Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNic) είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο που δέχεται πληρωμές διδάκτρων από φοιτητές σε ηλεκτρονικά νομίσματα, τα γνωστά bitcoins.
Οι συναλλαγές θα είναι ενεργές από σήμερα 22 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε o οικονομικός διευθυντής του UNic, Χρίστος Βλάχος.
Η μόδα του bitcoin εξαπλώνεται ταχύτατα δεδομένου ότι πριν από μερικές εβδομάδες, στις 30 Οκτωβρίου, στον Καναδά εγκαινιάστηκε το πρώτο ΑΤΜ που λειτουργεί με bitcoins .
Η είσοδος του ηλεκτρονικού νομίσματος στο χώρο της εκπαίδευσης γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο για λόγους διευκόλυνσης στις οικονομικές συναλλαγές κυρίως φοιτητών που σπουδάζουν εξ αποστάσεως αλλά θα μπορούσε μελλοντικά να αλλάξει το ρου της χρηματοπιστωτικής και όχι μόνο ζωής στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον οικονομικός διευθυντής του UNic, Χρίστο Βλάχο,το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένας πολυσχιδής οργανισμός. Σε συνεργασία με το Saint George University of London, πριν τρία χρόνια εγκαινιάσαμε την πρώτη Ιατρική Σχολή στην Κύπρο.
Παράλληλα, τα προγράμματα global training του UNic προσφέρουν εκπαίδευση για investment bankers και λογιστές σε διάφορα campus στην Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και τη Ρουμανία. Τέλος, υπάρχει το UNic online με διαδιακτυακά πανεπιστημιακά προγράμματα σε όλο το κόσμο. Έχουμε πέραν των 2000 εγγεγραμμένων φοιτητών από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.
Το τελευταίο διάστημα, αρκετοί φοιτητές μας, κυρίως από χώρες όπου ο πληθυσμός είτε δεν έχει εύκολη πρόσβαση στις τράπεζες, όπως για παράδειγμα στην Κένυα, είτε είναι πολύ ακριβό το traditional banking, μας ρώτησαν εάν θα μπορούσαν να πληρώσουν σε bitcoins. Εμείς το ψάξαμε το θέμα και διαπιστώσαμε ότι έχει έξι πλεονεκτήματα.
Οι συναλλαγές ” bitcoin”,είναι γρηγορότερο από τις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές. Σε μια χώρα της Αφρικής απαιτούνται ημέρες έως και εβδομάδες για να έρθει ένα έμβασμα. Με το bitcoin, η συναλλαγή μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα.
Δεύτερον, είναι σαφώς πιο φθηνή η συναλλαγή. Με το bitcoin το κόστος είναι μηδενικό.
Τρίτον, είναι πιο εύκολο καθώς η διαδικασία μπορεί να γίνει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Τέταρτον, είναι πιο βολικό για το χρήστη καθώς μπορεί να πληρώσει από το laptop ή το «έξυπνο» κινητό του τηλέφωνο και δεν χρειάζεται να μεταβεί σε κάποια τράπεζα.
Πέμπτον, δεν απαιτείται η διαμεσολάβηση κάποιου τραπεζικού ιδρύματος, καθώς η πράξη γίνεται peer το peer.
Έκτον, διαπιστώσαμε ότι είναι πιο ασφαλές να καταθέτεις bitcoins από το να δίνεις τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας, όπως συμβαίνει με άλλες διαδικτυακές συναλλαγές σε διάφορες ιστοσελίδες.
Ως ίδρυμα δεν σπεκουλάρουμε με τη τιμή του bitcoin. Εμείς όταν πληρωθούμε σε bitcoins θα τα μετατρέψουμε άμεσα σε ευρώ. Ουσιαστικά, προσφέρουμε τα bitcoins ως service προς τους φοιτητές για να μπορέσουν να πληρώσουν πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και η διαδικασία να είναι πιο βολική για αυτούς.
πληρ: από unic.ac.cy, euronews