Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
Η ριζοσπαστική αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, κέρδισε αυτές και ως πρώτο κόμμα, από τη στιγμή που δεν είχε αυτοδυναμία, σχημάτισε κυβέρνηση με την συνεργασία του δεξιού κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δημιουργώντας μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 162 εδρών!
Όμως, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, μεταξύ της Ελλάδος και της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ – θεσμούς όπως τους μετονόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ), με τα δύσκολα να είναι μπροστά για την κυβέρνηση!
Το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, περί κατάργησης των Μνημονίων, απέτυχε παταγωδώς, αφού δεν μπόρεσε να το υπερασπιστεί!
Έτσι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών, ανάμεσα δηλαδή, στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μας στα τέλη του Ιουνίου, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα – υπερασπιζόμενος τις αριστερές αρχές του – λόγω αυτής της διαφωνίας, να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου 2015, με το ερώτημα προς τον ελληνικό λαό: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των θεσμών;»!
Ο ελληνικός λαός μίλησε με ένα τρανταχτό 61,31% ΟΧΙ και ένα 38,69% ΝΑΙ!
Δυστυχώς όμως, μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση του ελληνικού λαού, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, μη σεβόμενος την ετυμηγορία του λαού, κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, υπογράφοντας ένα τρίτο Μνημόνιο!
Αυτή η βάναυση συμπεριφορά κατά της απόφασης του λαού μας και υποταγής στους “θεσμούς”, δημιούργησε τριβές στο κυβερνών κόμμα με πολλές αποχωρήσεις!
Ωστόσο τον Αύγουστο του 2015, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα που έρχονταν, προκήρυξε νέες εκλογές και οι οποίες έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου 2015!
Σε αυτές τις νέες βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψήφησε, καταλαμβάνοντας τις 145 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου, μη καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση!
Συνέπραξε όμως, πάλι με τους ΑΝ.ΕΛ. δημιουργώντας πλειοψηφία 155 εδρών και σχηματίζοντας νέα κυβέρνηση!
Όμως το κύρος της αριστεράς είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα, αφού είχε απωλέσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα, που αντλούσε από την ελληνική κοινωνία, ως η αριστερά των αδικημένων, των μη προνομιούχων, των “μαχητών” των ξένων σχεδίων!
Έτσι στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αντιπολίτευση καταλαμβάνοντας ποσοστό 35,46%, χάνοντας 59 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές και στις εκλογές το 2023 έλαβε τον Μάιο 31,53% και μετά από ένα μήνα (Ιούνιο) έλαβε 17,83%!
Δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά ο Στέφανος Κασσελάκης…
Ωστόσο την ταφόπλακα στην μακροημέρευση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε η παραίτηση από την προεδρεία του, του Αλέξη Τσίπρα και η εκλογή σε αυτήν του ουρανοκατέβατου εξ Αμερικής, Στέφανου Κασσελάκη!
Σε μια καθόλα διαβλητή ψηφοφορία – που υποστηρίζουν τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ – αφού δίνεται η δυνατότητα να προσέρχονται στην κάλπη της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου, μέλη που εγγράφονται την τελευταία στιγμή και ουδείς γνωρίζει αν αυτοί τυγχάνουν και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές!
Διατυπωμένη μου άποψη, ο Πρόεδρος ενός κόμματος εκλέγεται από Συνέδριο του κόμματος και στο οποίο συμμετέχουν ως σύνεδροι πιστοποιημένα μέλη του κόμματος και όχι γιαλαντζί μέλη της μιας ημέρας!
Έτσι από την επομένη της εκλογής του ο κ. Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητήθηκε από ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!
Με αποκορύφωμα την τηλεγραφική διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και ακολούθως υψηλού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ (εκ των συνδιεκδικητών της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ)! Με τον Στέφανο Τζουμάκα, να καταγγέλλει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πως ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη και γι΄ αυτό θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου!
Εντός λίγων ωρών, τη σκυτάλη της σφοδρής αντιπαράθεσης πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης (πρώην Υπουργός στις κυβερνήσεις Τσίπρα, Βουλευτής και πρώην Γ.Γ. ΣΥΡΙΖΑ) με πολύ σκληρές δηλώσεις! Καταγγέλλοντας για τη διαγραφή Τζουμάκα, σταλινικές απόψεις αποφάσεις, του τύπου: «όποιου δεν του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει»!
