Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτιστικάΤο πρώτο γραπτό...

Το πρώτο γραπτό κείμενο στην Ευρώπη

The first written text in Europe. Ανατρέπονται τα ιστορικά κατεστημένα Γραπτό 7.270 (!) ετών

Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Εχέδωρος

h-proti-grafi-apo-dispilio.jpgΤο 1998 ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης δήλωσε πως είναι αδύνατη η δημοσίευση του κειμένου του Δισπηλιού που ήρθε στο φως το 1994, λόγω του ότι η ξύλινη επιγραφή …καταστράφηκε.

Το περίεργο είναι πως 7. 258 χρόνια περίμενε η …επιγραφή για να τη δει ο κ. καθηγητής και μόλις την είδε …κονιορτοποιήθηκε. Είναι εμφανές πως η όποια επίσημη δημοσίευσή της θα ανέτρεπε όλο το …ιστορικό σκηνικό περί ανακάλυψης της γραφής, της αποτύπωσης της έναρθρης φωνής του ανθρώπου με γράμματα (και όχι με ιδεογράμματα) και μάλιστα στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης…

Θα ανατρέπονταν δηλαδή η θεωρία πως οι Έλληνες- όπως μας διδάσκουν- έλαβαν και αυτοί, το φως εξ …ανατολάς ( από βαβυλώνιους, σουμέριους, φοίνικες κλπ. !!) και θα έπρεπε να καλύψουν το μεγάλο κενό των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, όταν δηλαδή, οι ανατολικοί λαοί εκφράζονταν με ιδεογράμματα, οι Έλληνες έγραφαν με συλλαβές όπως σήμερα…

Είναι καταφανές ότι αυτό δηλώνει πρώιμο στάδιο σκέψης και πολιτισμού. Σύμφωνα με τη σημερινή θεωρία – αυτή που διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία proto-grafi-kastoia.jpg– οι Έλληνες έμαθαν γραφή περί το 800 π.Χ. από τους …Φοίνικες. Εκείνο που δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν η ελληνική γλώσσα να έχει 800.000 λήμματα, πρώτη γλώσσα στον πλανήτη, όταν η αμέσως επόμενη έχει 250.000 λήμματα.

Πως είναι δυνατόν να γράφηκαν τα Ομηρικά έπη περί το 800 π.Χ. όταν δηλαδή έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες;

Παρουσιάστηκαν ξαφνικά οι αρχαίοι Έλληνες στο ιστορικό προσκήνιο τον 8ο αιώνα π.Χ., με γλώσσα εκατοντάδων χιλιάδων λημμάτων, που για να δημιουργηθεί απαιτείται γλωσσική προϊστορία τουλάχιστον 10.000 ετών (σύμφωνα με επίσημη αμερικανική γλωσσολογική έκθεση).

Η αγγλική γλώσσα είναι 1.600 ετών και έχει 48% ελληνικές λέξεις με σύνολο λημμάτων 240.000.

Η γερμανική είναι 1.700 ετών και έχει 250.000 λήμματα με ελληνικές λέξεις 46%.

Η ομηρική γλώσσα τι ηλικία έχει;

Έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες από τους ανατολικούς λαούς και ξαφνικά έγραψαν τα ομηρικά έπη που έχουν ιστορικό βάθος τριών χιλιάδων ετών;

Τι είναι αυτό που φοβίζει τους ιστορικούς;

Μήπως γιατί δεν χάθηκαν στη σκόνη της ιστορίας και οι Έλληνες όπως οι Χαναναίοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Φοίνικες κλπ.;

Μήπως η αλήθεια, η πραγματικότητα, αποτελεί εμπόδιο και φόβος στα σχέδια κάποιων ‘εκλεκτών’ που επιδιώκουν την τύφλωση των λαών;

Τι γράφει το δημοσίευμα πριν δεκαπέντε χρόνια:

Το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια(!) από σήμερα αποκαλύφθηκε στη λίμνη της Καστοριάς. Είναι μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστο μήνυμα χαραγμένο από ένα νεολιθικό ψαρά ή έμπορο λιμνιαίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, γραμμένο δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τα γραπτά ευρήματα των Σουμερίων και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από τις κρητομυκηναϊκές πήλινες πινακίδες της γραμμικής γραφής.

Τη συγκλονιστική ανακοίνω­ση έκανε χθες στη διάρκεια του αρχαιολογικού συνεδρίου για το φετινό ανασκαφικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα ο καθηγη­τής της Προϊστορικής Αρχαιο­λογίας στο ΑΠΘ κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης, που αποκά­λυψε το ντοκουμέντο στη διάρκεια ανασκαφικής έρευ­νας το περασμένο καλοκαίρι.

Η ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκρι­το» στο 5260 (!) π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθι­κής περιόδου.

