Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και Χριστιανές Αξίες»Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Μακαριώτατε,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα τα μέλη της 25ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και χαιρετίζω τις εργασίες, βέβαιος για την επιτυχή τους έκβαση.
Η Δ.Σ.Ο., με βάση τα καταστατικά της κείμενα και τη βούληση των μελών – κοινοβουλίων που την απαρτίζουν, είναι πολιτική οργάνωση, με όλη τη σημασία του όρου. Στην Γενική της Συνέλευση, καλούνται τα μέλη της να αντιμετωπίσουν θέματα πολιτικής που αφορούν όλον τον κόσμο και να διαμορφώσουν άποψη πάνω σε αυτά αλλά, παράλληλα, να δουν και να προσεγγίσουν με την απαραίτητη πολιτική ευχέρεια και άλλα κοινωνικά ή οικονομικά ζητήματα.
Με αφορμή αυτό το γεγονός επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις .
Ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, Νίκος Εγγονόπουλος είχε πει καποτε: «Δεν ξέρω αν είμαι χριστιανός, ορθόδοξος, όμως, είμαι οπωσδήποτε», μια εξαιρετική διατύπωση που θέτει τον δάκτυλον υπό τον τύπον των ήλων και θεωρεί, ασφαλώς, ότι το ζήτημα της ταυτότητας είναι η πρώτη εγγραφή σε αυτό που ονομάζουμε πολιτισμική πραγματικότητα.
Αν ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι, έχει διαρκή αναφορά στο σύστημα αξιών που επεξεργάστηκε και παράγει η τελευταία μεγάλη θρησκεία της Αρχαιότητας, ο Χριστιανισμός, τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία εν συνόλω είναι αυτή που διασώζει το πρωτοχριστιανικό και αρχαίο ήθος και οι Ορθόδοξοι λαοί είμαστε φορείς μιας παράδοσης που συνομιλεί με την ίδια ευκολία με τους αρχαίους, όσο και τους νεώτερους χρόνους.
Αυτό λοιπόν είναι ένα γεγονός που καλούμαστε να διαχειριστούμε και να αναδείξουμε την εργαλειοθήκη του, ως μέθοδο συνεννόησης και συνεργασίας των λαών μας και αυτό ακριβώς υλοποιεί και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας εδώ και 25 χρόνια.