Το ονόμασαν λευκό δηλητήριο, το κατηγόρησαν για θανατηφόρο υλικό αλλά το αλάτι παραμένει συστατικό της Ζωής!
Ένας ακόμη μύθος της παγκοσμιοποίησης του Codex Alimentarius
Από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας
Η αλήθεια για το αλάτι
Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και παίζει σπουδαίο ρόλο στα βιολογικά φαινόμενα. Το αλάτι, πριν ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή του και υποβαθμιστεί η συλλογή του από το φυσικό περιβάλλον, θεωρείτο από τα πολυτιμότερα αγαθά.
Τι είναι το ανεπεξέργαστο μη ραφιναρισμένο φυσικό θαλασσινό αλάτι;
Είναι το φυσικό αλάτι που λαμβάνεται μέσω της αποξήρανσης του θαλασσινού νερού στον ήλιο. Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει εκτός από νάτριο, 92 διαφορετικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ.) σε ιδανική αναλογία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά.
Τι είναι το κοινό επιτραπέζιο ραφιναρισμένο αλάτι;
Συνήθως χρησιμοποιούμε το κοινό αλάτι που βρίσκουμε παντού το οποίο:
– έχει υποστεί επεξεργασία με προσθήκη αφυγραντικών και λευκαντικών ουσιών.
– έχουν αφαιρεθεί τα πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει στη φυσική του μορφή και έχουν απομείνει μόνο 2 στοιχεία, το νάτριο (Na) και το χλώριο (Cl)
– είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον νάτριο
– έχουν προστεθεί χημικές ουσίες όπως το πυριτικό άλας αλουμινίου (που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ) κ.α. για τη λεύκανση και τη βελτίωση της ροής του.
– σε κάποιες περιπτώσεις εμπλουτίζεται με ιώδιο και κάλιο αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχει τίποτα από την αρχική θρεπτική του αξία.
Είναι απαραίτητο το αλάτι στον οργανισμό μας;
Τα συστατικά του αλατιού σε λογικές ποσότητες είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, την ιοντική ισορροπία των κυττάρων και την αποφυγή εγκεφαλικών και νευρολογικών διαταραχών.
Όμως καταναλώνουμε περίπου 10 gr αλάτι ημερησίως, αντί των 3 έως 4 gr που χρειαζόμαστε.
Το 70-80% αυτού του αλατιού προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά.
Επιπτώσεις στην υγεία μας από τη χρήση του εμπορικού αλατιού
Η εκτεταμένη επεξεργασία το εμποδίζει να αναμιχθεί με τα υγρά του ανθρώπινου σώματος με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι χημικές και μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.
Το κοινό αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, νεφρική υπέρταση, σχηματισμό χολόλιθων, παχυσαρκία και κυρίως αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Άτομα με υπέρταση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, και κυρίως εγκεφαλικό.
Αντίθετα το ανεπεξέργαστο μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι έχει θετική επίδραση στις λειτουργίες του οργανισμού:
Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση του αίματος σε συνδυασμό με το νερό και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών.
– Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς.
– Δυναμώνει τα οστά και εμποδίζει την οστεοπόρωση και τις κράμπες.
– Είναι σημαντικό για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό.
– Συντελεί στο καθαρισμό των πνευμόνων από τη κολλώδη βλέννα.
– Συντελεί στη θεραπεία της καταρροής και της συμφόρησης στη ρινική κοιλότητα.
– Είναι ισχυρό, φυσικό αντιισταμινικό.
– Συντελεί στη πρόληψη της σιελόρροιας, και προάγει το καλό ύπνο.
– Συντελεί στη πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.
– Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ερωτική διάθεση.
– Συντελεί στη πρόληψη των κιρσών και των ευρυαγγειών στα πόδια.
– Εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα ιδίως από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
– Είναι απαραίτητο για τη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στα κύτταρα, βοηθώντας στην ανοσοαπόκριση, τις αλλεργίες κ.α.
– Συντελεί στο καθαρισμό και την αποτοξίνωση της γαστρεντερικής οδού.
Πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το φυσικό θαλασσινό αλάτι;
Αν χρησιμοποιηθεί στη ξηρή του κατάσταση, εισέρχεται στον οργανισμό σε μη ιονισμένη μορφή, προκαλεί δίψα και δεν αφομοιώνεται σωστά.
Προσθέτουμε το αλάτι στο νερό του μαγειρέματος, ή το διαλύουμε σε μια μικρή ποσότητα νερού για να το προσθέσουμε σε τρόφιμα, σαλάτες κλπ. που δεν μαγειρεύουμε.
Τι είναι το ορυκτό αλάτι;
Δημιουργήθηκε από την ξηρασία των πρώτων ωκεανών. Υπάρχει στην αγορά σε διάφορα χρώματα ανάλογα την προέλευση (π.χ. ροζ Ιμαλάϊων), και έχει ανάλογες θετικές ιδιότητες.
Όμως το φυσικό θαλασσινό αλάτι θεωρείται ωφελιμότερο (λόγω των μικρών ποσοτήτων ιωδίου που περιέχει) και παράγεται σε Ελληνικές αλυκές.
Είναι επικίνδυνο το νάτριο Na (Sodium); Τι ρόλο παίζει το κάλιο (K) [19] ;
Αν η διατροφή μας περιέχει επαρκή ποσότητα φυσικού καλίου δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τη μικρή ποσότητα του νατρίου που περιέχεται στο φυσικό θαλασσινό αλάτι.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και κυρίως τα φασόλια, οι πατάτες, η κολοκύθα, τα βερίκοκα, οι μπανάνες, τα αβοκάντο, ο κολοκυθόσπορος κ.α.
Χρησιμοποιούμε φυσικό θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι. Θα το βρούμε σε καταστήματα με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα, σε μορφή κόκκων.
Στην ετικέτα του επιβάλλεται να γράφει «μη ραφιναρισμένο», δηλαδή όχι βιομηχανικά επεξεργασμένο. Έχει φυσική, έντονη γεύση, γι’ αυτό βάζουμε μικρότερη ποσότητα.
Οι φρέσκες, φυσικές και ανεπεξέργαστες τροφές στην καθημερινή μας διατροφή αποτελούν τη μόνη λύση για τη σωματική μας υγεία.