Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-Ευρωπαϊκά«Φύλλο και φτερό»...

«Φύλλο και φτερό» τα Paradise Papers: Ο άνθρωπος και ο υπουργός του Τραμπ


Οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι φορολογικές αρχές έχουν αρχίσει το “τσεκάρισμα” ονομάτων που αναφέρονται στα Paradise Papers, διασταυρώνοντας στοιχεία για τις κινήσεις χρήματος, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα δηλωμένα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν προκύπτουν ενδείξεις φοροδιαφυγής ή άλλων αξιόποινων πράξεων. Παράλληλα κινείται και η δημοσιογραφική έρευνα,  που επικεντρώνεται σε πρόσωπα γνωστά στο ελληνικό κοινό.

Ομως ο τεράστιος όγκος και η φύση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά τα έγγραφα εκατομμυρίων σελίδουν καθιστούν εξειρετικά δυσχερή την έρευνα, που απαιτεί πλέον σύμπραξη μεταξύ δημοσιογραφικών ομάδων και προγραμματιστών.

Η σε βάθος διερεύνηση και το φιλτράρισμα των στοιχείων προϋποθέτουν εκτός από εξειδικευμένες γνώσεις, χρόνο και χρήμα, τα οποία στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν διατίθενται. Τα media που θα μπορούσαν να επωμισθούν τουλάχιστον το οικονομικό βάρος αυτής της έρευναν προτιμούν να αγνοήσουν το θέμα, καθώς μεγαλομέτοχοί τους και συνδεόμενοι επιχειρηματίες βρίσκονται συχνά μέσα στις λίστες των φορολογικών παραδείσων.

Οικολογία και κοινωνική αλληλεγγύη

Μέχρι στιγμής μεγάλη δημοσιότητα έχει δοθεί μόνο στην παρουσία της Μαρέβας Μητσοτάκη σ΄αυτές τις λίστες, ενώ ονομαστική αναφορά έχει γίνει σε λίγα γνωστά πρόσωπα από τον επιχειρηματικό χώρο και τα media. Πάντως οι περισσότεροι από τους 262 Ελληνες που εμφανίζονται στα Paradise Papers είναι γνωστοί επιχειρηματίες, εφοπλιστές και συνεργάτες τους, στοιχείο που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη.

Σε εκτενές δημοσίευμα της η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναδεικνύει την ανάμειξη στενού συνεργάτη του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος δεν γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς και τη διασύνδεση του Γιάννη (Τζίγγερ) Βαρδινογιάννη με funds και εταιρείες του Γουίλμπουρ Ρος, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και στενού συνεργάτη του προέδρου Τραμπ.

Ο συνεργάτης του κ. Αλαφούζου είναι ο Γιάνννης Σπανολιός,  αντιπρόεδρος του Σκάι, επί 27 χρόνια στέλεχος του ομίλου Αλαφούζου και πρόεδρος του φιλανθρωπικού «Ολοι Μαζί Μπορούμε» Γιάννη Σπανολιού. Την παρουσία του στα Panama Papers  όταν έγινε η πρώτη διαρροή ονομάτων από την ICIJ (Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων).

Διαβάστε σχετικά: Ποιοί είναι στα Paradise Papers

Ο κ. Σπανολιός εμφανίζεται στη ναυτιλιακή εταιρεία Ness Marine Brokers, η οποία συνδέεται με την Huntlaw Nominees, που έχει στα Paradise Papers άλλες 326 συνδέσεις! Η σχέση του με τον ναυτιλιακό χώρο είναι γνωστή, γι’ αυτό και στα δημοσιογραφικά στέκια πολλοί τον αποκαλούν «ναύαρχο».

Με αφορμή τις “οικολογικές ευαισθησίες” του Σκάι, τις καμπάνιες για τις δενδροφυτεύσεις και το ρόλο του κ. Σπανολιού, η «Εφημερίδα των Συντακτών» υπενθυμίζει μιά είδηση που αφορούσε τον ίδιο και τον όμιλο Αλαφούζου και… λογοκρίθηκε:

Στις 3 Δεκεμβρίου 2002, το υπό σημαία Μάλτας δεξαμενόπλοιο «Ενάλιος Τιτάν», ιδιοκτησίας της Ermis Maritime (της οικογένειας Αλαφούζου), επιχειρεί να πλεύσει στα νερά της δυτικής Μεσογείου. Το ηλικίας 24 ετών πλοίο είναι μονού κύτους, γεγονός που κινητοποιεί τις Αρχές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Είχε περάσει μόλις ένας μήνας από την τεράστια οικολογική καταστροφή μετά τη βύθιση του «Prestige» και υπήρχε τότε εύλογη ευαισθησία σε τέτοιους κινδύνους.

Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, δηλώνει δημοσίως ότι δεν θα ανεχθεί εφοπλιστές με «σαπάκια» να συμπεριφέρονται σαν «γκάνγκστερ» στις ακτές της Γαλλίας. Ομως ο καπετάνιος του «Ενάλιος Τιτάν» δείχνει να αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις των γαλλικών αρχών. Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό αναλαμβάνει να αναχαιτίσει το «Ενάλιος Τιτάν» και το οδηγεί με τη βία εκτός γαλλικής ΑΟΖ.

Για το συμβάν αυτό, ο ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Μπακόπουλος του ΔΗΚΚΙ (του Δημήτρη Τσοβόλα) κατέθεσε γραπτή ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η είδηση είχε αρχίσει να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τηλεγραφήματα του Reuters και του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Στην Ελλάδα άκρα του τάφου σιωπή για το δεξαμενόπλοιο, που η Γαλλία το αντιμετώπιζε σαν οικολογική βόμβα.

Οπως διηγείται ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου, «το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου 2002 χτυπά το τηλέφωνο στην κεντρική αίθουσα σύνταξης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Λονδίνο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται το δεξί χέρι του Αλαφούζου, ο Γιάννης Σπανολιός, ο οποίος ζητά από τους συντάκτες “εάν θα είχαν την ευγενή καλοσύνη να “κατεβάσουν” την είδηση” για την περιπέτεια του “Ενάλιος Τιτάν” στις γαλλικές ακτές».

Τι είχε συμβεί; Το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, που αναμετέδιδε το πρόγραμμα του BBC, ήταν  το μόνο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που μετέδωσε την είδηση… κατά λάθος.

Ο Σπανολιός, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το φιλανθρωπικό έργο τού «Ολοι Μαζί Μπορούμε» μαζί με τον Αρη Πορτοσάλτε και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, σε πρόσφατη συνέντευξή του (People, 3/2017) ανέφερε πως «η κλιματική αλλαγή είναι νούμερο ένα απειλή του πλανήτη» και εξήγησε πως «ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει σκοπό να εμφυτεύσει στον κόσμο την αγάπη για το περιβάλλον, να δημιουργήσει ένα κίνημα».

Ο Τζίγγερ, ο υπουργός του Τραμπ και οι Ρώσοι

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μεγαλομέτοχος της Motor OilΓιάννης Βαρδινογιάννης, είναι ο μοναδικός Ελληνας που συνδέεται στα Paradise Papers απευθείας με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος αποτελεί «πέτρα σκανδάλου» τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ, λόγω των σχέσεων και των συναλλαγών του με τη Ρωσία.

Ο Τζίγγερ εμφανίζεται να συμμετέχει στην εδρεύουσα στα Νησιά Κέιμαν εταιρεία WLR IV Loans AIV Feeder του Αμερικανού υπουργού και μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος υπήρξε μεγαλομέτοχος της Eurobank, της Τρ. Κύπρουκαι της Τρ. Πειραιώς

Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί μέρος του μεγάλου δικτύου των δεκάδων υπεράκτιων εταιρειών στα Κέιμαν του δισεκατομμυριούχου υπουργού και στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδιαφέρον στοιχείο από τις αποκαλύψεις του ICIJ: Ο Ρος συμμετέχει στη ναυτιλιακή εταιρεία Navigator, η οποία εισπράττει εκατομμύρια ευρώ ετησίως από εταιρεία της οποίας βασικοί μέτοχοι- ιδιοκτήτες είναι ο γαμπρός του Πούτιν Kirill Shamalov και ο ολιγάρχης Gennady Timchenko, που θεωρείται μέλος του κλειστού κύκλου του Ρώσου προέδρου.

Μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της Navigator είναι η ρώσικη εταιρεία φυσικού αερίου και πετροχημικών Sibur, η οποία την τελευταία διετία της έχει αποφέρει έσοδα  68 εκατ. δολάρια.

Στα Paradise εμφανίζεται και η σύζυγος του Γ. Βαρδινογιάννη, η οποία συμμετέχει σε τρεις offshore με έδρα τις Βερμούδες (The Bonavista Trust, The Hillart Trust και The Freehold Trust).

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Της Μαρίας Νεγραπόντη-Δεληβάνη Χθες, 12-2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για τα απλήρωτα, επί 83 χρόνια χρέη των Γερμανών, προς την Ελλάδα, από τη βάρβαρη κατοχή (έχω ήδη τοποθετηθεί στο ΦΒ). Ήταν πρωτοβουλία του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβη ε.τ. Και, αρχικά, είχα πολλούς...

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ                  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ: 2740/29-04-2024                      Αριθ. Πρωτ: 78/29-04-2024 Αθήνα 29η Απριλίου 2024 ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ Των:        ...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΤΟΥ “ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η τραγωδία των Τεμπών, η ανθρώπινη τραγωδία της σύγκρουσης επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο άδικος χαμός τόσων νέων αθώων ανθρώπων, ταρακούνησε συθέμελα την ελληνική κοινωνία και την συνειδητοποίησε επιτέλους, πως ένοχοι...