Εγκρίθηκε οριστικά στη ο νόμος για τους «πειρατές» στο Διαδίκτυο
Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε οριστικά (την Τετάρτη) το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά της ηλεκτρονικής πειρατείας, το οποίο προβλέπει διακοπή των διαδικτυακών συνδέσεων για όσους επιμένουν να κατεβάζουν παράνομα μουσική και ταινίες.
Το νομοσχέδιο, που είχε γίνει δεκτό από την Εθνοσυνέλευση, πήρε το πράσινο φως και στη Γερουσία με 189 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά. Η Γαλλία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην Ευρώπη που «εξορίζει» από το Διαδίκτυο τους υπότροπους χρήστες. Η διακοπή πρόσβασης θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις υποτροπής μετά την αποστολή δύο προειδοποιητικών μηνυμάτων.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής πειρατείας πολιτιστικών προϊόντων -ισχύει μόνο μια γενική υποχρέωση για τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, οποιοδήποτε μέσο κι αν χρησιμοποιείται για την αντιγραφή του έργου τους.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στο γαλλικό σχέδιο νόμου, υιοθετώντας τροπολογία βάσει της οποίας τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών του δεν μπορούν να περιοριστούν «χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών αρχών».
Την Τετάρτη, η Eυρωπαία επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι δεν βλέπει τίποτε στο γαλλικό νομοσχέδιο που να έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, ακόμη κι αν αυτό τη δυσαρεστεί από πολιτική άποψη. Βάσει του γαλλικού μέτρου, οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων λαμβάνονται από διοικητική αρχή.
Υπέρ του σχεδίου νόμου ψήφισε στη Γερουσία η πλειοψηφία του κυβερνώντος UMP και των κεντρώων συμμάχων του, ενώ τα αντιπολιτευόμενα PCF και PS επέλεξαν να απόσχουν. Πριν από έναν μήνα, πάντως, το νομοσχέδιο είχε απορριφθεί από την Εθνοσυνέλευση, από όπου απουσίαζε η πλειοψηφία των βουλευτών.
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε σπεύσει τότε να καταδικάσει τις «φαιδρές μηχανορραφίες» της αντιπολίτευσης και είχε επαναδιατυπώσει την πρόθεσή του να υιοθετηθεί το κείμενο, το οποίο έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στη Γαλλία γύρω από το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και την πρόσβαση σε πολιτιστικά προϊόντα στο Internet.
Σύμφωνα με τους επικριτές του, οι οποίοι προέρχονται και από τους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο νόμος αυτός θα καταφέρει επίθεση στις ελευθερίες και στην προσωπική ζωή και δεν θα φέρει κανένα επιπρόσθετο εισόδημα στους καλλιτέχνες.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα γνωστοποίησε εξάλλου την πρόθεσή του να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος του κειμένου.
πηγή;Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό