Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΦρανκφούρτη:Χιλιάδες διαδηλώτες έχουν...

Φρανκφούρτη:Χιλιάδες διαδηλώτες έχουν κλείσει την προσβασή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών, συνθήματα κατά της λιτότητας, και υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων πολιόρκησε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα το αντι-καπιταλιστικό κίνημα Blockupy την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)στη Φρανκφούρτη αλλά και τα κεντρικά των μεγάλων τραπεζών,για να διαμαρτυρηθούν κατά της διεκπεραίωσης από τη χάραξη πολιτικής »της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.Οι δράσεις εναντίον των εμπορικών τραπεζών στοχεύουν τις «κερδοσκοπικές τους πρακτικές», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το πλήθος, το οποίο εκτιμάται από την αστυνομία σε περίπου 2.500 διαδηλωτές, συγκρούστηκε με ένοπλους αστυνομικούς φορώντας κράνη και τα αλιευτικά εργαλεία ταραχών και να συνοδεύονται από σκυλιά της Αλσατίας.

Εκτός από το σημείο γύρω από την ΕΚΤ και τις μεγάλες τράπεζες, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και στο αεροδρόμιο της πόλης (το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη) αργά το μεσημέρι.

Η αστυνομία είχε φροντίσει να αποκλείσει από την Πέμπτη τις κεντρικές περιοχές και επιτηρεί την κατάσταση ακόμη και με ελικόπτερα. Τις πρώτες ώρες των διαμαρτυριών δεν είχαν σημειωθεί συγκρούσεις: «Εκτός από μεμονωμένες δράσεις, τα πράγματα κυλούν μέχρι στιγμής ειρηνικά» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Τις προετοιμασίες διευκόλυνε η αργία της Πέμπτης (για το καθολικό Corpus Christi), την οποία αρκετές τράπεζες «επέκτειναν» για τους εργαζομένους τους και την Παρασκευή.

Διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί και το Σάββατο, με διαδήλωση στο κέντρο της Φρανκφούρτης. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις του κινήματος είχαν γίνει πέρυσι το Μάιο, οπότε και οι διαδηλωτές «αντιστέκονταν παθητικά» στους αστυνομικούς που τους απομάκρυναν ή τους έλουζαν με μπογιά ή ανέβαιναν στα δέντρα για να μην τους απομακρύνουν.

Στο μεταξύ, νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σκαρφαλώνοντας στο 12,2% από 12,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκεται η Ελλάδα (από 21,9% σε 27,0% μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013), την Κύπρο (από 11,2% σε 15,6%),την Ισπανία (από 24,4% σε 26,8%) και την Πορτογαλία (από 15,4% σε 17,8%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (από 15,5% σε 12,4% από το α΄ τρίμηνο του 2012 στο α΄ τρίμηνο του 2013), την Εσθονία (από 10,6% σε 8,7% μεταξύ Μαρτίου 2012 και Μαρτίου 2013) και την Ιρλανδία (από 14,9%σε 13,5%).

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2012 η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν στο 11,2%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, συνολικά 26,588 εκατ. άντρες και γυναίκες στην Ε.Ε. εκ των οποίων οι 19,375 εκατ. στην Ευρωζώνη, δεν μπορούσαν να βρουν εργασία τον Απρίλιο.

Μεταξύ των κρατών μελών, τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (27,0% το Φεβρουάριο του 2013), Ισπανία (26,8%) και Πορτογαλία (17,8%), ενώ τα χαμηλότερα στην Αυστρία (4,9%), Γερμανία (5,4%) και Λουξεμβούργο (5,6%).

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η ανεργία αυξήθηκε σε 18 κράτη μέλη και υποχώρησε σε εννέα.

Συνολικά 5,627 εκατ. νέοι (κάτω των 25) ήταν τον Απρίλιο άνεργοι, εκ των οποίων οι 3,624 εκατ. στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Από τον Απρίλιο του 2012, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 100.000 στην Ε.Ε. και κατά 188.000 στην Ευρωζώνη.

Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων έφτασε το 23,5% στην Ε.Ε. και το 24,4% στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με 22,6% και για τις δύο ζώνες τον Απρίλιο του 2013.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων (62,5% το Φεβρουάριο του 2013, ενώ ακολούθησε η Ισπανία (56,4%), η Πορτογαλία (42,5%) και η Ιταλία (40,5%).

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Γερμανία (7,5%), την Αυστρία (8,0%) και την Ολλανδία (10,6%).

πληρ:
Al Jazeera
ΔΟΛ
sofokleousin

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...