Ο κ. Χουρμουζιάδης με επι­στημονικά επιχειρήματα κατέ­ληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαράγματα της επιγραφής, που είναι οργανωμένα σε στί­χους, δεν πρέπει να είναι διακοσμητικά, αλλά «γράμματα» που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα της παλαιοευρωπαϊκής γραφής και μάλιστα στην πρώιμη φάση της. «Είναι το μοναδικό έγγραφο-εύρημα όπου τα σήματα του δεν έχουν ιδεογραφικό χαρακτήρα (με μορφές αν­θρώπων, ζώων, του ήλιου κ.ά.) και παρουσιάζουν προχωρη­μένο χαρακτήρα αφαίρεσης, άρα είναι προϊόν διανοητικής επεξεργασίας», είπε ο κ. Χουρμουζιάδης.

Η ανακοίνωση του μοναδι­κού προϊστορικού ευρήματος εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους-συνέδρους, ενώ ο κ. Χουρμουζιάδης διατύπωσε το ερώτημα: «θα μπορέσουμε, άραγε, να μάθουμε ποτέ αν αυτά τα σήματα ήταν η πρώτη αρχή ενός διηγηματικού λό­γου ή του λόγου μιας εξου­σίας;». / Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»15.02.1994

Ο Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός

βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνης Ορεστιάδας στο σημείο που ονομάζεται «Νησί».

dispilio2.jpgΑνακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Α. Κεραμόπουλο, σε μια χρονιά ξηρασίας που το νερό της λίμνης υποχώρησε αρκετά.

Σημαντικά τμήματα πασσαλόκτιστων κατοικιών έκαναν την εμφάνισή τους φέρνοντας στην επιφάνεια έναν προϊστορικό λιμναίο οικισμό, ο οποίος χρονολογείται στη Νεολιθική Περίοδο. Οι «πολιτείες του νερού» ήταν αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο για την προϊστορία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Οι συστηματικές ανασκαφές στο χώρο, ωστόσο, ξεκίνησαν το 1992 υπό τη διεύθυνση και εποπτεία του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Γ. Χουρμουζιάδη, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα που σχετίζονται με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες του ανθρώπου της εποχής εκείνης.

Χειμώνας στο Λιμναίο Οικισμό

Τα σπίτια του οικισμού, κυκλικά και ορθογώνια, ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, βρύα και πηλό και στηρίζονταν πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες. Από τα φυτικά και ζωικά υπολείμματα, καθώς και από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν συμπεραίνεται πως η οικονομική ζωή της κοινότητας βασιζόταν στη γεωργία, την κτηνοτροφία, το κυνήγι και το ψάρεμα.

Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος της περιοχής κατείχε την τεχνογνωσία να ψαρεύει, να κυνηγάει με πρωτοποριακά για την εποχή όπλα και να καλλιεργεί τη γη με εξελιγμένα εργαλεία. Μεταξύ των ευρημάτων ανακαλύφθηκε και μια ξύλινη πινακίδα με γραμμικά σύμβολα, η οποία χρονολογείται στο 5.260 π.Χ. Αν και δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί, η ηλικία της γραφής είναι η παλαιότερη γνωστή γραφή και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραφής.

Στην περιοχή όπου εντοπίστηκε ο οικισμός, έγινε μια προσπάθεια ανασύνθεσης της εικόνας του Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού και της δημιουργίας του πρώτου Ελληνικού Οικομουσείου, το οποίο ξεπερνά τα όρια μιας συμβατικής αρχαιολογικής έκθεσης. Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, αναπαριστάνεται το οικοσύστημα του Λιμναίου Οικισμού με καλύβες πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, οι οποίες διαθέτουν σκεύη οικιακής χρήσης και εργαλεία της εποχής, ακριβή αντίγραφα των σκευών που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές.

Στην φυσική αυτή αναπαράσταση, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βυθιστεί στην ανθρώπινη προϊστορία, περπατώντας πάνω στις ξύλινες πλατφόρμες του χωριού, να δει τα νοικοκυριά της 6ης χιλιετίας και να πληροφορηθεί για τη ζωή των νεολιθικών κατοίκων. Η αναπαράσταση πλαισιώνεται από χώρους υποδοχής και αναψυχής και εκφράζει μια σύγχρονη αντίληψη στο επίπεδο χρήσης της αρχαιολογικής πληροφορίας.

Ο Λιμναίος Οικισμός του Δισπηλιού είναι ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους του είδους του στην Ευρώπη.

Οι ανασκαφές στο Δισπηλιό αποτελούν σταθμό στην αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί αποτελεί το μοναδικό ανασκαμμένο λιμναίο οικισμό στην Ελλάδα αλλά και γιατί η συστηματική έρευνα κατέδειξε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα στατικό συνοθύλευμα πρωτόγονων ανθρώπων, αλλά με μια δυναμική κοινωνία.

