Χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών είναι δυνατή η πρόσβαση των δικαστικών αρχών σε στοιχεία προσώπων για εγκλήματα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την τρίτη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για το θέμα αυτό.
Η γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κατσιρώδη, μετά από ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την ανωνυμία στο διαδίκτυο, δέχεται ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.λπ.) μπορούν να ζητούν από τους παροχείς υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.λπ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω του διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου».
Ο νέος νόμος 3917/2011 για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/ΕΚ χαρακτηρίζει ως δεδομένα των επικοινωνιών που πρέπει να διατηρούντα και τα παραπάνω εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, ενώ ο νομοθέτης δεν θέλησε να εισαγάγει νέο περιοριστικό καθεστώς για τη χορήγηση αυτών των εξωτερικών στοιχείων της επικοινωνίας.
Η γνωμοδότηση είναι παρόμοια με τις προηγούμενες του Εισαγγελέα του Α.Π. Ι. Τέντε και του πρώην Εισαγγελέα του Α.Π. Γ. Σανιδά.
Πηγή:adslgr