Πολιτικές & πραγματικότητα στην Ευρώπη
Η Ε.Επιτροπή έχει εκφράσει πολλάκις την επιθυμία για χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής αναφορικά με τη χρήση και διαχείριση του φάσματος των συχνοτήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι οι υπηρεσίες που εξαρτώνται από τη χρήση φάσματος συμβάλλουν κατά περίπου 250 δις € στην ευρω- παϊκή οικονομία (2,5% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ). Η εκσυγχρονισμένη πολιτική για τη διαχείριση του φάσματος αποτελεί πυλώνα υλοποίησης της Στρατηγικής της Λισσαβόνας για τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρω- παϊκής οικονομίας, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Με σειρά Οδηγιών από το 1999 έως σήμερα, η Ε.Ε. επιδεικνύει την προτίμησή της στη φιλελευθεροποίη- ση του καθεστώτος αδειοδοτήσεων για τη χρήση του φάσματος, ενθαρρύνοντας την ουδετερότητα τεχνολογιών και υπηρεσιών (services & technology neutrality). Να επιλέγει, δηλαδή η αδειοδοτημένη επιχείρηση ποιά υπηρεσία θα προσφέρει και με τη χρήση ποιάς τεχνολογίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Επιπρόσθετα, η Ε.Ε. επιθυμεί τη διάθεση τμήματος του «ψηφιακού μερίσματος» (τμήμα του φάσματος πέραν των συχνοτήτων που απαιτούνται για την ψηφιακή μετατροπή των τηλεοπτικών μεταδόσε- ων) για την παροχή ασύρματων ηλεκτρονικών επικοινωνιών (κυρίως ασύρματο internet και Mobile TV).
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονιστικού Πλαισίου για τις Ηλεκτρονικές Επικοι- νωνίες, μια σημαντική πρόταση της Ε.Ε. προβλέπει την εναρμόνιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ αυτών και της μπάντας των UHF, με εφαρμογή σε τμήμα του ραδιο- φάσματος που σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τηλεοπτικές μεταδόσεις.
Στόχος είναι η διάθεσή του για τις υπόλοιπες ασύρματες ψηφιακές επικοινωνίες που προα- ναφέρονται. Σύμφωνα με την Ε.Ε. αλλά και τους υποστηρικτές αυτής της θέσης (π.χ. τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας) τα οφέλη της εναρμόνισης είναι σημαντικά, όπως: α) μείωση της πιθανότητας επιβλαβών παρεμβολών μεταξύ υπηρεσιών που παρέχονται σε γειτονικά κράτη
β) δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για εξοπλισμό και υπηρεσίες, που σημαίνει μικρότερο κόστος για τον ευρωπαίο καταναλωτή γ) μείωση του κόστους κατασκευής εξοπλισμού λόγω περιορισμού των συχνοτήτων που θα απαιτείται να λαμ- βάνει η συσκευή
δ) δυνατότητα αξιοποίησης του roaming για υπηρεσίες που θα προ- σφέρονται πανευρωπαϊκά και ε) παροχή ασφάλειας και προστασίας στους ήδη χρήστες του φάσματος. Η Ε.Ε. ζητεί από τα κράτη-μέλη να μη διαθέσουν το τμήμα του φάσματος από 790- 862 MHz για ψηφιακή επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, με σκοπό την πανευρωπαϊκή ε- ναρμόνιση για υπηρεσίες σε κινητά τηλέφωνα και συσκευές.
Όμως, οι προτάσεις της Επιτροπής συναντούν ήδη δυσκολίες. Π.χ. στην Ισπανία οι συχνότητες αυτές χρησιμο- ποιούνται από την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Στην Ελλάδα επίσης, όπως αναφέρεται στο «Χάρτη Συχνοτήτων Εκπομπής Ψηφιακής Τηλεόρασης» που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση-Κ.Υ.Α. που συνεπάγεται, οι εν λόγω συχνότητες σε 10 από τις 11 Ευρύτερες Περιοχές Ψηφιακής Εκπομπής διατίθενται για το δίκτυο της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης.
Ακόμη, στη χώρα μας δεν καθορίζεται από την ΚΥΑ το αντίτιμο που θα απαιτείται να καταβάλλουν στο κράτος οι χρήστες του φάσματος των συχνοτήτων, είτε αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικές μεταδόσεις, είτε για άλλους σκοπούς (π.χ. ασύρματες επικοινωνίες & τη- λεόραση σε κινητά).
Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα για ίδιο το θέμα είναι μάλλον συγκεχυμένη, αφού σε κάποιες χώρες (Γαλλία & Αυστρία) οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν πληρώνουν για τη χρήση του φάσματος, ενώ αντιθέτως οι περισσότερες ευρωπαϊ- κές χώρες έχουν καθιερώσει μία αντιμισθία. Στη Βρετανία, μάλιστα, αρχής γενομένης από το 2009, το τμήμα του φάσματος που θα «απελευθερώνεται» από την παύση των αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων, θα μπαίνει σε πλειστηριασμό.
Πηγή:Hellenic Audiovisual Institute