Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠεριβαντολλογικάΧαρίζουν εκτάσεις για...

Χαρίζουν εκτάσεις για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες για ενενήντα Εννιά έτη με το μηδέν όφελος προς τις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιο.

Ρεπορτάζ Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης ρίχνει φως στο θέμα για τα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες………………

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης τους τα χάρισε.

Χαρίζουν εκτάσεις για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες για ενενήντα Εννιά έτη με το μηδέν όφελος προς τις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιο.

Εγχώρια και διεθνή ενεργειακά «τζάκια» αλλά και ο Σάκης Ρουβάς κατοχύρωσαν μεγαβάτ «πράσινης» ενέργειας που συνεργάζεται με τα γερμανικα fand

ο Σάκης Ρουβάς (3 MW με 54 ευρώ/MWh) μέσω των εταιρειών Γαιοανάπτυξη (στο ΔΣ εμφανίζονται οι Απόστολος και Αναστάσιος Ρουβάς καθώς και η σύζυγός του Κάτια Ζυγούλη) και HELIOS POWER με αποκλειστικό διαχειριστή τον Σάκη Ρουβά. Η χαμηλότερη τιμή στα φωτοβολταϊκά (με τιμή εκκίνησης τα 63 ευρώ/MWh) ήταν τα 45,84 ευρώ/MWh. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη συνολική ισχύ των 142 μεγαβάτ που δημοπρατήθηκε έμειναν αδιάθετα μόνο 0,5 μεγαβάτ. Αντιστοίχως, στα αιολικά έργα (με τιμή εκκίνησης τα 62,99 ευρώ/MWh) η χαμηλότερη τιμή που «χτυπήθηκε» ήταν 53,86 ευρώ/MWh και από τα 472 μεγαβάτ έμεινε αδιάθετη ισχύς μόλις 9,6 μεγαβάτ

ο Σάκης Ρουβάς Η «Ενεργειακή Θεσσαλίας» και η «Φάρμα Ενεργειακή» συμμετείχαν στις δημοπρασίες για τη δεύτερη κατηγορία των φωτοβολταϊκών με ισχύ από 1 έως 20 MW.

Γνωμοδότηση για τη Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκό Πάρκο «ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ 5» συνολικής ισχύος 14,992 MWp στη θέση «ΠΑΛΙΟΜΑΝΔΡΑ – ΚΛΑΔΙ» της Τ.Κ. Κωσταραζίου Δήμου Άργους Ορεστικού, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». (Υποκατηγορίας Α2, Ομάδας 10ης , Α/Α 2) (ΠΕΤ:2005301029). Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ABO Wind AG.

Μέσω των ιδιοκτητών και μεγαλομετόχων της Creta Farms μπήκε στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ η μεγάλη γερμανική εταιρία ABO Wind AG.

Όπως είχε αποκαλύψει το energypress.gr στις 2 Ιουλίου ανάμεσα στους επενδυτές που χτύπησαν φωτοβολταϊκά έργα με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό της ΡΑΕ ήταν και η συγκεκριμένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στους τομείς της ανάπτυξης και της κατασκευής έργων από ΑΠΕ.

Η ABO Wind AG είναι οι πιο έμπειροι και εξειδικευμένοι Ευρωπαίοι developers έργων ΑΠΕ έχοντας αναπτύξει και κατασκευάσει 650 ανεμογεννήτριες, ηλιακούς σταθμούς και μονάδες παραγωγής βιοαερίου συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1.400 Μεγαβάτ. Απασχολεί 500 άτομα προσωπικό, δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του κόσμου και ιδρύθηκε πριν από 22 χρόνια.

Η ABO Wind AG, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, προχώρησε σε συμφωνία με τους αδελφούς Εμμανουήλ και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, πρόκειται για τους δύο μεγαλομετόχους με συνολικό ποσοστό 81% της βιομηχανίας αλλαντικών Creta Farms, προκειμένου να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο των ενεργειακών τους εταιριών. Πρόκειται για τις εταιρίες «Ενεργειακή Θεσσαλίας» και «Φάρμα Ενεργειακή» οι οποίες κατείχαν άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα δύο αδέλφια από το Ρέθυμνο διέθεταν ποσοστό από 50% των προαναφερόμενων εταιριών. Αφού συμμετείχαν στο διαγωνισμό δημοπράτησης της Αρχής για φωτοβολταϊκά πετυχαίνοντας τα έργα τους να ενισχυθούν για την ισχύ τους, στη συνέχεια εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό 51% η ABO Wind AG. Οι επιχειρηματίες της Creta Farms εμφανίζονται πια με μερίδιο από 24,5% στις δύο εταιρίες.

