Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΥπάρχει κανόνας (άρθρο,...

Υπάρχει κανόνας (άρθρο, νόμος κλπ), που να απαγορεύει τον δημοσιογράφο δημόσια να ασκείται κριτική και σχολιασμός στα δημόσια πρόσωπα και στους θεσμούς που εκπροσωπούν (κόμματα κλπ);

Γράφει ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης

Ο δημοσιογράφος, όπως σωστά λέγεται τον τελευταίο καιρό μετ’ επιτάσεως, δεν είναι γραμματοκομιστής .

Ο δημοσιογράφος Σχολιάζει γεγονότα και πρόσωπα. Έχοντας τη σχετική ελευθερία από το επάγγελμά του κάτι που άλλωστε προασπίζει . 

Το πώς χειρίζεται ο κάθε δημοσιογράφος ένα γεγονός, διαφέρει ανά περίπτωση και δεν μπορεί να μπει σε καμία περίπτωση σε καλούπια, καθώς έχει τη σχετική ελευθερία του σχολιασμού

Ο δημοσιογράφος Μπορεί η καταδίκη της δημοσιογραφικής άποψης ακόμη κι αν διέπεται από το στοιχείο της υπερβολής, να αποτελέσει επικίνδυνη μορφή λογοκρισίας για την ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων;

Υπάρχει κανόνας (άρθρο, νόμος κλπ), που να απαγορεύει τον δημοσιογράφο δημόσια να ασκείται κριτική και σχολιασμός στα δημόσια πρόσωπα και στους θεσμούς που εκπροσωπούν (κόμματα κλπ);

Από δημοσιογράφους ή και ακόμη από πολίτες που εκπροσωπούν θεσμούς, Η δημοσιοποίηση μέσω ίντερνετ εκφράζει την ελεύθερη γνώμη του δημοκρατικού πολιτεύματος και ενός ευρωπαϊκού κεκτημένου κλπ;

Ως δημοσιογράφοι είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε, να αξιολογούμε και να επικρίνουμε αποφάσεις που βλάπτουν την κοινωνία και τους πολίτες.

Η ελευθερία της έκφρασης γνώμης είναι βασική αρχή της δημοκρατίας, αρκεί να μην παραποιεί ή μεταφέρει ψευδείς και υποβολιμαίες ειδήσεις.

Ο δημοσιογράφος  διώκεται με μηνύσεις τρομοκρατείτε και των δολοφονούν

Εκλογές στην ΕΕ: 10 προτάσεις για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη

Πώς πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί καλύτερα την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης σε μια ήπειρο που κλονίζεται άσχημα από μια σειρά σοβαρών επιθέσεων και παραβιάσεων κατά δημοσιογράφων; Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έχουν δέκα προτάσεις για τη διεξαγωγή των υποψηφίων στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές εντός έξι εβδομάδων.

Η ελευθερία του τύπου υπονομεύτηκε στις χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι

σχετικά ανίσχυρο όταν πρόκειται για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων . Η RSF ελπίζει ότι οι προτάσεις της θα χρησιμοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δοθεί προτεραιότητα στην υπεράσπιση των ελεύθερων και ανεξάρτητα αναφερόμενων ειδήσεων και πληροφοριών κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, για την υπεράσπιση πολιτικών που ενθαρρύνουν την αξιόπιστη δημοσιογραφία και για την προστασία των δημοσιογράφων.

Για την καταπολέμηση των άνευ προηγουμένου επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων , η αύξηση των αγωγών εναντίον ερευνητών δημοσιογράφων και η διαδικτυακή μαζική παραπληροφόρηση, μία από τις πιο σημαντικές προτάσεις της RSF είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαίου επιτρόπου που έχει την ευθύνη για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και που είναι σε θέση να κινητοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στην υπεράσπισή τους.

