάρδας: Καλημέρα κύριε Βάνη, καλημερίζω και τους ακροατές.
Ν. Βάνης: Πως Βλέπετε το πολιτικό κλίμα, αλλά και το θέμα της Siemens που είναι επίκαιρο, αυτό το χρονικό διάστημα με τις προφυλακίσεις διαφόρων προσώπων;; Θέλω να αναφερθούμε στην ουσία του προβλήματος.
Χ. Βάρδας: Νομίζω κύριε Βάνη ότι τον τελευταίο καιρό ζούμε ένα από τα πλέον άσχημα πολιτικά κλίματα των χρόνων της μεταπολίτευσης, με την σκανδαλολογία στο έπακρον, και από τα δύο κόμματα που κυβερνούν την χώρα τα τελευταία χρόνια .
Θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αφήσουμε την σκανδαλολογία, και να μπούμε στην ουσία των προβλημάτων του τόπου. Βέβαια είναι δεδομένο ότι σε προεκλογική περίοδο και οι δύο μεγάλες παρατάξεις βρίσκουν την ευκαιρία να χτυπήσει η μία την άλλη για λάθη, παραλήψεις και ευθύνες των κυβερνητικών στελεχών, κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης τους.
Όσον αφορά την Siemens, το μόνο που ήθελα αυτήν την στιγμή να σχολιάσω, είναι κατά την γνώμη μου, το άκυρο, το άτοπο της σύλληψης της οικογένειας του κυρίου Καραβέλα, διότι πιστεύω ανεξαρτήτως του νομίμου, του έγκυρου της διαδικασίας, χωρίς να αμφιβάλλω για την νομιμότητα της σύλληψης.
Θεωρώ ότι όταν έχουμε κάποιον ο οποίος έχει τελέσει μαζεμένες αξιόποινες πράξεις και τον αφήσουμε να φύγει, τον εκβιάζουμε κατ΄ ουσίαν, γιατί αυτό κάνουμε με την σύλληψη των μελών της οικογενείας του, είναι μάλλον μαφιόζικος τρόπος άσκησης εξουσίας.
Μου θυμίζει δηλαδή την οργάνωση της μαφίας της Ιταλίας, η οποία εκβίαζε με απαγωγές ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος. Εν πάσει περιπτώσει νομίζω ότι μ΄ αυτά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που σαν Ελληνικός λαός, είμαστε πολλοί ώριμοι για να κρίνουμε, τόσον τις πράξεις τις πολιτικής όσο και της δικαστικής εξουσίας. Είμαι απ΄ αυτούς που πάντα λέω ότι ο λαός τελικά είναι πολύ έμπειρος, και πολύ ώριμος στο τι ψηφίζει. Την Κυριακή θα το αποδείξει για άλλη μια φορά.
Ν. Βάνης: Η οικογένεια του κυρίου Καραβέλα προφυλακίστηκε βάσει του νόμου περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι σεβάσμιοι όμως κατά τα άλλα δικαστές θα έπρεπε να σκεφθούν ότι το θέμα δεν πήγε καθόλου στην βουλή, διότι έκλεινε λόγω των εκλογών. Τα χρήματα αυτά τα διακινούσε ο συγκεκριμένος διευθυντής στην Ελλάδα. Ποιος του τα έδινε;;
Χ. Βάρδας: Εδώ όπως καλά έχετε ακούσει αυτήν την στιγμή φτάνουμε σ΄ ένα σημείο στο οποίο ένας ιδιώτης, ένας άνθρωπος ο οποίος ασκεί ένα επάγγελμα, κατ΄ ουσία είναι ιδιωτικός υπάλληλος της Siemens. Σαν κράτος αυτήν την στιγμή έχουμε εμπλακεί, στο να δούμε γιατί αυτός ο ιδιωτικός υπάλληλος έκλεψε, ή δωροδοκήθηκε, ή υπεξαίρεσε τα χρήματα της ιδιωτικής εταιρείας η οποία τον είχε προσλάβει. Σαφώς και είναι αξιόποινες οι πράξεις εάν έχουν τελεστεί, να τις δούμε όμως και να τις ερευνήσουμε.
Ν. Βάνης: Θα έπρεπε να ισχύσει ο φορολογικός νόμος, εφόσον δεν τα είχε δηλώσει.
Χ. Βάρδας: Αυτό το οποίο δεν βλέπουμε να εμφανίζεται είναι εάν αυτά τα χρήματα που ακούμε έχουν διακινηθεί μέσα από την Siemens, πήγαν σε στελέχη του δημοσίου;; Σε κρατικά στελέχη της περιόδου ΠΑΣΟΚ, σε κρατικά στελέχη της ΝΔ. Δεν ακούγεται κάτι γι΄ αυτό, ο μόνος που βγήκε καθαρά και είπε ήταν ο κύριος Τσουκάτος.
