Eνώ το Υπουργείο Πολιτισμού πολύ σωστά σχεδίασε και ολοκλήρωσε το νέο μεγαλοπρεπές μουσείο της Ακροπόλεως στην Αθήνα, για την ανάδειξη της αρχαίας ιστορία και πολιτισμού της Ελλάδας, ωστόσο δεν θα κάνει το ιδίο για την ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων ευρημάτων της Μακεδονίας και της πόλης Θεσ/νίκης.
Και αυτό γιατί,τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης ,το Υπουργείο Πολιτισμού, η αρχαιολογική υπηρεσία μαζί και ο Δήμαρχος της πόλης συμφώνησαν με την Αττικό Μετρό να αναστηλώσουν εξ ολοκλήρου το μουσουλμανικό τέμενος “Χαμζά Μπέη τζαμί ” γνωστό και ως Αλκαζάρ (κτίσθηκε το 1468 στο κέντρο της πόλης) , και θα χαρακτηριστεί ως “Μουσείο” όπου θα εκτίθονται, άκουσον – άκουσον, τα ευρήματα της αρχαίας Μακεδονίας!.
Διότι δεν φαντάζομαι να συγκαταλέγονται τα κομπολόγια, όπως και οι ναργιλέδες της Ανατολής στα αρχαία Μακεδονικούς θησαυρούς ( βλέπε αφίσα του Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε με τα πρώτα αρχαία αγγεία που βρέθηκαν από τις εργασίες του μετρό ) , ανάμεσά τους πάνω από 3.000 αγγεία, περισσότερα από 1.500 κοσμήματα, 130 επιγραφές, 400 ειδώλια και 8 χρυσά στεφάνια που είναι αντίστοιχα με εκείνα των ανασκαφών της Βεργίνας,ακόμα και οι ανασκαφές τουλάχιστον 3.000 τάφων όλων των κατηγοριών από την Ελληνιστική Περίοδο.
Αντί να δοθούν κονδύλια για να κατασκευαστεί μεγαλοπρεπές οικοδόμημα ώστε να γίνει μουσείο της Μακεδονίας, αντάξιο των Βασιλέων Μακεδόνων για την ιστορία της.
Αν υλοποιηθεί η ανιστόρητη και γελοία εξαγγελία αυτή, τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι της Ευρώπης και όχι μόνο, με την ασυγχρόνιστη και απαράδεκτη αυτή εικόνα, όπου θα έχουμε το αναπαλαιωμένο και μικρό σε μέγεθος Τζαμί της Ανατολής, με την μουσουλμανική ονομασία στην επιγραφή ..” Το μουσείο “Χαμζά Μπέη Τζαμί “, αλλά με εκθέματα της αρχαίας Ελλάδας.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ…χα..χα…χα
Εξαιρετικό αξιοθέατο!
Δηλαδή οι ιθύνοντες βρήκαν την εύκολη λύση:
Έτοιμο οικοδόμημα όπου εκθέτουμε τα αρχαία μας.
Έτσι, δεν ξοδεύουμε δεκάρα τσακιστή μια και η αναστύλωση καλύπτεται από τα κονδύλια του Γ΄ πλαισίου της Ε. Ένωσης.
Έπειτα ,όλοι μαζί κόβουμε την κόκκινη κορδέλα με μπόλικη φιέστα και τα αναμμένα φλας.
Άμα λάχει, μπορεί και να προσευχηθεί ο μουσουλμάνος στην κοινή στέγη( με τα Μακεδονικά εύρηματα) των 2 σε 1, κι ας είναι η Αγία Σοφία μας στην Κωνσταντινούπολη ρημαγμένος τόπος , για επιδείξεις τάγκα βρακιών.
Κύριε Υπουργέ Πολιτισμού, ξανασκεφθείτε την εν λόγω απόφαση πριν γίνομαι για άλλη μια φορά ρεζίλι στον πλανίτη.
Νίκος Βάνης
Επίσκεψη του Δημάρχου στο ” Αλκαζάρ”
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ (ΠΕΜΠΤΗ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου , την προϊσταμένη της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευτέρπη Μαρκή και τον πρόεδρο του Αττικό Μετρό Θεσσαλονίκης Ν. Σιδέρη, επισκέφθηκε σήμερα (Πέμπτη), το Αλκαζάρ (Χαμζά Μπέη τζαμί), όπου πραγματοποιούνται εργασίες για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού αυτού μνημείου .
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αφού ξεναγήθηκε στο χώρο από την έφορο αρχαιοτήτων κα. Μαρκή και τους συνεργάτες της δήλωσε σχετικά:
«Ενημερώθηκα για την πρόοδο των εργασιών στο μνημείο Χαμζά Μπέη τζαμί το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές με την πάροδο των ετών.
Το Αλκαζάρ είχε πληγωθεί από τους σεισμούς του 1978 και τότε είχε γίνει μερική αποκατάσταση των ζημιών, σήμερα γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά.
Η όλη αποκατάσταση έχει χωριστεί σε δύο φάσεις . Η πρώτη φάση εργασιών, την οποία επιμελείται η 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα τελειώσει εντός του 2008, είναι ενταγμένη στο Γ’ ΚΠΣ και αφορά σε μια δαπάνη της τάξεως των 500 χιλιάδων ευρώ.
Στη συνέχεια θα εκπονηθεί η μελέτη την οποία θα αναλάβει η Αττικό Μετρό, λόγω των παρακειμένων έργων και θα ξεκινήσει η τελική φάση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου της πόλεως έτσι ώστε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να έχουμε άλλο ένα εξαιρετικό αξιοθέατο».
Όπως ανέφερε η κα. Μαρκή: «Στην α’ φάση περιλαμβάνονται εργασίες εξωραϊσμού ενώ στη β’ φάση θα διενεργηθούν εργασίες σε βάθος από την Αττικό Μετρό προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απόφαση που έχει ληφθεί να γίνει το Αλκαζάρ, το μουσείο των ευρημάτων του Μετρό.
Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει ακόμη ένα Μουσείο που θα αναδεικνύει και θα κάνει προσιτές στο κοινό τις αρχαιότητες που προέκυψαν από τη μεγάλη αυτή ανασκαφή του Μετρό»./
Δήμος θεσσαλονίκης