Επίσης η “Εφημερίδα των Συντακτών” την περασμένη Κυριακή έστειλε ομοβροντίες κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αφού στην πρώτη της σελίδα, εμφάνισε παλαιότερα άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη στην εφημερίδα των ΗΠΑ “Εθνικό Κήρυκα”. Σε εκείνα τα άρθρα, στα οποία ο σημερινός Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε ως “Αριστοτέλης Οικονόμου”, υπερασπιζόταν τους μικρότερους μισθούς στην Ελλάδα, προκειμένου να τονωνόταν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ήταν υπέρ των περαιτέρω των 15 χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο, ήταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κλπ. κλπ.
Όμως η κορυφαία αναφορά της ΕΦΣΥΝ ήταν το παρακάτω απόσπασμα:
«… τα οποία (κείμενα) διαψεύδουν εκείνους που τον επικρίνουν λέγοντας ότι είναι ένας “άσχετος”, ότι τάχα δεν έχει πολιτική συγκρότηση ή ότι δεν έχει ιδέα από οικονομία. Τα κείμενα αυτά παρουσιάζουν μια αξιοθαύμαστη ενότητα και σαφή πολιτική συγκρότηση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά.»!
Ωστόσο, τη δική του απάντηση, έδωσε από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας αποστάσεις από απόψεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν, ισχυριζόμενος ότι τότε ήταν 24 ετών!
Μια δήλωση, που παρουσιάζει την πολιτική ρηχότητα του κ. Κασσελάκη και βεβαίως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται πλέον σε πλήρη ιδεολογική μετάλλαξη!
Βέβαια η εβδομάδα που ακολούθησε, όξινε περισσότερο τα πνεύματα στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακολούθησε η αποχώρηση από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος έστειλε ανοιχτή επιστολή ανεξαρτοπίησης στον κ. Κασσελάκη, με σκληρούς υπαινιγμούς!
Στον χορό της σκληρής αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη εισήλθε καο πρώην Υπουργός κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε πως στο προσεχές Συνέδριο του κόμματος θα αμφισβητήσει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα ζητήσει εκλογή Προέδρου από τα μέλη του Συνεδρίου!
Κώστας Καραμανλής: Ο κατευνασμός υπήρξε κατά κανόνα, ο προθάλαμος των συγκρούσεων…
Τα πράγματα δεν είναι χειρότερα στη ΝΔ, αλλά δεν είναι και πλέον ευχάριστα, από τη στιγμή των δεύτερων αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου πολλές από τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέστησαν εκλογική πανωλεθρία!
Έτσι στην παρουσίαση του ανατρεπτικού βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρδαλιά με τίτλο: «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη» (*), στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη, ήταν ομιλητής και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής!
Η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού ήταν εφ΄ όλων των κρίσιμων σημερινών θεμάτων!
Στην ομιλία του πήρε σαφείς αποστάσεις, από την ακολουθούμενη πολιτική Μητσοτάκη στη νέα πολεμική σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων! Αδειάζοντας ολοκληρωτικά την πολιτική προσέγγιση Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι πρέπει ν δημιουργηθεί κράτος της Παλαιστίνης! Λέγοντας, πως οι αμυντικές δαπάνες, που πολλές φορές ξεπερνούν το 4% του ΑΕΠ, χρειάζονται άλλου είδους μεταχείριση!
Κατακεραύνωσε την Γερμανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα Μνημόνια εξελίχθηκαν σε προγράμματα τιμωρητικού σκοπού!
Ισχυρίστηκε, ότι αυταπάτες στα εθνικά θέματα, ούτε επιτρέπονται, ούτε συγχωρούνται! Προς την Τουρκία και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις κα η αποφασιστικότητα, είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση! Μια και μοναδική είναι η διαφορά! Η οριοθέτηση της ΑΟΖ, που ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας (*)! Η θωράκιση των νησιών μας (σ.σ. βλέπε μερική αποστρατικοποίηση κυβερνήσεως Μητσοτάκη, βαρύτατου οπλισμού στην Ουκρανία) δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού, ή υποχώρησης! Ο κατευνασμός υπήρξε κατά κανόνα, ο προθάλαμος των συγκρούσεων!