Ν. Βάνης: Αυτός δήλωσε ότι πήρε 1.000.000, αλλά τα πήγε στο κόμμα
Χ. Βάρδας: Από εκεί και πέρα όλο το σκάνδαλο της Siemens γίνεται και με την καθοδήγηση των δημοσιογράφων ως προς το τι βγαίνει προς τα έξω.
Ν. Βάνης: Η καθοδήγηση των δημοσιογράφων πάει σε λάθος δρόμο.
Χ. Βάρδας: Είναι πρόβλημα της Siemens η οποία θα έπρεπε να είχε αντικαταστήσει το στέλεχος της, εάν πραγματικά ο άνθρωπος αυτός επαναλαμβάνω, έχει διαπράξει οποιανδήποτε αξιόποινη πράξη. Ως προς τα χρήματα που διακινήθηκαν για να δωροδοκηθούν, διότι η Siemens μιλά ότι δόθηκαν χρήματα για μίζες, προς στελέχη του κρατικού μηχανισμού, προφανώς για να υπογράψουν συμβάσεις , με ανάθεση, ή με διαγωνισμό της Siemens, ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. Εκεί είναι το μεγάλο φαγοπότι, και αυτό θέλει να βρει ο κόσμος. Ποιοι τα πήραν, γιατί τα πήραν, και τι υπέγραψαν.
Ν. Βάνης: Θέλω να πω το εξής: Όσον αφορά το θέμα του ανακριτή που κάνει τις προφυλακίσεις τον τελευταίο καιρό, ποιος έχει υπογράψει την σύμβαση;; Όλοι γνωρίζουμε ότι υπογράφουν ο υπουργοί και όχι ο υπάλληλος και ο κάθε υπάλληλος. Μιλάμε για το που πήγαν τα χρήματα, και εάν βρέθηκαν χρήματα στον ίδιο, διότι αυτός τα μετακινούσε.
Όταν είσαι οικονομικός διευθυντής η δουλειά σου είναι να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά της εταιρείας. Το θέμα είναι ότι δεν θα έπρεπε ο συγκεκριμένος δικαστής να δει που διακινούνται, και για ποιο λόγο τα χρήματα;; Και την ευθύνη να έχουν οι Υπουργοί, διότι στην ουσία αυτοί είναι που υπογράφουν τις συμβάσεις, και αναθέσεις έργων. Κι αν στέκει νομικά, διότι από την πείρα μου στο δικαστικό ρεπορτάζ, βλέπω ότι δεν στέκει.
Χ. Βάρδας: Εδώ έχουμε μια σωρεία παραλήψεων, κυβερνητικών και δικαστικών. Δεν θα μπω στην διαδικασία τώρα να κρίνω το εάν μεμονωμένα έγινε μια παράληψη από τις δικαστικές αρχές, ή από την κρατική εξουσία. Αυτό που ενδιαφέρει αυτήν την στιγμή είναι ο κύριος ανακριτής θα έπρεπε κανονικά να είχε εκδώσει νωρίτερα ένταλμα για τον κύριο Καραβέλα, να τον είχε προσαγάγει για να μιλήσει, και να τον ρωτήσει, που πήγαν τα χρήματα;; Ποιος τα πήρε ο ίδιος;; Τα έδινε άλλού;;
Και όχι αφού έφυγε μπήκαμε στην διαδικασία να παίζουμε το Τζεϊμς Μποντ με την Ουρουγουάη, να συλλαμβάνουμε μετά τα μέλη της οικογενείας του, και να του λέμε “εμείς δεν μπορέσαμε να βρούμε εσένα, αλλά βρήκαμε την οικογένεια σου”. Το θεωρώ ότι είναι ανήθικο, δεν λέω ότι νόμιμο αυτό που έγινε. Εάν θυμάσαι είχε γίνει μια μεγάλη κουβέντα πριν από μήνες, “ότι είναι μόνιμο δεν είναι και ηθικό”.
Δηλαδή αυτήν την στιγμή μια κοπέλα 22 ετών η οποία συλλαμβάνεται σε ένα ταξί για πράγματα τα οποία έγιναν πιθανότατα μόλις είχε ενηλικιωθεί, στα 18, ή στα 19 της χρόνια, και δεν είχε γνώση. Εγώ σας λέω πράγματι είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας που υπάρχει. Εγκλημάτησε εις βάρος του Ελληνικού λαού;;
Ν. Βάνης: Όχι βέβαια δεν καταχράστηκε χρήματα του δημοσίου, το οποίο νομίζω ότι χρημάτισε η ίδια η εταιρεία.
