Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑθλητικάΤο ποδοσφαιρικό γήπεδο...

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο ΠΑΕ ΠΑΟ, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός στον Βοτανικό (χωρητικότητας έως 40.000 θέσεις

Ο Μπακογιάννης δουλεύει “ψιλό γαζί” τον Αλαφούζο για την κατασκευή ενώ ξέρει ότι δεν θα εκταμιευτούν τα χρήματα από το προϋπολογισμό. 89 εκατ. ευρώ πρέπει να δώσει το δημόσιο…

Στα… ανθισμένα «λεφτόδεντρα» του Δημοσίου απευθύνεται ο Δήμος Αθηναίων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου που θα χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό. Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου θα τεθεί εκτάκτως προς έγκριση (εκτός ημερήσιας διάταξης) η υποβολή αιτήματος από πλευράς Δήμου Αθηναίων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για εκταμίευση 89 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να καλυφθεί το κόστος του συγκεκριμένου έργου.

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό (χωρητικότητας έως 40.000 θέσεις) προβλέπεται να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης». Συγκριτικά με τα υπόλοιπα έργα, το γήπεδο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του πρότζεκτ, το οποίο, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (Ελληνικό Δημόσιο, Δήμος Αθηναίων, ΠΑΕ ΠΑΟ, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και ΑΕΠ –Alpha Επενδυτικής Περιουσίας– Ελαιώνα), έχει συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό περί τα 258,5 εκατ. ευρώ. Εξαρχής ο Δήμος Αθηναίων είχε κάνει γνωστό ότι για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου θα αναζητούνταν κρατικοί πόροι. Αυτός όμως που εν τέλει θα κληθεί να ανοίξει το «πορτοφόλι» του, είναι ο… μεγάλος απών από την υπογραφή του σχετικού μνημονίου.

Στο μνημόνιο συναντίληψης που είχε υπογραφεί στις 20 Νοεμβρίου 2020, το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν συμμετείχε στις υπογραφές το υπουργείο Περιβάλλοντος –του οποίου υπουργός ήταν τότε ο Κωστής Χατζηδάκης–, κάτι που συζητήθηκε ευρέως, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα έργο που αποτελεί πολεοδομική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για την πρωτεύουσα και εμφανίζεται ως η «πολεοδομική εξυγίανση» της περιοχής του Ελαιώνα. Αν και ο Δήμος Αθηναίων ανέφερε προ μηνών ότι οι απαιτούμενοι πόροι για το γήπεδο θα «εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης», εν τέλει απευθύνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος (με σημερινό υπουργό τον Κώστα Σκρέκα). Να σημειωθεί ότι για τα μάτια του Μυτιλιναίου η εφημερίδα καθημερινή έχει ανοίξει πόλεμο με τον Σκρέκα.

Οι πόροι θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων, με τη χρονική κατανομή των 88.915.440 ευρώ να περιγράφεται στα εισηγητικά έγγραφα του δήμου ως εξής:
● 1.000.000 ευρώ το 2021
● 40.000.0000 ευρώ το 2022
● 40.000.000 ευρώ το 2023
● 7.915.440 ευρώ το 2024.

Η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό προωθείται λίγο-πολύ ως δημοτικό έργο, το οποίο θα παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 99 χρόνια.

Το Ελληνικό Δημόσιο έρχεται να υιοθετήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση χαρακτηριστικά ενός ρόλου «κράτους-επιχειρηματία» (τον οποίο θεωρητικά αποστρέφεται κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο) και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προσδοκώντας κάποια στιγμή να κάνει μια κάποια απόσβεση. Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβρη «τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές δραστηριότητες του γηπέδου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων κατά 65% και 35% αντιστοίχως».

Γιατί η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου πρέπει να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από κρατικούς πόρους; Σύμφωνα με το σχέδιο του Τεχνικού Δελτίου που υπογράφεται από τον υπηρεσιακό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος «το έργο προτείνεται στο Εθνικό ΠΔΕ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. (…)

Επιπλέον, η αναγκαιότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του γηπέδου από το ΠΔΕ προκύπτει από το γεγονός ότι τα υπόλοιπα έργα του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το γήπεδο συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής παρέμβασης». Να σημειωθεί ότι στο αναρτημένο σχέδιο ετήσιας δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος για το 2021 ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 760 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το ποσό αντιστοιχεί στο 12% του ετήσιου υπουργικού πρϋπολογισμού.

Ολα αυτά, στη χώρα όπου η κυβέρνηση μάς έχει εξηγήσει ότι για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αποτροπή απολύσεων εργαζομένων στην τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», καθώς και ότι για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία»…

Υπό τις παρούσες συνθήκες σύμφωνα με πληροφορίες του edolio o Μπακογιάννης γνωρίζει ότι δεν πρόκειται τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η τετραετία του να έχει πέσει ούτε τούβλο. Τρώει χρόνο.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...