λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Ελλάδας- FΥRΟΜ και της εθνικιστικής γραμμής του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ώς αποτέλεσμα αυτού οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν πάψει πλέον να στρέφονται για νέες επενδύσεις στη γείτονα, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται εκεί εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης.
Διπλωματικές και οικονομικές πηγές μάλιστα προβλέπουν ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα περί τα τέλη του φθινοπώρου ή τον Δεκέμβριο, όταν η Ε.Ε. θα οριστικοποιήσει το ότι δεν θα δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη FΥRΟΜ- και η σκοπιανή κυβέρνηση, ασχέτως των αιτίων, θα σπεύσει να κατηγορήσει την Αθήνα.
Τότε οι σκέψεις κάποιων επιχειρηματιών για αποχώρηση μπορεί να υλοποιηθούν, ενώ ενδέχεται διώξεις να υποστούν και Ευρωπαίοι- πέραν των Ελλήνων ακόμη κι αν αυτό θα έχει μεγαλύτερο κόστος για τη σκοπιανή οικονομία.
Όπως εξηγεί κορυφαίος οικονομικός παράγοντας που δραστηριοποιείται στα Σκόπια, τα εθνικιστικά κι επιθετικά έναντι της Ελλάδας κηρύγματα της πολιτικής ηγεσίας «δηλητηριάζουν ολόκληρη την κοινωνία, είτε πρόκειται για τους νέους είτε για τους δημοσίους υπαλλήλους».
Άμεση συνέπεια είναι να πολλαπλασιάζονται τα προσκόμματα αλλά και οι διακρίσεις για τους Έλληνες επιχειρηματίες στα τελωνεία, στη γραφειοκρατία, στις αδειοδοτήσεις και σε κάθε συναλλαγή τους με το κράτος.
Άλλος επιχειρηματίας λέει κυνικά: «Φτάσαμε στο σημείο να μη “λαδώνονται”! Αυτή είναι η χειρότερη μορφή διακρατικής κρίσης- σημαίνει ότι η εχθρότητα έχει ξεπεράσει τα διαχειρίσιμα επίπεδα».
Ποινή λουκέτου.
Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, χρειάστηκε μια σειρά παρεμβάσεων υψηλοτάτου επιπέδου για να γλιτώσει το σούπερ μάρκετ Βερόπουλος πρόστιμο και ποινή λουκέτου 15 ημερών για ασήμαντη παράβαση- πώληση αλκοολούχων ποτών μισή ώρα μετά το επιτρεπόμενο.
Η εταιρεία Δομοτεχνική μειοδότησε σε διαγωνισμό, αλλά οι σκοπιανές αρχές έσπευσαν αμέσως να ακυρώσουν τον διαγωνισμό… Οι οικονομικοί παράγοντες σπεύδουν να δηλώσουν ότι το 80% των επενδύσεων είναι κυρίως από μεγάλες ΔΕΚΟ- ΕΛ.ΠΕ., Εθνική Τράπεζα κ.λπ. – που δύσκολα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό αφορά ποσοστό τζίρου- διότι αριθμητικά οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 70% κι αυτές έχουν καθημερινά οξυμμένα προβλήματα. Κανένα φως από τη συνάντηση
Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντόνιο Μιλόσοσκι επέμειναν και οι δύο στις θέσεις τους κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, περιλαμβανομένων των περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας από μέρους της σκοπιανής πλευράς.
Ωστόσο, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας και άφησαν να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει νέα μεταξύ τους συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ./Τα Νέα