Χ. Βάρδας: Ναι, αλλά η ιδιωτική εταιρεία η οποία χρημάτιζε τους Έλληνες πολιτικούς, για να απολαμβάνει της εύνοιας τους, εκεί είναι το ζήτημα στο οποίο θα δοθεί το βάρος. Όσον αφορά επαναλαμβάνω τις κινήσεις του ανακριτή, και των υπολοίπων αρχών, θεωρώ ότι υπάρχουν παραλήψεις οι οποίες δεν ξέρω, δεν έχω μπροστά μου την δικογραφία, δεν μπορώ να ξέρω αυτά που γνωρίζει ο ανακριτής. Θεωρώ όμως ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κινήσεις πολύ καλύτερα.
Ν. Βάνης: Η έκβαση της δικαστικής υπόθεσης δεν είναι σωστή. Εγώ προβλέπω από την εμπειρία μου, ότι μπορεί να προφυλακίσουν τους συγγενείς για ένα χρονικό διάστημα, και μετά να τους αποφυλακίσουν.
Χ. Βάρδας: Ακούστε λίγο κύριε Βάνη, αυτός ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα εφαρμογής. Έχουν απαιτήσει και από εμάς τους δικηγόρους να καταδίδουμε τους πελάτες μας, πράγματα τα οποία έχουμε αρνηθεί, και δεν υπάρχει περίπτωση τουλάχιστον εγώ να το πράξω. Αλλά δεν γίνεται σε μια κοινωνία η οποία θέλει να εφαρμόζει το δίκαιο, αυτό να μην συνοδεύεται από την ηθική.
Δεν γίνεται να εφαρμόζουμε κανόνες που έχει θέσει η μαφία προ 20ετίας, ή 30ετία. Ούτως ή άλλως εδώ έχουμε ανθρώπους οι οποίοι χρηματίστηκαν, θα πρέπει να τους βρουν, να τους ονομάσουν, και να τους φυλακίσουν. Είναι σαφές ότι κάποιοι απ΄ αυτούς θα ξεφύγουν, διότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα, μέσα στην χαλαρότητα που ζούμε.
Ν. Βάνης: Ένα άλλο που συζητήθηκε κύριε Βάρδα, καθότι άριστος νομικός μπορείτε να μας δώσετε τα φώτα σας, είναι όσον αφορά τον νόμο περί μη ευθύνης υπουργών, που έχει κενά, και δεκάδες τρύπες. Αυτός είναι νόμος της χούντας και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με κάποιες αλλαγές που έγιναν.
Χ. Βάρδας: Δεν ξέρω τι θα με ρωτήσετε, ακούστε όμως, είναι αλήθεια ο λαός έχει αγανακτήσει από το γεγονός ότι η βουλευτική ασυλία κατ΄ αρχάς, και μετά θα πάμε στον νόμο περί μη ευθύνης υπουργών, χρησιμοποιείται από τους βουλευτές για ψύλλου πήδημα, ακόμα και για παράνομες πράξεις οι οποίες ανάγονται στον ιδιωτικό τους βίο. Δηλαδή χτυπά ένας βουλευτής με το αυτοκίνητο του ένα άνθρωπο τον τραυματίζει, ή τον σκοτώνει, απαλλάσσεται όμως λόγω βουλευτικής ασυλίας, από οποιανδήποτε δίωξη. Αυτό κατά την άποψη μου είναι άδικο.
Ν. Βάνης: Αυτό τόσα χρόνια θα έπρεπε να αλλάξει.
Χ. Βάρδας: Να έχετε υπ΄ όψιν σας τόσο οι βουλευτικές ασυλίες, όσο και κάποια προνόμια τα οποία δίδονται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού, έχουν την αναγωγή τους σε περασμένες δεκαετίες, της χούντας, της βίας και νοθείας κ.τ.λ.π. Διότι τότε η εκάστοτε εξουσία η οποία ήταν και ελαφρώς βάρβαρη, για να χρησιμοποιήσω και έναν όρο της μόδας, χρησιμοποιούσε τον εξής τρόπο:
Κατέστειλε την οποιανδήποτε διαδικασία, μαζεύοντας τους δικηγόρους,, βουλευτές, έπεφτε ξύλο και φυλάκιση, χωρίς να χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί να απολογούνται πουθενά. Μετά την μεταπολίτευση χρησιμοποιήθηκε ένας αυξημένος κωδικός προστασίας των βουλευτών, και συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού προκειμένου να απολαμβάνουν αυτής της ελευθερίας την οποία τόσο πολύ θέλαμε σαν λαός, και έχει μείνει μέχρι σήμερα η βουλευτική ασυλία, όπως και το Πανεπιστημιακό άσυλο, για όσους βρίσκονται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.
