Το οικονομικό σκάνδαλο της υπεξαίρεσης χρημάτων στον Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ιστορικό προηγούμενο, ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, επί διοικήσεων Θ.Μαναβή, Σ. Κούβελα, Κ.Κοσμόπουλου, Β. Παπαγεωργόπουλου.
Ο Παναγιώτης Σαξώνης διορίστηκε δημοτικός υπάλληλος και διαχειριστής της Ταμειακής υπηρεσίας επί Δημαρχίας του αειμνήστου Θεοχάρη Μαναβή (1982- 1986 συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ ) και είναι εκείνος που έκοβε και έραβε μέσα στο Δήμο.
Όλοι οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών που πέρασαν εδώ και 25 χρόνια από τον Δήμο Θεσσαλονίκης φέρουν εξίσου την ευθύνη, καθώς υπέγραφαν όλες τις αποφάσεις πληρωμών του Δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τράπεζες και το ταμείο των υπαλλήλων του Δήμου.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ωστόσο δεν ζήτησε να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό όλων των εμπλεκομένων , εξέτασε μόνο τις δηλώσεις του πόθεν έσχες των τριών, Παπαγεωργόπουλου, Λεμούσια, Σαξώνη, ο οποίος ως ένας απλός υπάλληλος κυκλοφορούσε με πανάκριβα αστραφτερά αυτοκίνητα (και όχι μόνο) που δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση το εισόδημα ενός απλού υπάλληλου.
Δεν άνοιξαν οι λογαριασμοί του εξωτερικού και αυτό γιατί χρειάζεται να περάσουν 6 μήνες και εφόσον το δεχθούν οι τράπεζες του εξωτερικού.
Γεγονός πάντως είναι , ότι το οικονομικό σκάνδαλο στο Δήμου Θεσσαλονίκης υπέβοσκε εδώ και χρόνια , συνεπώς , το πραγματικό ποσό είναι 100.000.000 Ευρώ και όχι τα ψίχουλα των 17.000.000 Ευρώ, αφού τόσα χρόνια δεν έγινε κανένας έλεγχος στο Δήμο Θεσσαλονίκης (όπως και σε πολλούς άλλους δήμους και κοινότητες της χώρας) από το κράτους, την εφορία, και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δε υπεύθυνοι των υπηρεσιών θα έπρεπε και αυτοί να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, διότι και οι ίδιοι εξαπατούσαν το δημόσιο.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους παραπάνω τρεις κατηγορουμένους και τους καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.
Όμως εάν προστρέξουμε σε παλιούς νόμους του Ι.Μεταξά που είναι σε ισχύ ακόμα , θα δούμε πως ακόμα και 1 Δραχμή εάν κλαπεί από δημόσιο λειτουργό, αυτός τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Αυτό συνέβη και το 1939 όταν ένας πρόεδρος της κοινότητας Δυτικής Μακεδονίας καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή , καθώς έλειπαν από το ταμείο 2 δραχμές.
Η συγκεκριμένη έδρα του δικαστηρίου είχε όλη την νομολογία και όλες τις διατάξεις για να βγάλει την συγκεκριμένη απόφαση.
Πάντως , από εδώ και πέρα τα δικαστήρια θα είναι πολύ αυστηρά για θέματα κατάχρησης δημοσίου χρήματος κάτι που θα έπρεπε να γίνεται εδώ και πολλά χρόνια
Όσο αφορά τον τέως δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε πως η απόφαση είναι πολιτική, υπάρχει βέβαια το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων και ο Άρειος Πάγος, έως ότου φτάσει στον τρίτο βαθμό δικαιοσύνης.
Το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι καθαρά κομματικό, όταν δε καταργηθεί η βουλευτική ασυλία , είναι βέβαιο πως θα δούμε πράγματα και θάματα