Όταν παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, και ειδικά σε περιπτώσεις βίας εναντίον δημοσιογράφων, η RSF προτείνει οι ΜΚΟ και οι υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου να μπορούν να στραφούν σε αυτόν τον Ευρωπαίο Επίτροπο και να του ζητήσουν να μεσολαβήσει γρήγορα με τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Η RSF πιστεύει ότι η επιτροπή θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η πολιτική ανταγωνισμού – βασική αρμοδιότητα της ΕΕ – θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα θεμελιώδη στοιχεία της ελευθερίας του Τύπου προκειμένου να αποτρέψει τις μεγάλες εταιρείες να υπονομεύσουν την πολυμορφία των μέσων ενημέρωσης.

Η RSF παροτρύνει επίσης την ΕΕ να παράσχει τα μέσα για την επιβολή στοχοθετημένων, ατομικών κυρώσεων σε όσους είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, σύμφωνα με τον μηχανισμό “Magnitsky” που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα ο δημόσιος χώρος πληροφοριών και επικοινωνίας από την απειλή των συρτών, αυτοί οι διαδικτυακοί μισθοφόροι που δημιουργήθηκαν από αυταρχικά καθεστώτα, και από την επιταχυνόμενη εξάπλωση ψευδών πληροφοριών, η RSF προτρέπει επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες να ενταχθούν γρήγορα στην «Πληροφορία και Δημοκρατία» πρωτοβουλία που ξεκίνησε η RSF τον Νοέμβριο του 2018 και η οποία υποστηρίζεται ήδη από 12 δημοκρατικές χώρες.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των ψεύτικων ειδήσεων , πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αξιοπιστία του διαδικτυακού περιεχομένου και όχι στις καταπιεστικές πολιτικές που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης.

Από την άποψη αυτή, η RSF καλεί την ΕΕ να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει την Πρωτοβουλία Δημοσιογραφικής Εμπιστοσύνης , η οποία καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό αξιόπιστων ειδήσεων και πληροφοριών μέσω μιας σειράς δεικτών μέτρησης της διαφάνειας των μέσων ενημέρωσης, της συντακτικής ανεξαρτησίας, της χρήσης δημοσιογραφικών μεθόδων και του σεβασμού της δημοσιογραφίας ηθική.

Η RSF ζητά επίσης τη δημιουργία νέας νομοθεσίας που θα καθιστά υπεύθυνα τις διαδικτυακές πλατφόρμες για κάθε παράλειψη εκπλήρωσης της υποχρέωσής τους όσον αφορά τις παραβιάσεις της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης που είναι ανεξέλεγκτες στο Διαδίκτυο. Η ΕΕ έχει παραδοσιακά επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και η οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο απέτυχε να διασφαλίσει ότι οι κορυφαίες διαδικτυακές πλατφόρμες λογοδοτούν.

Ανταποκρινόμενη στη δικαστική παρενόχληση στην οποία υφίστανται συγκεκριμένα δημοσιογράφοι σε πολλές χώρες της ΕΕ, η RSF καλεί τα μελλοντικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνουν μια οδηγία για την καταπολέμηση καταχρηστικών αγωγών γνωστών ως SLAPPs (Στρατηγικές Αγωγές κατά της Δημόσιας Συμμετοχής) που έχουν σχεδιαστεί να έχει καταπληκτική επίδραση στους δημοσιογράφους.

Ομοίως, η RSF καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επανεξετάζει περιοδικά τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει μιας ανεξάρτητης έκθεσης που μπορεί να οδηγήσει σε συστάσεις ανά χώρα και σε κυρώσεις σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων.

Η RSF πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την ελευθερία του Τύπου ως θεμελιώδη αξία της ΕΕ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των συνθηκών της, στο κέντρο των θεσμικών της οργάνων και στην πρώτη γραμμή αυτού που αγωνίζεται. Για το σκοπό αυτό, η RSF προτείνει να συμπεριληφθεί η ελευθερία του Τύπου στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

https://rsf.org/en/campaigns/eu-elections-10-proposals-reinforcing-press-freedom-europe

https://rsf.org/en/ranking

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ράφει η Νίνα Γκατζούλη Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η λογοτεχνική ανάπτυξη οποιασδήποτε γλώσσας συνδέεται στενά και σχετίζεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και επιρροές που έχει υποστεί ένα έθνος. Ο Tony Crowley, στο Proper English, παραθέτει τη θέση του Saussure για τη γλώσσα...

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...