Αυτό όμως πρέπει προοδεύοντας η κοινωνία, να το μεταρρυθμίσουμε. Δηλαδή δεν γίνεται για ψύλλου πήδημα, για τα απλά αστικά αδικήματα οι βουλευτές να κρύβονται πίσω από την βουλευτική ασυλία.
Η βουλευτική ασυλία είναι πλέον δεδομένη σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να προσβάλλει το πολίτευμα, την ιδιότητα του βουλευτή ως εκπροσώπου του Ελληνικού λαού. Αυτή είναι η άποψη μου, για οτιδήποτε δεν θα πρέπει να υπάρχει ασυλία.
Ν. Βάνης: Πως βλέπετε το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα εν όψει των Ευρωεκλογών;
Χ. Βάρδας: Ούτως ή άλλως είμαστε πλέον σε μια εποχή που οι νέες γενιές αρχίζουν και ασχολούνται όλο και λιγότερο με αυτό που ονομάζεται πολιτική. Εμείς οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει κορυφαίες συγκρούσεις στο παρελθόν.
Ν. Βάνης: Την νεολαία δεν την αγγίζει πλέον η πολιτική.
Χ. Βάρδας: Μα δεν αντιλαμβάνεται η νεολαία ποιος είναι στην πολιτική, στην ουσία της είναι διαφορετικός. Αντιλαμβάνεται ποιος φαίνεται διαφορετικός.
Δηλαδή ο κύριος Καραμανλής φαίνεται στιβαρός, πιο ολοκληρωμένος πιο απόλυτος, πιο δυνατός.
Ο κύριος Παπανδρέου φαίνεται ως ήρεμη δύναμη, ο άνθρωπος που έχει όραμα και θέλει να αλλάξει πράγματα.
Η κυρία Παπαρήγα έχει το δικό της στερεότυπο λόγο, μιλά συνέχεια για τους αγώνες των εργαζομένων, και όποια παιδιά, δεν είναι κοντά σ΄ αυτό, δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, άσχετα εάν δεν έχουν δίκιο.
Ο Συνασπισμός του έκανε κακό η δημοσκοπική αύξηση που έφτασε μέχρι 17% διότι αυτόματα έβγαλε την φιλοδοξία, την αλαζονεία του θέλω να κυβερνήσω, έστω και σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον ένα κομμάτι της ηγετικής του ομάδας, πράγμα το οποίο αυτόματα τον οδήγησε σε πτώση του ποσοστού, το οποίο απορροφήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΛΑΟΣ έχει τις γνωστές του θέσεις σε Εθνικοπατριωτικό μέτωπο οι οποίες πολλές φορές είναι σωστές, άλλες όμως αγγίζουν τα όρια της ακρότητας.
Ν. Βάνης: Θέλω να σχολιάσουμε λίγο την υποψηφιότητα της κυρίας Τζαβέλα με το ΛΑΟΣ .
Χ. Βάρδας: Η κυρία Τζαβέλα είναι μια εξαίρετη παρουσία, αυτό οφείλω να το ομολογήσω, γιατί γνωρίζετε τις πολιτικές μου θέσεις.
Ν. Βάνης: Θέλω να πω ότι ούτε τις κυρίας Τζαβέλα οι θέσεις ταιριάζουν με το ύφος του κυρίου Καρατζαφέρη.
Χ. Βάρδας: Μα είναι σαφές. Η κυρία Τζαβέλα είμαι μια πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα για τις Ευρωβουλή, θα την κοσμεί πραγματικά, παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικά αντίπαλος μου. Από εκεί και πέρα θεωρώ και έτσι είναι ότι οι απόψεις της κυρίας Τζαβέλα δεν έχουν σε πάρα πολλά σημεία κανένα κοινό, με τις απόψεις του κυρίου Καρατζαφέρη, και των στελεχών του ΛΑΟΣ.
Ν. Βάνης: Θέλω να επανέλθουμε στην πόλη μας, μια και είστε ενεργό μέλος του δικηγορικού συλλόγου, αλλά και ασχολείστε με τα διοικητικά. Πως βλέπετε την κρίση, έχει αγγίξει και το δικό σας επάγγελμα;; Εγώ νομίζω κυρίως τους νέους δικηγόρους.
Χ. Βάρδας: Εγώ θεωρώ κύριε ΒΓάνη πρόβλημα έχουμε πλέον όλοι, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχει πρόβλημα ο διπλανός μου, και εγώ να μην έχω. Είναι σαφές αφού αυτό το πρόβλημα έχει φτάσει στην πόρτα, θα ακουμπήσει και εμένα. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει είναι ότι επειδή ως δικηγορικό σώμα, αυξανόμαστε με γεωμετρική πρόοδο, θα πρέπει να βρούμε λύσεις οι οποίες γι΄ αυτούς που ασκούν ενεργή και μαχόμενη δικηγορία, να είναι εφικτές, ώστε να τους δίδετε η δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς.
Δεν υπάρχουν πλέον οι παλιές εποχές που ο δικηγόρος θα γινόταν πλούσιος, αλλά αυτό που απαιτούμε πλέον και πρέπει να γίνει σύνθημα, είναι ότι μετά από 4 χρόνια Πανεπιστήμιο, και δύο χρόνια άσκηση, δεν μπορεί ένας επιστήμονας να ξωμολυσσά, και να αναγκάζεται να καταφύγει σε άλλα επαγγέλματα.
Εγώ επειδή με ξέρετε από πάρα πολύ παλιά, θεωρώ τον εαυτό μου μερικές φορές τυχερό, διότι λόγω του χαρακτήρος, και λόγω της ιδιότητος μπορεί αυτήν την στιγμή και μιλώ με μια άνεση πελατειακή.
Ο νέος δικηγόρος που βγαίνει κοιτά με δέος. Κατ΄ αρχήν σήμερα τα παιδιά μας τα μεγαλώσαμε ήπια απ΄ ότι εμείς, δεν υπάρχουν οι αλάνες που πηγαίναμε εμείς και παίζαμε μπάλα, πλακωνόμασταν και στο ξύλο με τους υπολοίπους πιτσιρικάδες, μεγαλώσαμε κυριολεκτικά στο δρόμο.
Τα νέα παιδιά μεγαλώνουν διαφορετικά, και μόλις δουν το τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος δικηγόρος τρομάζουν μπροστά στην ευθύνη. Δηλαδή να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας κοπέλας όταν μου είπε ότι η έρευνα στο υποθηκοφυλακείο για να γίνει είναι τεράστια ευθύνη, το ίδιο είναι και το να πάω να υπογράψω ένα συμβόλαιο. Μα η δουλειά του δικηγόρους είναι ευθύνη.
Άρα δεν φτάνει μόνο το ότι βγάζουμε πολλούς νομικούς από τις νομικές σχολές οι οποίοι είναι εύκολο να γίνουν δικηγόροι, μέσα από το σύστημα εξετάσεων. Τα παιδιά όμως που βγαίνουν από πίσω είναι πιο μαλθακά απ΄ ότι προηγούμενες γενιές. Γι΄ αυτό και συγκεκριμένα επαγγέλματα είναι πιο δύσκολα για την νέα γενιά.
Ν. Βάνης: Μια που αναφερόμαστε σε σχολές, θέλω να πούμε για την σχολή δικαστών. Πως είναι δυνατόν να γίνονται οι εξετάσεις στην Αθήνα, ενώ η σχολή είναι στην Θεσσαλονίκη;;
Χ. Βάρδας: Ακούστε, έρχεται καιρός που πρέπει επιτέλους σ΄ αυτήν την πόλη να λέμε τα πράγματα και τους ανθρώπους με το όνομα τους. Θεωρώ ότι το σύνολο των διοικήσεως των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, έχει απογοητεύσει τους δικηγόρους, πολύ δε περισσότερο το σύνολο των διοικήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης.
Είχε γίνει ένας τρομακτικός αγώνας για να έλθει η Εθνική Σχολή Δικαστών στην Θεσσαλονίκη.Ήλθε ως προς το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά αναγκάζουμε όλους τους φοιτητές, όλους τους υποψηφίους, όλο το σύστημα να πηγαίνει να δίνει εξετάσεις στην Αθήνα.
Ν. Βάνης: Αυτό είναι πάρα πολύ κακό κύριε Βάρδα.
Χ. Βάρδας: Κάποια στιγμή και εμείς εδώ στην Θεσσαλονίκη να μην έχουμε την πολιτική, ή την υποταγή εν πάσει περιπτώσει του ραγιά. Αισθανόμαστε υπόδουλοι στους Αθηναίους.
Ν. Βάνης: Αυτό συμβαίνει για πολλά πράγματα, δηλαδή ότι πει η Αθήνα.
Χ. Βάρδας: Δεν φταίει η Αθήνα, εμείς πως αντιδράσαμε;;
Ν. Βάνης: Εμείς δεν κάναμε απολύτως τίποτα, για να λέμε και την αλήθεια.
