Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσό σε 20.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ) που δεν θα επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Θα απαγορεύεται επίσης ο πλειστηριασμός ακινήτου με τιμή εκκίνησης κάτω της αντικειμενικής αξίας, είτε το ακίνητο βρίσκεται εντός είτε εκτός σχεδίου.
Επίσης, η διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα γίνεται αποκλειστικά στα Ειρηνοδικεία με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, για να διασφαλιστεί στο ακέραιο το αδιάβλητο των σχετικών διαδικασιών.
Με αφορμή τις φήμες και την νευρικότητα που επικρατεί σε σχέση με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε πως “οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες”.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο. Οι διατάξεις του ν/σ “Βιώνουμε αυτή την περίοδο μια βαθιά διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση με απρόβλεπτη διάρκεια και παράλληλα έχουμε μια έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού με τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των άλλων πρώτων υλών.
Είναι από όλους αντιληπτό ότι σε μια περίοδο που αυξάνονται σημαντικά τα επιτόκια, αυξάνεται και το οικονομικό βάρος για τους δανειολήπτες. Η Κυβέρνηση προσεγγίζει με ευαισθησία το ζήτημα αυτό και προωθεί κάθε εφικτό μέτρο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή διεθνή κατάσταση” τόνισε ο υπουργός.
Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου:
Αυξάνεται το ποσό, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από 10.000 σε 20.000 ευρώ. Η υφιστάμενη απαγόρευση κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών – ανεξαρτήτως ύψους – από τις τράπεζες επεκτείνεται και στην περίπτωση που η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων, για τα οποία ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή ακόμη και εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, εφόσον έχουν καθορισθεί αντικειμενικές αξίες.
Καθιερώνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, με γραπτές, σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη του πλειστηριασμού. Αυξάνεται από το ένα τρίτο στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς, το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.
Τέλος, λαμβάνεται μια ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες του Δημοσίου.
Αυξάνεται το όριο της απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για χρέη προς το Δημόσιο από 600 σε 1.000 ευρώ. Ειδικά στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου περί περιορισμών πλειστηριασμού μοναδικής κατοικίας οφειλέτη, προβλέπεται ότι απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης για την ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών παροχής πιστώσεων επί ακινήτου του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί το ή τη μοναδική κατοικία του.
Στη διάταξη αυτή προστίθεται ότι θα πρέπει να συντρέχουν και οι ακόλουθες προϋποθέσεις: Η απαίτηση της τράπεζας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Δεν έχει εγγραφεί επί του ακινήτου προσημείωση ή υποθήκη υπέρ του δικαιούχου τράπεζας, και Ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.
“Πρόκειται, όπως διαπιστώνετε, για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί” πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης. Κριτική από την αντιπολίτευση “Ο κ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση, μετά τη φορεπιδρομή στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και το κεφαλικό φόρο που επέβαλαν στους μικρομεσαίους, θυμήθηκαν, με μεγάλη καθυστέρηση, ότι οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Έστω και καθυστερημένα, όμως, θα περίμενε κανείς μέτρα που θα ανακούφιζαν πραγματικά τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν με τον καθημερινό βραχνά των ψιλών γραμμάτων των δανείων, της επιβάρυνσης από την αύξηση των επιτοκίων και κυρίως της συνεχούς μείωσης του διαθέσιμού τους εισοδήματος”, σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη./ΕΡΤ