Το σχέδιο δράσης για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra-Med, παρουσιάστηκε στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Η μελέτη για την ανάταξη και αναβάθμιση της περιοχής και για τη μελλοντική ανάπτυξή της αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την έξοδο μιας περιοχής 6.615 στρεμμάτων από την υποβάθμιση.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «το σχέδιο δράσης, που προβλέπει επτά βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις και επτά μακροπρόθεσμες, αποτελεί ουσιαστικά ένα χωρικό όραμα και μια στρατηγική, με έργα προτεραιότητας και δυνατότητες άντλησης των απαιτούμενων κονδυλίων από συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης».
Η περιοχή παρέμβασης υφίσταται χρόνια μεγάλα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα, όμως ταυτόχρονα παρουσιάζει σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από την ολοκληρωμένη μελέτη που παρουσίασε φιλοδοξεί να βάλει οριστικά τέρμα στη διαχρονική περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, κατάσταση που έχει ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες στην περιοχή. Διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που σε πρώτη φάση περιλαμβάνει έργα και δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών και σε δεύτερο χρόνο προβλέπει τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου και υποδομών αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το επιχειρηματικό πάρκο μάλιστα είναι σε έκταση 200 στρεμμάτων του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, που υποστηρίζει την προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε το πιο υποβαθμισμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Όπως άλλωστε και οι Δήμοι Δέλτα και Θεσσαλονίκης, εκτάσεις των οποίων περιλαμβάνονται στην περιοχή παρέμβασης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Το Σχέδιο Δράσης είναι η πρώτη προσπάθεια για να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση εξυγίανσης, με αναπτυξιακό πρόσημο, σε ένα χώρο που μέχρι σήμερα αποτελεί παράδειγμα εγκατάλειψης.