Χ. Βάρδας: Εδώ είχαν φτάσει να κάνουν Αθλητικό δικαστήριο στην Θεσσαλονίκη επί προεδρίας Γαρούφα, το οποίο σχεδόν λειτούργησε νομίζω μια φορά. Και μάλιστα το είχαμε κάνει εδώ στην Θεσσαλονίκη υπό τον όρον εάν συμμετάσχουν ομάδες των Αθηνών στην διαδικασία θα γινόταν πάντα στην Αθήνα. Δηλαδή μόνο εάν τυχόν κάποιες άλλες ομάδες εκτός της Αθηνών, της Βορείου Ελλάδος είχαν πρόβλημα μεταξύ τους, μόνο τότε το Αθλητικό δικαστήριο θα ελάμβανε αρμοδιότητα.
Ν. Βάνης: Είναι γελοίο να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις.
Χ. Βάρδας: Είναι συλλογική ευθύνη όλων μας, δεν βγάζω τον εαυτό μου απ΄ έξω, όσων ασχολούμαστε με την ανάπτυξη της πόλης. Η πόλη χρειάζεται νέο δικαστικό μέγαρο, το οποίο δεν υπάρχει πλέον, ούτε καν στα χαρτιά.
Ν. Βάνης: Εγώ ήμουν από τους πρώτους που φώναζα για το δικαστικό μέγαρο.
Χ. Βάρδας: Εγώ γελούσα, θέλω να πω ότι μερικές φορές προπηλακιζόμουν λεκτικά από τους συναδέλφους , είτε από ομοϊδεάτες μου, είτε από αντιπάλους πολιτικά, όταν έλεγα στα τραπέζια και τις δεξιώσεις για το μέγαρο. Ο κύριος Παπαληγούρας θυμάμαι τότε τόνιζε για το δικαστικό μέγαρο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, η Θέμης Κατασκευαστική έλεγε ότι έπεσαν οι υπογραφές.
Και αυτό που τους είπα, μακάρι όταν θα βγω στην σύνταξη, που δεν το βλέπω, γιατί έχουμε πρόβλημα και σ΄ αυτό. Οι δικηγόροι θα πεθάνουν δικηγόροι και όχι συνταξιούχοι. Εντάξει το εγκαινιάσαμε στα χαρτιά, πάμε να το κάνουμε. Η επόμενη σαιζόν που ξεκινά μετά και τις Ευρωεκλογές, όσοι ασχολούμαστε με θέματα δικηγορίας στην πόλη, αλλά και ευρύτερα με την πόλη, να κάνουμε περισσότερες πράξεις και έργα, παρά να μιλάμε.
Ν. Βάνης: Όλοι εδώ στην πόλη κύριε Βάρδα μιλούν για την κατασκευή των έργων, που πάνε σαν την χελώνα.
Χ. Βάρδας: Εδώ στην πόλη έχουμε, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης ένα τεράστιο πρόβλημα, έλλειψη μεγάλων οικονομικών παραγόντων. Όταν λένε έλλειψη, μην φανταστείτε, ότι δεν υπάρχει κανείς. Αλλά σε σχέση με τον πληθυσμό, τον γεωγραφικό όγκο, το να έχουμε 5 ή 10 οικονομικούς παράγοντες σ΄ όλη την Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι τίποτα.
Όταν στην Αθήνα είναι μαζεμένο το σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων συμφερόντων, και των πολυεθνικών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο πρόβλημα, το ότι είναι συμπρωτεύουσα. Δηλαδή έχει όλα τα κακά της μεγάλης πόλης, αλλά και τα άσχημα της μικρής πόλης. Δεν έχει κανένα πλεονέκτημα ούτε της μεγάλης, αλλά και ούτε της μικρής πόλης.
Ν. Βάνης: Να σας θυμίσω κύριε Βάρδα την πολυδιαφημισμένη ζώνη εμπορίου, που θα γινόταν η Θεσσαλονίκη, και ότι θα έρχονταν όλες οι εταιρείες από τις γειτονικές χώρες. Υπάρχει τόση υποκρισία και ψέμα από τους πολιτικούς;;
Χ. Βάρδας: Κύριε Βάνη τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Μ΄ αυτήν την κυβέρνηση πόσα λουκέτα έπεσαν στην Βόρεια Ελλάδα από τις Ελληνικές επιχειρήσεις;;. Όταν φεύγουν πελάτες μου επιχειρηματίες και κάνουν επιχειρήσεις στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σκόπια, είναι πράγματα τα οποία γνωρίζω από πρώτο χέρι.
Αυτοί που έχουν υγιείς επιχειρήσεις, αναγκάζουν το εργατικό δυναμικό να πάει να δουλέψει στις χώρες αυτές, εάν φυσικά το επιτρέπουν οι συνθήκες. Κάνει ο άλλος 2 ώρες διαδρομή, περνά τα σύνορα και δουλεύει στα Σκόπια. Είναι τραγικό, διότι αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του επιχειρηματία, αλλά και τους εργαζόμενου να επιβιώσουν.
