Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορικάΦίλιππας Φυλακτός Ο...

Φίλιππας Φυλακτός Ο ηλικιωμένος και πάμφτωχος πια σκηνοθέτης

Φίλιππας Φυλακτός Ο ηλικιωμένος και πάμφτωχος πια σκηνοθέτης,«Όλες οι κόπιες της ταινίας έχουν καταστραφεί. Κρατάω μόνο μία σε τραπεζική θυρίδα για την οποία με προειδοποίησαν ότι αν κυκλοφορήσει, θα με τελειώσουν (και αναφερόταν στην ζωή του, αφού επαγγελματικά τον είχαν ήδη τελειώσει)

Μου έστειλαν το παρακάτω e-mail και το δημοσιεύω γιατί αξίζει τον κόπο… 

Η ζωή του Παύλου Μελά, απετέλεσε το θέμα της ομώνυμης μεγάλου μήκους κινηματογραφικής ταινίας παραγωγής 1973 του σκηνοθέτη Φίλιππα Φυλακτού, με πρωταγωνιστές τον Λάκη Κομνηνό (Παύλος Μελάς), την Καίτη Παπανίκα (Ναταλία Δραγούμη) κ.α και μουσική επένδυση του Γιάννη Σπανού.

Η ταινία επί σειρά πολλών ετών ήταν «απαγορευμένη» από την «μεταπολίτευση», όσο και αν διάφορα άτομα, εφημερίδες ή ιστοσελίδες διατείνονται ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Για πολύ προσωπικούς λόγους προσπάθησα επί σειρά ετών να την βρω, ψάχνοντας παντού … αλλά μάταια. Η τελευταία μου ελπίδα ήταν ο σκηνοθέτης Φίλιππας Φυλακτός, τον οποίο κατάφερα να συναντήσω. Ο ηλικιωμένος και πάμφτωχος πια σκηνοθέτης, όταν του εξήγησα ότι θέλω να την αγοράσω την ταινία δίνοντάς του όσα χρήματα μου ζητούσε, και κάτω από την πίεσή μου, μου εξομολογήθηκε κάτι συγκλονιστικό. «Όλες οι κόπιες της ταινίας έχουν καταστραφεί. Κρατάω μόνο μία σε τραπεζική θυρίδα για την οποία με προειδοποίησαν ότι αν κυκλοφορήσει, θα με τελειώσουν (και αναφερόταν στην ζωή του, αφού επαγγελματικά τον είχαν ήδη τελειώσει) … Δεν μπορούσα να επιμείνω … Τελικά πολύ καιρό μετά κατάφερα να την βρω μέσω αγγελίας από έναν νεαρό συλλέκτη, απ΄ τον οποίον και την αγόρασα αν θυμάμαι καλά για 100€.

Προ ετών – και πέρα από την όποια προσωπική συμπάθεια ή αντιπάθεια – οφείλω να ομολογήσω ότι το βιβλιοπωλείο του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν αυτό που ουσιαστικά με κάποιο τρόπο έσπασε την «απαγόρευση» και διέθεσε την ταινία προς πώληση. Αργότερα δε, διανεμήθηκε και σαν ένθετο από Κυριακάτικη εφημερίδα.

Έστω και αν η σκηνοθεσία, η εικόνα, ο ήχος, ακόμα και οι ερμηνείες της, υστερούν κατά πολύ από τις σύγχρονες ταινίες, την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε Έλληνα/ίδα που δεν τη έχει δει, να την «κατεβάσει» απ΄ το δίκτυο όσο είναι καιρός, γιατί με την αναζωπυρωμένη υπόθεση του «Μακεδονικού», φοβάμαι ότι … θα «απαγορευθεί και πάλι …

Για κάθε ενδιαφερόμενο …

Το εμβατήριο της ταινίας που έμεινε χαραγμένο στην μνήμη όσων την είδαμε (02:11)
https://www.youtube.com/watch?v=z-hcNUDB1R4
– Ένα μικρό απόσπασμα (01:50) με ιδιαίτερη σημασία, που για πολύ συγκεκριμένους λόγους θα αποφύγω να επεκταθώ …
https://www.youtube.com/watch?v=hHPMSTrlaVk
– Και ολόκληρη η ταινία (1:58:33) που … ίσως σύντομα να είναι και πάλι συλλεκτική …
https://www.youtube.com/watch?v=HlIvVMuxZkI

egerssi.gr

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...