Το συνάλλαγμα που αφήνει στη χώρα ένας Αμερικανός τουρίστας ισοδυναμεί με αυτό από τέσσερις Ευρωπαίους. Το χρυσωρυχείο που λέγεται Αμερική προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Υπουργείο Τουρισμού.
Η αγορά της Αμερικής είναι μία από τις σημαντικότερες για τη χώρα μας, καθότι ο τουρίστας αγοράζει ταξιδιωτικό πακέτο πενταπλάσιας αξίας από αυτό του Ευρωπαίου και έχει πολλαπλάσιο αποτέλεσμα, αφού πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, ο Αμερικανός τουρίστας θα επισκεφτεί 5-6 διαφορετικές πόλεις, θα ξοδέψει χρήματα για μετακινήσεις, ξεναγούς, αρχαιολογικούς χώρους και ψώνια, σε αντίθεση με τον μέσο Ευρωπαίο που θα διαλέξει ένα all inclusive ξενοδοχείο προκειμένου να ξοδέψει το ελάχιστο δυνατό ποσό για τη μέγιστη δυνατή διάρκεια διακοπών. Αυτός ο τουρίστας μάλιστα θα προτιμήσει φθηνότερους προορισμούς και πακέτα, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ή στο Λίβανο, την Αίγυπτο και τα παράλια της Τουρκίας.
Το 1985 η Ελλάδα είχε μερίδιο 10% της αγοράς των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη. Τα προηγούμενα έτη είχαμε καταλήξει να έχουμε πέσει μόλις στο 4% της αγοράς (στατιστικά από το αμερικανικό Γραφείο Τουρισμού). Πώς φτάσαμε εκεί; Η υποδομή, οι καλύτερες και πιο οικονομικές υπηρεσίες από γειτονικές χώρες (με κύρια ανταγωνίστρια την Τουρκία) είναι φυσικά ορισμένοι από τους λόγους. Η απαξίωση της αμερικανικής αγοράς όμως από την κρατική μηχανή την τελευταία δεκαετία, που έκανε το λάθος να στοχεύει στον αριθμό των επισκεπτών αντί για τα κατά κεφαλήν έσοδα, κι έτσι να διοχετεύει όλους τους πόρους της για διαφήμιση στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι σίγουρα μια βασική αιτία.
Οι περικοπές των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Σαμαρά οδήγησαν στο κλείσιμο δύο εκ των τριών του ΕΟΤ στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες, Σικάγο και Νέα Υόρκη), για να καταλήξαμε σε ένα και μοναδικό, στη Νέα Υόρκη. Ενώ, από τις 15 οργανικές θέσεις στο συγκεκριμένο γραφείο, πλέον το προσωπικό (το οποίο είναι πολύ αξιόλογο) απαριθμεί μια διευθύντρια, έναν οικονομικό διευθυντή και δύο υπαλλήλους, που στην κυριολεξία σηκώνουν στις πλάτες τους 14.000 πρακτορεία και περισσότερους από 100.000 τουριστικούς πράκτορες, και προσπαθούν με όποιον τρόπο μπορούν να προσελκύσουν όσο περισσότερους τουρίστες γίνεται, από τα 120 εκατομμύρια των Αμερικάνων που διαθέτουν διαβατήριο.
Ο ερχομός Κουντουρά στα του τουρισμού, μετέβαλε θετικά την κατάσταση. Επαναδρομολογήθηκαν το 2016 απευθείας πτήσεις με την Ελλάδα, τόσο από Καναδά (Τορόντο, Μόντρεαλ), όσο και από ΗΠΑ (ΝΥ, Φιλαδέλφεια, Νιου Τζέρσι) μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Ενώ, το 2017 η Emirates δρομολόγησε νέα καθημερινή σύνδεση Αθήνας-ΝΥ, όλο τον χρόνο. Οι προσωπικές επαφές της δραστήριας Υπουργού Τουρισμού με τον νέο Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, ομογενειακές οργανώσεις και μεγάλους αμερικανικούς tour operators, φαίνεται ότι αποδίδουν, καθώς φέτος αναμένεται οι Αμερικανοί επισκέπτες να αγγίξουν το 1 εκατ. στην χώρα μας, κι αν υπολογίσουμε και τους Καναδούς το νούμερο αυτό αυξάνεται κατά πολύ.
Οι τακτές επαφές-επισκέψεις της κυρίας Κουντουρά στις ΗΠΑ άλλαξε την εικόνα των Αμερικανών για την Ελλάδα, αφού παρουσιάστηκε η εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού μακριά από τις γεωπολιτικές αναταράξεις της Ανατολικής Μεσογείου. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την μεταστροφή της κοινής γνώμης έπαιξε η απευθείας προσέγγιση Υπουργείου Τουρισμού με την “πηγή” των τουριστών, δηλαδή στους tour operators που διακινούν το 20-30% των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη, αλλά επηρεάζουν με τα σχόλια που μαθαίνονται από στόμα σε στόμα το σύνολό τους.
Άλλωστε τι είναι για έναν tour operator που διακινεί 500.000 άτομα στην Ευρώπη εκ των οποίων 10.000 στην Ελλάδα, να φέρει τους διπλάσιους στη χώρα μας δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Η φετινή επιτυχία της Ελλάδας βασίζεται σε αυτές τις επαφές Υπουργείου-tour operators, γιατί όταν αρκετοί τουριστικοί πράκτορες αρχίσουν να επηρεάζουν την αγορά, τότε ο τουρίστας θα έχει λάβει τη σωστή πληροφορία για την Ελλάδα και θα αλλάξει συμπεριφορά.
Η αγορά της Αμερικής είναι ένα κρυμμένο χρυσωρυχείο για την Ελλάδα. Ένα εκατομμύριο Αμερικάνοι τουρίστες ισοδυναμούν με τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίους τουρίστες* !