Η «Ενεργειακή Θεσσαλίας» και η «Φάρμα Ενεργειακή» συμμετείχαν στις δημοπρασίες για τη δεύτερη κατηγορία των φωτοβολταϊκών με ισχύ από 1 έως 20 MW. Πρόκειται για τέσσερα έργα που θα αναπτυχθούν στα Μεγάλα Καλύβια του δήμου Τρικκαίων στο νομό Τρικάλων. Τα τρία από αυτά έχουν το καθένα ισχύς 9,89 MW και το τέταρτο 8,30 MW. Συνολικά οι αδελφοί Δομαζάκη με την ABO Wind AG πήραν στις δημοπρασίες της συγκεκριμένης κατηγορίας 37,97 MW από τα συνολικά 52,92 MW που κατακυρώθηκαν στους οκτώ συμμετέχοντες. Στη συγκεκριμένη κατηγορία του διαγωνισμού της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 14 έργα φωτοβολταϊκών σταθμών. Οι τιμές που έδωσαν οι δύο εταιρίες ήταν από 62,97 έως 62,99 ευρώ ανά ΜWh, όταν η τιμή εκκίνησης είχε καθοριστεί στα 80 ευρώ ανά MWh.

Οι αδελφοί Δομαζάκη και η ABO Wind AG γνωστοποίησαν τη νέα μετοχική σύνθεση των εταιριών τους στη ΡΑΕ. Η τελευταία, ως οφείλει, έχει αναρτήσει τις σχετικές αιτήσεις τροποποίησης των αδειών παραγωγής ως προς τη νέα μετοχική σύνθεση για τυχόν υποβολή αιτιολογημένων αντιρρήσεων.

 


Τα μεγάλα καρτέλ της ενεργείας

Δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 102 MW (μεγαβάτ) σε Αρκαδία και Αχαΐα, με τιμές 56,83-57,14 ευρώ/ MWh, κατοχύρωσε η κοινοπραξία της ελληνικών συμφερόντων ENTEKA με την αμερικανική Quantum, γεγονός που επισφραγίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών, οι οποίες αναπτύσσουν ήδη αντίστοιχα έργα 288 μεγαβάτ στο Βέρμιο.

πίσης δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 81,6 MW, στην υπό απολιγνιτοποίηση Δυτική Μακεδονία (Εορδαία – Κοζάνη) κατακυρώθηκαν στην ελληνο-ισπανικών συμφερόντων Iberdrola Rokas, η οποία κατέχει σημαντική θέση στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας) για το α’ εξάμηνο 2020, η Iberdrola βρίσκεται στο Top 5 των επιχειρηματικών ομίλων καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση με 270,9 MW, έπειτα από τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (585,9 MW), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (482,3 MW), ENEL (353,7 MW) και EREN (282,9 MW). Στα φωτοβολταϊκά, οι Γερμανοί της ABO Wind κατοχύρωσαν πέντε έργα με ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή για τα τέσσερα (48,8 ευρώ/MWh) έργα και 48,8 ευρώ/MWh για το πέμπτο πάρκο. Ολα χωροθετούνται στην περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ηλιακά έργα «πέρασαν» επίσης οι Τotal – EREN, EDF, ΜΕΤΚΑ και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) πήρε το… κλειδί για 11 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη, τα οποία εξασφάλισε με τιμή 49,91 ευρώ/MWh. Πρόκειται για τμήμα το μεγάλου πάρκου των 50 μεγαβάτ που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ για την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή.  

 

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν η γνωμοδότηση για την αδειοδότηση ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου 3.500 περίπου στρεμμάτων, με δυναμικότητα άνω των 120mwat

https://kinisipoliton-kastorias.blogspot.com/2020/08/3500-120mwat.html

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...