Ν. Βάνης: Τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται δημόσιες επενδύσεις.
Χ. Βάρδας: Δεν υπάρχει κράτος, και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ο μόνος πολιτικός ηγέτης ο οποίος είχε φροντίσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και έδωσε και χρήματα, κάποιες μάλιστα απ΄ αυτές έγιναν κολοσσοί, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου στην δεκαετία του ΄80, με όλα τα λάθη που έγιναν.
Ν. Βάνης: Άνθρωπος ήταν και σίγουρα θα έκανε λάθη.
Χ. Βάρδας: Μόνο οι πεθαμένοι δεν κάνουν λάθη,. Αλλά όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις κοιτούσαν τους αριθμούς , και άφηναν τους ανθρώπους.
Ν. Βάνης: Πεθαίνουν οι άνθρωποι και μένουν οι αριθμοί.
Χ. Βάρδας: Αισθάνομαι ότι είμαστε πραγματικοί Σοσιαλιστές. Η αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο είναι το ζητούμενο, και επειδή βλέπω το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ “Πρώτα ο πολίτης” , θα θυμηθώ ένα σύνθημα ενός πρώην Υπουργού το 2000 στις βουλευτικές εκλογές, ο οποίος έλεγε “Πρώτα ο άνθρωπος”.
Ν. Βάνης: Σωστά, έτσι είναι, πρώτα ο άνθρωπος .
Χ. Βάρδας: Ως Σοσιαλιστές οφείλουμε να βάλουμε πρώτα τον άνθρωπο.
Ν. Βάνης: Θέλω να σας ρωτήσω κύριε Βάρδα, τι γίνεται στο δικαστικό μέγαρο, είδα ότι έγιναν κάποιες επισκευές.
Χ. Βάρδας: Για να το γνωρίζει και ο κόσμος, ο οποίος καθημερινά ταλαιπωρείται στο δικαστικό μέγαρο, το οποίο δεν ανήκει ούτε στον δικηγορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης, ούτε πουθενά αλλού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων, το (ΤΑΧΔΙΚ).
Ως εκ τούτου οτιδήποτε γίνεται εντός του μεγάρου, για να το πω με απλά λαϊκά, παραγγελία ΤΑΧΔΙΚ, χρηματοδότηση ΤΑΧΔΙΚ. Έχουμε πάρει παλαιότερα πρωτοβουλίες για να πούμε ότι δίνουμε εμείς σαν δικηγορικός σύλλογος να μπουν κλιματιστικά, ή οτιδήποτε άλλο, και το ΤΑΧΔΙΚ θα μας έδινε τα χρήματα, αφού έβγαινε το κονδύλι.
Την γραφειοκρατία την γνωρίζεται. Από εκεί και πέρα όμως είναι προφανές ότι δεν μπορεί το κτήριο αυτό πλέον να αντιμετωπίσει τις συνθήκες του κόσμου της Θεσσαλονίκης που επισκέπτεται τα δικαστήρια.
Ν. Βάνης: Τώρα τελευταία βλέπουμε κύριε Βάρδα ότι έγιναν πολύ της μόδας οι προφυλακίσεις, δηλαδή η προσωποκράτηση. Είδα χθες έναν καλαθοσφαιριστή που τον πήγαν μέσα για τις κλήσεις, ενώ αυτό έχει ήδη σταματήσει.
Χ. Βάρδας: Ακούστε, οι νόμοι οι οποίοι υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, θεωρώ ότι είναι ένα οπλοστάσιο για να αντιμετωπίζεται το έγκλημα, είτε το κοινό, είτε το οργανωμένο. Ο τρόπος με την οποίον χρησιμοποιούμε τους νόμους, είναι αυτός που δείχνει και την βούληση που έχουμε σαν πολιτεία, την πολιτική βούληση, που πως θα πρέπει να μεταχειριζόμαστε τον πολίτη.
Όταν λοιπόν ο αστυνόμος Δευτέρα με Παρασκευή κυκλοφορεί στο ίδιο καφενείο με έναν πολίτη ο οποίος έχει διαπράξει στο παρελθόν μια παράβαση του (ΚΟΚ), η απόφαση έχει βγει ερήμην του, και θα πρέπει να την πληρώσει.
Ο αστυνομικός αν και τον έχει εντοπίσει από την Δευτέρα, διότι κάνουν παρεούλα στο ίδιο καφενείο, και την Παρασκευή τον συλλαμβάνει , και του λέει έχεις ανεκτέλεστη απόφαση, έλα μέσα μέχρι να εκτελεστεί η απόφαση, είναι προφανές ότι ο άνθρωπος αυτός, εάν δεν κινητοποιηθεί γρήγορα, θα καθίσει μέσα τουλάχιστον τρεις μέρες, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, μέχρι να πληρώσει, δηλαδή θα περιμένει να βρεθεί ταμείο που θα κάνει την είσπραξη.
