Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤο Ίδρυμα Σταύρος...

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει δωρεά ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης της διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με υπογραφή του George Soros:

Ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει δωρεά ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης της διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με υπογραφή του George Soros:

Ενισχύοντας ΜΚΟ Νέων ΑΡΣΙΣ) Μγια την ανακούφιση της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου Αστέγων ΚΟ PRAKSIS και τον ΜΚΟ.

Ο ‘μηχανισμός’ του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ‘Μήδεια’.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, δημιουργείται έκτακτη ‘δομή’ για τη φιλοξενία αστέγων, εντός των χώρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μάλιστα “λαμβάνεται ‘ιδιαίτερη’ μέριμνα για τη φροντίδα των ευάλωτων πολιτών.

Η ‘δομή’ είναι δυναμικότητας 14 ατόμων, στα οποία θα παρέχονται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό για όσο κρατήσει η κακοκαιρία. Παράλληλα, στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα φροντίσουν, ώστε στους αστέγους που δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους σε κάποια από τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, να προσφερθούν πρόσθετα κλινοσκεπάσματα, καθώς και τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας. Πώς όμως ορίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μία κοινωνική ‘δομή,

Επισκέφτηκα τη ΔΕΘ Χιόνιζε. Δεν ήξερα που είναι η ‘δομή’, καθώς δεν αναγράφονταν πουθενά στην ανακοίνωση του Δήμου. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες λέει ο σοφός Λαός μας. Μόλις μπήκα στην έκθεση από το πάρκινγκ της Αγγελάκη, ρώτησα δύο σεκιούριτι. Δεν γνώριζαν.

Ανάμεσα σε δύο περίπτερα, συνάντησα τον φ. άστεγος και μένει στην Δυτική είσοδο της πόλης.

Ήταν εξοργισμένος, γιατί και αυτός είχε ρωτήσει άλλα άτομα που βρήκε και δεν ήξεραν να του πουν.

Φτάσαμε. Στην είσοδο αναγράφεται “όπου υπάρχουν άνθρωποι τους στηρίζουμε.

Πολύ ωραία σκέφτομαι. Την ώρα που μπήκαμε στη ‘δομή’ είδαμε 4 άτομα .

Ο ‘υπεύθυνος’ του χώρου δεν ήταν εκεί. Το περίπτερο αποτελείται από δύο μεγάλους χώρους (σαλόνι, υπνωτήριο) και μερικά μικρότερα δωμάτια (υπνωτήρια).

Τα ερώτημα είναι πολλά προς το δήμο και ΜΚΟ για την εξυπηρέτηση της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου Αστέγων

Άραγε πόσα κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου, υπάρχουν αυτή την στιγμή στην πόλη που είναι άδεια;

Πόσα από αυτά έχουν μόνωση, θέρμανση και υλικό-τεχνικό εξοπλισμό

Ο Δήμος και μέσα σε πόσο καιρό;

Η αποθήκη 15 του Λιμανιού είναι γεμάτη έπιπλα.

Εγκαταλελειμμένα! Να τα πάρουμε και να κάνουμε κρεβάτια και ντουλάπια. Βιώσιμη και κυκλική οικονομία λέγεται αυτό.

Υπνωτήριο Αστέγων, φιλοξενούνταν στις 2 Απριλίου του 2020, περίπου 35 άτομα. Οπότε ίσως για να είναι γεμάτο σήμερα, έχει τόσα περίπου άτομα;

Για στατιστικά στοιχεία άστεγων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες elliniko fenomeno gr (25.04.2019) από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι το 2019, είχαν εντοπιστεί 452 άνθρωποι (697 εξορμήσεις) να διαβιούν στο δρόμο ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης (386 άντρες, 66 γυναίκες, 296 ελληνικής καταγωγής).

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία (24.11.2020), μέσα στη διάρκεια τριών χρόνων, έιχαν εντόπιστεί 773 άστεγοι (1.270 εξορμήσεις: 80% άντρες, ηλικιακό φάσμα άστεγου πληθυσμού κυρίως στις ηλικίες 51-65 και 36-50), ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, 106 άτομα εντοπίστηκαν να ζουν σε συνθήκες αστεγίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από την ίδια ομάδα, μέσα στην πανδημία.

Άναρωτιόμαστε που πήγαν αυτά τα χρήματα την δωρεά ύψους 10.000.000€ του δρυμα Σταύρος Νιάρχος .

Πρέπει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας να δώσει διευκρινίσεις Σχετικά με ΜΚΟ Νέων ΑΡΣΙΣ) για την ανακούφιση της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου Αστέγων ΚΟ PRAKSIS και τον ΜΚΟ.

Να θυμίσουμε τι έλεγε 12 Μάρτιος 2019 – 13:23

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εντάσσεται στις στρατηγικές συνεργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με διεθνούς εμβέλειας φορείς και οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα και το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Ροκφέλερ, μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκαν έργα και μελέτες που «θωρακίζουν» και βελτιώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης.

«Όλες μας αυτές οι παρεμβάσεις συνιστούν μία σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση του Δήμου, που είναι υποχρεωμένη να τη διαφυλάξει, αλλά και να τη συνεχίσει», κατέληξε ο Δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε τους Αντιδημάρχους που «αγκάλιασαν» την προσπάθεια, αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου που συνεργάστηκαν.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει δωρεά ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση

Συνέχιση της λειτουργίας του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων (σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAKSIS, συμπληρωματικά με τη χρηματοδότηση της δομής από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

Παντός η φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους για τους άστεγους.

Δωρεά ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης έκαναν φτερά και οι άστεγοι κοιμούνται στο πάτωμα

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...