Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέα της πόληςΤο παραλιακό μέτωπο...

Το παραλιακό μέτωπο της περιοχής Αρετσούς του Δήμου Καλαμαριάς

Περισσότερα από 176 στρέμματα ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και έχουν παραχωρηθεί στο δήμο Καλαμαριάς με χρησιδάνεια. Έτσι το γνωστό Καφενείο του Ψαρά και το Πολιτιστικό Κέντρο “Προποντίδα” αν και τα διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του Δήμου, δεν του ανήκουν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Ναυτικό Όμιλο που ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Σε ότι αφορά την μαρίνα Καλαμαριάς εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Στο παρελθόν ανήκε στον ΕΟΤ, περιήλθε στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην συνέχεια στο Υπουργείο Οικονομικών και σήμερα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. “Θέλουν να πουλήσουν την μαρίνα μονομερώς. Εάν πρώτα δεν υπάρξει αστική ανάπλαση της περιοχής, που σημαίνει ενιαία αξιοποίηση της μαρίνας και της γύρω περιοχής, κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει τα χρήματα του” δηλώνει ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, αναφερόμενος στις δυσκολίες που συναντά εκεί η διοίκηση όταν επιδιώκει κάθε είδους παρεμβάσεις. Ο ίδιος τονίζει πως ακόμα και όταν οι αρμόδιες δημοτικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Κτηματική Εταιρεία προκειμένου  να καθαρίσουν την περιοχή γύρω από την μαρίνα υπήρξε η “προτροπή” εξ Αθηνών να μην γίνει κανενός είδους παρέμβαση. “Λέμε όχι στην μονομερή αξιοποίηση της μαρίνας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα εξελιχθούμε σε πατρικίους και πληβείους” επισημαίνει ο κ. Μπακογλίδης.

Στο μεταξύ στην περιοχή συναντήσαμε μια ακόμα ιδιαιτερότητα. Παρότι το κομμάτι της παραλίας έχει δοθεί προς αξιοποίηση στον δήμο, με την μορφή χρησιδανείου, μεγάλο τμήμα φυλάσσεται με φράχτες και κιγκλιδώματα λόγω της μαρίνας, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό για του πολίτες. Παραδίπλα βρίσκεται ο γνωστός χαμόδρακας, ο οποίος ανήκει επίσης σε τρίτους και εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο, ενώ σε απόσταση λίγων μέτρων μεγάλο τμήμα της παραλίας καταλαμβάνει το νοσοκομείο Παναγία το ακίνητο του οποίου ανήκει επίσης σε ιδιώτες.

Σε αντίθεση με την παραλιακή ζώνη, όπου ο Δήμος Καλαμαριάς έστω και με τα χρησιδάνεια έχει την δυνατότητα να την αξιοποιήσει εν μέρει, στο πάνω μέρος της Νικολάου Πλαστήρα, το σύνολο των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων ανήκει σε ιδιώτες. “Για να χτιστούν πολλές από αυτές τις οικοδομές επί δικτατορίας έπεσαν πολλά κορμιά” διευκρινίζει ο κ. Μπακογλίδης επισημαίνοντας πως “οι κάτοικοι έδωσαν μάχες για να μην ανοικοδομηθεί  το παραλιακό μέτωπο. Αν είχαμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την παραλία μας, ο δήμος θα κέρδιζε έσοδα, απαραίτητα για την λειτουργία του σε αυτή την δύσκολη εποχή” καταλήγει ο κ. Μπακογλίδης.

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...