Το οξύμωρο είναι, ότι τα Συστημικά ΜΜΕ απέκρυψαν την βαρυσήμαντη ομιλία Καραμανλή, ή την εξαφάνισαν στα “ψιλά” θέματα!
Κύριε Μητσοτάκη, η ΝΔ είναι η πατριωτική λαϊκή Δεξιά. Αβάσταχτο το δικό σας ξεχείλωμα…
Όμως τα όργανα συνεχίζουν να παίζουν εκκωφαντικά στη ΝΔ!
Μετά την ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης από τον Κάστα Καραμανλή, αμφισβήτησε αυτήν και ένα από τα ιστορικότερα στελέχη της ΝΔ, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο εμβληματικός Νικήτας Κακλαμάνης!
Ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ και Πρωθυπουργό για μετάλλαξη της ΝΔ, με αποτέλεσμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Β΄ Κυριακής, τονίζοντας:
«Η η μήτρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η δημιουργία τηςΝΔ είναι η πατριωτική λαϊκή Δεξιά. Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν οι αναγκαίες προσθήκες και έτσι η δεύτερη συνιστώσα είναι η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία… η δεύτερη συνιστώσαόμως αγνοεί την πρώτη και σε επίπεδο βάσης ο κόσμος της παράταξης αντιδρά… Πρέπει να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο συνιστωσών. Άλλο διεύρυνση και άλλο το ξεχείλωμα. Εγώ είμαι υπέρ της διεύρυνσης αλλά όχι υπέρ του ξεχειλώματος… Δεν μιλάω μόνο για την σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά και για τις κυβερνητικές θέσεις από εκεί και κάτω. Αυτό που κυκλοφορεί υπό μορφή χιούμορ και πλάκας μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών της ΝΔ ξέρετε ποιο είναι; Όταν υποβάλλει κάποιος το βιογραφικό του για να κριθεί, λένε βάλε, ότι έχεις θητεύσει λίγο και στο ΠΑΣΟΚ μπας και έχεις τύχη.Εγώ τολμάω να λέω δημόσια αυτά που λέγονται στα πηγαδάκια»!
ΥΣ. 1
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο “Γιαβόλ” αναφέρεται στην άγνωστη Ελληνογερµανική ιστορία με αντικείμενο τον ρόλο της Γερμανίας στο χθες και το σήμερα απέναντι στην Ευρώπη,την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και το ανοιχτό κεφάλαιο των πολεμικών επανορθώσεων!
Για το βιβλίο μίλησαν εκτός του Κώστα Καραμανλή, η Μαρία Νεγρεπόντη-∆ελιβάνη (πρώην πρύτανης ΠΑΜΑΚ), ο Νίκος Βασιλειάδης, (επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΜΑΚ), ο Βασίλης Βιλιάρδος, (οικονομολόγος και συγγραφέας)!
ΥΣ. 2
H Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (αγγ: UNCLOS – Montego Bay 1982) είναι διεθνής συμφωνία που θεσπίζει νομικό πλαίσιο για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Από τον Ιούνιο του 2016, 168 χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη. Η Σύμβαση προέκυψε από την τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS III), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1973 και 1982. Αντικατέστησε τέσσερις συνθήκες της Σύμβασης του 1958 για την Ανοικτή Θάλασσα. Ετέθη σε ισχύ το 1994, έναν χρόνο αφότου η Γουινέα έγινε το 60ο έθνος που επικύρωσε τη συνθήκη (Βικιπαίδεια)! Υποχρεώνει σε ανακοίνωση στα 12 ν.μ. όλα τα κράτη από τα 6! Για το λόγο αυτό υπάρχει το τουρκικό casus belli (αφορμή πολέμου) προς την Ελλάδα! Και κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τολμάει να το πράξει! Όπως η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και ζητάει να πράξει και η Τουρκία το ίδιο, αλλά δυστυχώς είναι η πρώτη – η ελληνική κυβέρνηση – που αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο!!