Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓνώμεςΤο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ...

Το ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ βγαίνουν “στο σφυρί”… Θα πληρώνουμε ενοίκιο για να δικάζουμε!

Γράφει ο Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ και πρώην Πρόεδρος ΔΣΘ

Σύμφωνα με δημοσίευμα  εφημερίδας  που δε διαψεύστηκε   ποτέ μέχρι σήμερα με τίτλο «Αυτά είναι τα 3.151 “φιλέτα” του Δημοσίου» αξιολογούνται 3.151 «φιλέτα» του δημοσίου «προς αξιοποίηση» από την  Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών

Ανάμεσά τους μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό, μεγάλα αγροτεμάχια, οικόπεδα στρατοπέδων πάρκα και κάθε λογής άλλα ακίνητα.

Δεν είναι όλα «καθαρά». Πολλά είναι αυτά που δεν έχουν τίτλους. Άλλα είναι παραχωρημένα, άλλα αμφίβολα, κατεχόμενα, ειδικής φύσης, διεκδικούμενα δικαστικά κλπ. Αλλά είναι εντός αλλά τα πιο πολλά εκτός σχεδίου.

 

Στην λίστα περιλαμβάνονται ΑΚΟΜΑ και δικαστικά κτήρια (πχ στην  Αλεξάνδρας, στην Σανταρόζα),  τα κτήρια της ΕΡΤ (στην Αγ Παρασκευή, στην Μεσογείων, στη Μουρούζη, στη Ρηγίλλης κλπ), το Πάρκο Γουδή, οι εγκαταστάσεις του  ΗΛΠΑΠ, του ΟΣΚ, το Ολυμπιακό Στάδιο, οι εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό, κτήρια του ΕΟΜΜΕΧ,  της  ΜΟΔ και πολλών άλλων φορέων.

Σε έκταση ανά την Ελλάδα τα μεγαλύτερα ακίνητα είναι κυρίως αγροτικής χρήσης (κυριότητας ΟΠΕΚΕΠΕ).

Τα μεγαλύτερα κτήρια βρίσκονται κυρίως στην Αττική και είναι ολυμπιακά ακίνητα, στάδια και κτήρια του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ και δικαστήρια, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται κτήρια ινστιτούτων (πχ ΙΦΕΤ) αλλά  και η εγκατάσταση της ΔΕΘ  στην Θεσσαλονίκη.
Βάσει Μνημονίου η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να τα ετοιμάσει σε «πακέτα» για αξιοποίηση και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Ήδη ένα μέρος τους έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και βάση Μνημονίου πρέπει να γίνονται 250 μεταφορές ανά τρίμηνο.

Ο στόχος είναι πολύ υψηλός,  έστω και στο… μέλλον: η άντληση εσόδων 20 – 28 δισ. ευρώ έως και μετά το 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν δοθεί στους δανειστές κατά την προηγούμενη αξιολόγηση (και ενδεχομένως πλέον να έχουν τροποποιηθεί) στο άμεσο μέλλον, έως το τέλος του 2014 από ακίνητη περιουσία αναμενόταν  έσοδα 1,67  δισ. ευρώ και μελλοντική απόδοση 2 δισ. ευρώ.

Στη «λίστα» φιγουράρουν και δύο ακίνητα (με την ένδειξη ΤΑΧΔΙΚ/ Πολυτεχνείου και 26ης Οκτωβρίου και ΤΑΧΔΙΚΗ/Φράγκων 2) που αντιστοιχοούν στο σημερινό Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και στον πρώτο όροφο του Μεγάρου στην οδό Φράγκων 2 , όπου στεγάζονται Διοικητικό Εφετείο και Διοικητικό  Πρωτοδικείο  μαζί με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις της  ΔΕΘ, της ΕΤ-3, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη . Ακόμα και το κτήριο  ιδιοκτησίας του ΟΣΚ στην οδό Αγίας Σοφίας & Πρόξενου Κορομηλά Λάμπρου, σε τμήμα του οποίου στεγάζεται και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Η σημερινή διοίκηση του ΔΣΘ το γνωρίζει. Τέθηκε  υπόψη της με την από 18.4.2013 αίτηση αναφορά τριών συμβούλων του Δ.Σ. του ΔΣΘ (Μ. Λαμτζίδης, Ρωξ. Κωσταζίκη, Φωτεινή Αχτσίδου) , αλλά αδιαφόρησε.
Εύλογα αναρωτιόμαστε:
Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ;
Γιατί η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης   σιωπά;  Γιατί αδιαφορεί ;

Η σιωπή είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ στο έγκλημα που προετοιμάζεται σε βάρος των πολιτών, της δικαιοσύνης, των δικηγόρων, των δικαστικών και των δικαστικών υπαλλήλων!
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία!

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...