Ο Δήμος Μακεδνών

είναι παραλίμνιος Δήμος, ο οποίος βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της πόλης της Καστοριάς και της λίμνης Ορεστιάδας (λίμνη της Καστοριάς).

Ο Δήμος Μακεδνών είναι νέα διοικητική μονάδα που προέκυψε με το σχέδιο «Καποδίστριας». Αποτελείται από τρία δημοτικά διαμερίσματα: Το Δισπηλιό, το Μαυροχώρι, και την Πολυκάρπη.

Στο Μαυροχώρι ανήκει και ο νεοσύστατος οικισμός της Κρεπενής. Κοινός τόπος των οικισμών είναι η λίμνη, αφού όλοι είναι παραλίμνιοι.

dispilio2.jpgΟ πληθυσμός του Δήμου, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001), ανέρχεται στους 3.468 κατοίκους. Η περιοχή, δεδομένου ότι ο πληθυσμός σε κανένα δημοτικό διαμέρισμα δεν ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους χαρακτηρίζεται αγροτική. Η πλειοψηφία, εξάλλου, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Σταδιακή αύξηση των απασχολούμενων παρατηρείται στον τριτογενή τομέα.

Ο τουρισμός αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη οικονομικών και πολιτιστικών παροχών για το Δήμο Μακεδνών και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη τόσο του Δήμου όσο και των γύρω περιοχών. Η πρόσβαση στην πόλη της Καστοριάς και πρωτεύουσα του Νομού είναι άμεση.

Ο κεντρικός δρόμος του Δισπηλιού είναι ο δρόμος που οδηγεί στην πόλη της Καστοριάς, μια απόσταση μόλις 7χλμ. Από τα άλλα δύο δημοτικά διαμερίσματα η απόσταση είναι περίπου 13χλμ. Παρά την μικρή απόσταση από την πόλη, οι οικισμοί έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και τοπικές κοινωνίες έχουν αυξημένο βαθμό συνοχής.

Περιοχή του Δήμου

Ο Δήμος Μακεδνών είναι ένας προικισμένος από τη φύση τόπος. Ο συνδυασμός των σημαντικών περιοχών φυσικού κάλλους με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά τον κάνουν ξεχωριστό τόσο για τον επισκέπτη όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πεζοπορικές διαδρομές στη φύση, ενώ με το καραβάκι του Δήμου έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μέσα από τη λίμνη τη θέα της πόλης της Καστοριάς και των παραλίμνιων οικισμών.

Οι φημισμένες ψαροταβέρνες τις περιοχής, με τους καταπληκτικούς παραδοσιακούς μεζέδες, τα φρέσκα θαλασσινά και λιμνίσια ψάρια, θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στο Δισπηλιό, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν στοιχεία για τον οργανωμένο τρόπο ζωής 7.500π.Χ. μέσα από την εκπληκτικής ομορφιάς και πολιτιστικής αξίας αναπαράσταση του Προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού.

Εντός των ορίων του Δήμου υπάρχουν αξιόλογες και υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ομιλία Νίκου Βασιλειάδη – Δικηγόρος, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΑΑΣ -παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια είναι στα δυο ἔτη...

Μερικές από τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια (Εστάλησαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο του 2021 οι πρώτες 162 παραβιάσεις και τον Σεπτέμβριο του 2022 οι πρώτες 263 παραβιάσεις) Στο προοίμιο του συντάγματος των Σκοπίων υπάρχει αναφορά στην...

Αλλο ένα έργο τέχνης του αρχιτέκτονα Μάρκο Δασιγένη στο Χιούστον.

Του Ηλία Νεοφυτίδη ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Το Museo Institute for Medical Arts (5115 Fannin Street Houston, TX 77004) είναι ένας ιατρικός πύργος από το Mann Eye Institute και αποτελεί την πρώτη φάση ενός αστικού έργου μικτής χρήσης που έχει τις ρίζες...

Νίκος Νικολόπουλος: ΑΡΘΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Νικολόπουλος Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος: Μετά το 45% Κασελακη … ΣΥΡΙΖΑ και ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΠΑΣΟΚ γίνονται ένα …και μετατρέπονται απολύτως σε ίδιο κόμμα. Woke ατζέντα, πράσινη γραφειοκρατία, επιδόματα, παγκοσμιοποίηση και φιλομεταναστευτικη πολιτική. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ...

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ!

Το Μακεδονικό Κόμμα του Ελληνισμού ανακοινώνει τους λόγους που απορρίπτει τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες RFID, λόγους Ελευθερίας και Δημοκρατίας, όσο, κυρίως, λόγους Ορθοδοξίας, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του, όλους τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και τα ανυποψίαστα Ελληνόπουλα, ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΝ, ακούγοντας τους Αγίους, που έχουν...