Ν. Βάνης: Άλλο πρόβλημα και αυτό με τα ταμεία των δικαστηρίων, και δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν τα χρήματα.
Χ. Βάρδας: Είναι απαράδεκτο. Έχουν γίνει προτάσεις να υπάρξει ανοιχτό ένα ταμείο Σάββατο και Κυριακή. Όταν συλλαμβάνεται ο άλλος Σάββατο βράδυ, για μια ποινή την οποίαν δεν γνωρίζει, θα αναγκαστεί να παραμείνει μέσα μέχρι την Δευτέρα το πρωί για να την πληρώσει.
Ν. Βάνης: Ο σύλλογος είχε πάρει κάποιες αποφάσεις. Τι γίνεται μ΄ αυτό το θέμα;;
Χ. Βάρδας: Ο σύλλογος κύριε Βάνη δεν μπορεί να εμποδίσει τα αστυνομικά όργανα στο να εφαρμόσουν τον νόμο. Όμως εάν κάποιος συλληφθεί Παρασκευή ή Σάββατο, τι να του πω ότι δεν υπάρχει απόφαση. Αυτό που λέω όμως είναι ότι θα μπορούσε να τον είχε συλλάβει δύο μέρες νωρίτερα, διότι τον γνωρίζει. Δεν μιλώ για τους εγκληματίες οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης.
Και για να απαντήσω συνολικά στην ερώτηση η προσωποκράτηση, ή αλλιώς προσωρινή κράτηση πρέπει να εφαρμόζεται με μέτρο. Δεν μπορεί επειδή πιέζουν τα κανάλια, και τα Μ.Μ.Ε, ή η κοινή γνώμη, να προφυλακίζουμε ανθρώπους μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε το λαϊκό αίσθημα. Μπορεί να μην είναι αρεστό αυτό στους συμπολίτες που μας ακούν, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι όλοι έχουν δικαιώματα, συγκεκριμένα μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους. Ακόμα και αυτός ο οποίος καταδικάζεται έχει μετά δικαιώματα, και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης στις όποιες φυλακές.
Ν. Βάνης: Ο νόμος που αφορά στην προσωποκράτηση, και λόγω της συνθήκης Σέγκεν έχει πολλά κενά, και δεν βλέπω κάποιους συνταγματολόγους να ενδιαφέρονται.
Χ. Βάρδας: Εδώ έχουμε άλλα πιο σημαντικά προβλήματα. Ο νόμος είναι σαφές ότι έχει κενά στην εφαρμογή του. Μου έχει πει πελάτης μου όταν πήγε σε κάποια αστυνομικό τμήμα για να βγάλει ταυτότητα, οι αστυνομικοί του είπαν “κύριε φύγετε, γιατί εκκρεμεί εις βάρος σας μια απόφαση για παράβαση του ΚΟΚ, πάτε να την τακτοποιήσετε και μετά ελάτε για την ταυτότητα” Ανθρώπινα εγώ σ΄ αυτούς τους αστυνομικούς λέω μπράβο, συγχαρητήρια, γιατί αυτό είναι το έργο της αστυνομίας.
Ν. Βάνης: Το έργο της αστυνομίας είναι να εξυπηρετεί τον πολίτη. Νομίζω κύριε Βάρδα είπαμε αρκετά, εδώ στο ψηφιακό ραδιόφωνο, που μάλιστα μας ακούν απ΄ όλον τον κόσμο.
Χ. Βάρδας: Είχαμε πολύ καιρό να τα πούμε. Χάρηκα πάρα πολύ. Να σας δώσω συγχαρητήρια για το νέο σας εγχείρημα, το ψηφιακό ραδιόφωνο, νομίζω ότι είστε πάντα ένα βήμα μπροστά, για μια ακόμα φορά, απ΄ όλους τους συναδέλφους σας, να σας ευχηθώ καλή δύναμη και πάντα επιτυχίες.
Ν. Βάνης: Το καλό κύριε Βάρδα με το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι ότι μας ακούν απ΄ όλον τον κόσμο, όλη η ομογένεια.
Χ. Βάρδας: Να δώσω τους χαιρετισμούς μου σ΄ όλην τη ομογένεια σε Καναδά , Αμερική, Αυστραλία, και Ευρώπη. Οι ομογενείς μας κύριε Βάνη είναι δύο φορές Έλληνες, από εμάς. Αυτοί ξέρουν τι θα πει Ελλάδα, εμείς είμαστε αγνώμονες.